Székesfehérvár: Megemlékezés a szörnyűség kitervelésének 82. évfordulóján

2024. Január 22. / 16:52


Székesfehérvár: Megemlékezés a szörnyűség kitervelésének 82. évfordulóján

A Holokauszt 80. évfordulója és a 82 évvel ezelőtt tartott wansee-i konferencia alkalmából tartottak emlékprogramot január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében.

A wansee-i konferenciát a nemzetiszocialista tisztségviselők 82 éve tartották meg, itt döntötték el az európai zsidóság fizikai megsemmisítésének módját.

Az azt követő tragikus történelmi tények pedig már mindenki számára ismertek. Erre emlékeztek a jelenlévők január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett eseményen.

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta: még 2012-ben született meg a kezdeményezés arról, hogy minden évben emlékezzenek meg a wansee-i konferenciára és a valaha volt egyik legbrutálisabb népírtásra, mely során Fejér megyéből több mint 5000 embert hurcoltak el Auschwitzba, közülük pedig csak 500- an élték túl az embertelen bánásmódot és körülményeket.

Sipos Andrást követően Fináli Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöki tanácsadó is szót emelt, aki, mint mondta a katasztrofális esemény megpecsételte sokak sorsát. Így közösen kell munkálkodnunk azon, hogy még egyszer ilyen népirtás ne történhessen meg a világban. Részt vett még továbbá a megemlékezésen Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta: – Ez az esztendő szolgáljon arra, hogy nem tudjuk a múltat meg nem történté tenni, kötelességünk emlékezni és bemutatni azt azok számára, akik nem ismerik és elmondhassuk, hogy nem csak a világban, hanem itt, Székesfehérváron is zsidóközösség élt, él és élni fog.

A városvezető gondolatai után a megrázó történelmi tényeket Zima András egyetemi docens, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) igazgatója és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke idézte fel. Majd Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke közös tisztelgésre, főhajtásra invitálta a jelenlévőket a Zsinagóga emlékműhöz. 

A megemlékezés Szabó István Hanussen című filmjének vetítésével zárult a Hitközség imatermében. (Fejér Vármegyei Hírportál)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek