Nyíregyháza: „Közös felelősségünk, hogy tanuljunk a múltból"

2022. Június 13. / 19:35


Nyíregyháza: „Közös felelősségünk, hogy tanuljunk a múltból"

– Az ideológia a tettek bizonyítása, de az embereket a tetteik minősítik. Közös a felelősségünk, hogy tanítsuk a fiatalokat a múlt tanulságaira, s közös a felelősségünk abban is, hogy tanuljunk a múlt hibáiból. Közösen kell harcolni, közös a felelősségünk, s közösen kell fejet hajtanunk a mártírok előtt – mondta Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a városban tegnap megrendezett mártírmegemlékezésen.

Nyíregyházán a 2004-ben felavatott holokauszt-emlékműnél idézték fel tegnap az 1944-es deportálást, a zsidó emberek elhurcolását és megsemmisítését a koncentrációs táborokban. Pár éve ez a tér dr. Bernstein Béla főrabbi nevét viseli, aki több évtizedig szolgálta a megyeszékhelyen a zsidó közösséget, 1944-ben pedig nem hagyta magára híveit, vállalta velük a tragikus sorsot – írja tudósításában a helyi megyei napilap internetes változata, a SZON.hu.

Nyíregyháza vezetése nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, közreműködött Teszter Nelli zongoraművész és dr. Nógrádi Gergely főkántor.

– Az emberiség történelme a háborúk és a háborúk között békés időszakok történelme. A háborúkhoz mindig kellett egy filozófia, egy ideológia, hiszen a saját nemzetet és a világ társadalmát is meg kellett győzni a harcok fontosságáról – mondta a politikus. –  A zsidóság elleni támadások jóval korábban kezdődtek, gondoljunk csak a galíciai zsidópogromokra. Aztán Európában a zsidók elleni támadáshoz alapot adott a franciaországi Dreyfus-per, s egyre több országban léptek fel a zsidók ellen. Olyan törvények születtek, amelyek hátrányosan érintették őket, amelyek megkülönböztették a zsidókat a többségi társadalomtól. Magyarországon ez a folyamat a két világháború között kezdődött a numerus clausus törvénnyel, s a deportálásokkal fejeződött be 1944-ben.

Hozzátette: „Az ideológia a tettek bizonyítása, de az embereket a tetteik minősítik. Közös a felelősségünk, hogy tanítsuk a fiatalokat a múlt tanulságaira, s közös a felelősségünk abban is, hogy tanuljunk a múlt hibáiból. Közösen kell harcolni, közös a felelősségünk, s közösen kell fejet hajtanunk a mártírok előtt".

– A holokausztkutatók szerint három stádium létezik: a hatalmon lévők nem engedik, hogy a zsidók ugyanolyan szocializáltak, ugyanolyan egyenjogúak legyenek; nem engedik, hogy köztük éljenek; nem engedik, hogy éljenek – mondta a  helyi zsidó hitközség rabbija, dr. Kurucz Ákos.

A rabbi így fogalmazott: „volt egy szűk kisebbség, ami elhitette a középső réteget alkotó többséggel a deportálások szükségességét, s a többség ezt tétlenül nézte. A harmadik csoportot pedig azok a keresztények, azok az igaz emberek alkották, akik nagyon sok zsidó embert megmentettek a pusztulástól. Rájuk is emlékezzünk, hiszen hálásak vagyunk a bátor tettekért".

A cikk teljes terjedelmében a SZON.hu portálon, ide kattintva olvasható. 

(Címlapkép: a nyíregyházi holokauszt-emlékmű egy 2015-ös rendezvényen. Fotó: MTI) 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek