Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

2024. Március 14. / 14:52


Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

A pár nappal ezelőtti Oscar-díjátadón Jonathan Glazer brit rendező Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. Ám a rendező mással irányította magára a reflektorfényt: beszédében a „dehumanizációt" okolta a „Gáza elleni folyamatos támadás" miatt. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy tapsot kapott.

A 2024-es Oscar-díjátadón Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. A brit rendezőt álló ováció fogadta a színpadon. Beszédében köszönetet mondott a szereplőknek, és párhuzamot vont az Érdekvédelmi terület és a gázai konfliktus között, ezzel nem kis felháborodást kiváltva. 

Variety cikke szerint a részletek nehezen érthetők a rendező motyogása és a közönség tapsa miatt. „Minden választásunk azért született, hogy tükrözze és szembesítsen minket a jelennel, nem azért, hogy azt mondjuk: nézzétek, mit tettek akkor, hanem inkább azt, hogy mit teszünk most” – mondta a beszéd hivatalos leirata szerint, amit az Amerikai Filmakadémia tett közzé.

„A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb formájában. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket. Most itt állunk, mint olyan emberek, akik tagadják a zsidóságukat és a holokausztot, amelyet eltérített egy olyan megszállás, amely oly sok ártatlan ember életében okozott konfliktust. Akár az október 7-i izraeli áldozatok, akár a Gáza elleni folyamatos támadás, ennek a dehumanizációnak az összes áldozata – hogyan állunk ellen?”  

A legutóbbi holokausztdráma, ami Oscar-díjat kapott, Nemes Jeles László Saul fia című filmje volt, ami szintén Auschwitzban játszódik. 

Nemes Jeles László a filmes szaklapnak azt mondta: „Nagyon szeretem az Érdekvédelmi területet, és úgy gondolom, hogy ez egy fontos film.” 

– Ha ilyen filmet készítesz, az felelősséggel jár. Glazer egyértelműen nem mérte fel ezt a felelősséget, többek között az európai zsidók elpusztításával szemben. És megdöbbentő, hogy a mozi elitje megtapsolta őt ezért – fogalmazott Nemes Jeles László.

Forrás: RTL.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Az ortodoxok titokzatos világa a Holokauszt Emlékközpontban
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Egy állam, két állam?