Hiánypótló kötet a kunszentmártoni zsinagógáról és tervezőjéről

2022. Május 08. / 10:34


Hiánypótló kötet a kunszentmártoni zsinagógáról és tervezőjéről

„A kunszentmártoni zsinagóga és tervezője, Dobovszky József István” címet viseli Sipos Anna művészettörténész új könyve, amelynek bemutatóját éppen a legmegfelelőbb helyszínen, a kunszertmártoni zsinagóga falai között tartották a napokban. A szerzővel dr. Barna Gábor, a „Köttön Vezér” Honismereti, Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnöke beszélgetett – írja a Szoljon.hu.

– A művem szakdolgozatnak készült. Az építész személyét érdekesnek találtam, tudtam, hogy vele szeretnék foglalkozni, bár akkor még csak felületesen ismertem az életművét. Amikor a kiemelkedőbb alkotásait kerestem, rögtön rájöttem, hogy a kunszentmártoni zsinagóga különleges az életében, ami a kutatás során be is bizonyosodott. Nevéhez számos református templom tervezése köthető, de zsinagógáról csak erről az egyről tudni – magyarázta kutatásának alapjairól Sipos Anna művészettörténész. 

Szerinte egyedülállóak a zsinagógában lévő kerámiamozaikok. Ezt ő maga inkább helyi jellegzetességnek tulajdonítja, hiszen a városban több ház falán felfedezhetők a mázas kerámiák, Dobovszky viszont más épületén nem alkalmazta. A szerző úgy véli, a kunszentmártoni épület esetében a tervező a keresztény templom formából indult ki. 

– A fő homlokzatra két tornyot is tervezett, külső járatlan szemlélőnek egy katolikus templomnak is tűnhet. A részletformák – a torony tetején a Dávid-csillag, illetve a belső kialakítás – bizonyítják, hogy zsinagógáról van szó – emelte ki a legfontosabb elemeket. Az építés körülményeiről kevés információ maradt fenn. 

– A datáláshoz, így a tervezés és elkészülés időpontjaihoz egy korabeli építési lap adott támpontot. Ebben maradt meg a kivitelezés hirdetménye, innen sejthető, hogy 1911 elején kezdődött a munka és 1912-ben készülhetett el. A város egy távolabbi telket ajánlott fel támogatásként, végül annak pénzbeli értékével segítették az építkezést – mesélte kutatásai alapján. 

A Szoljon.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható. 

A Dobovszky József István (1882-1930) által tervezett, a kunszentmártoni Deák Ferenc utcában álló zsinagóga építésekor szecessziós stílusú, a díszítésnél színes kék-sárga kerámiát, magyaros virág- és indadíszes ornamentikát alkalmaztak. A homlokzat jellegzetessége a két zömök torony közötti bejárati elő-építmény, a lépcsőzetes kialakítás, a nagy körablak. A templom belső tere hagyományos kialakítású, középen van a Tóraolvasó emelvény, a keleti oldal közepén a frigyszekrény, a nők a karzaton kaptak helyet. A szecessziós magyaros díszítő elemek, a fény- és árnyékhatás itt nagy szerepet kapott. A jelenleg Bartók-teremként szolgáló épület a magyar szecesszió egyik kiemelkedő alkotása.
(Forrás: Utazzitthon.hu) 

(Címlapkép: Historicsynagogueseurope.org / The Center For Jewish Art)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Bokor Gabriella: Modigliani és a nők
2024. Június 28. / 11:39

Bokor Gabriella: Modigliani és a nők

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az oktatásról
2024. Június 28. / 12:15

Jonathan Sacks rabbi az oktatásról