Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

2024. Január 30. / 10:54


Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem egész napos tanácskozást szervezett New Yorkban arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket amiatt, mert hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.

A közösségi média olyan alkalmazásai, mint az X, az Instagram vagy a TikTok tele van olyan bejegyzésekkel és mémekkel, amelyek szerint az október 7-i mészárlást Izrael tervelte ki annak érdekében, hogy így nyerjen felhatalmazást a gázai háborúra. Ezen kívül sok véleménymondó igazolni próbálja, gúnyolódik rajta vagy egyenesen tagadja október hetedikét. Azt a hazugságot terjesztik, hogy az 1200 izraeli halálos áldozatot követelő mészárlás valójában meg sem történt.

Az Indiana Egyetem által ezzel kapcsolatban szervezett beszélgetésen elhangzott: az emberek mindig is gondoltak efféléket, a baj az, hogy a közösségi platformok teret adnak az ilyen gyűlölködő emberek véleményének. Ezek az emberek jól ismerik és ki is használják az új közösségimédia-platformokat, amelyek azok így jelentős szerepet játszanak a gyűlöletbeszéd terjesztésében. Az ellenőrizetlenül terjesztett információk jelentősen erősítik az antiszemitizmust és végső soron erőszakra szólítanak fel a zsidóság ellen. 

A tanácskozás egyik résztvevője, Sabine von Mering, a Brandeis Egyetem kutatója azt mondta: a gyűlöletbeszéd forgalmat és új felhasználókat generál a közösségi médiában, ezáltal növekszik az érintett cégek profitja, így igazából az antiszemitizmus nyereséget hoz a konyhára. A platformokat üzemeltető cégek nem sokat tesznek ellene, hogy október hetedike óta megszaporodtak az erőszakra és a zsidók tömeges meggyilkolására felszólító bejegyzések, amelyek hatással vannak a holokauszt emlékezetére is, mármint abban az értelemben, hogy felélénkítik a holokauszt relativizálását vagy tagadását. 

A tanácskozáson Günther Jikeli kutató kiemelte: azt látni a mémekben és a bejegyzésekben, hogy az október hetedike után megszaporodott antiszemita megnyilvánulások hatására növekszik a holokauszt-tagadók tábora is, így a holokausztot használják arra, hogy mozgósítsanak a zsidók megggyilkolására. Most már ott tartunk, hogy egy reprezentatív felmérés szerint a 30 év alatti amerikaiak körében minden ötödik fiatal hiszi azt, hogy a holokauszt nem történt meg, és az csak „mítosz”. 

Jennifer Evans, a Carleton Egyetem történésze, a beszélgetés moderátora a lehetséges szabályozásokról beszélve hangsúlyozta: a közösségimédia-platformokat működtető cégek nem tudják elhallgattatni vagy elnyomni az antiszemita és zsidóellenes, gyűlölködő véleményeket, de megfelelő algoritmus segítségével megtehetnék, hogy az ilyen jellegű bejegyzések jóval kevesebb emberhez jussanak el, és jelezhetnék azt is, hogy ezek a megnyilvánulások elfogadhatatlanok.

A Times of Israel cikke alapján. Címlapkép: Marcus Winkler/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek