Címkék

antiszemitizmus

Izrael / 2023. December 04. / 18:19

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra

– Több tucat országra, köztük az Egyesült Királyságra, Németországra, Franciaországra és Ausztráliára adott ki Izrael utazási figyelmeztetést – jelentette ma a helyi média. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács a nem alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta.

Hírek, lapszemle / 2023. December 03. / 20:09

A párizsi merénylő azért gyilkolt, mert ,,dühös" volt Gáza miatt

Párizs előkelő külvárosában született és francia-iráni kettős állampolgár az a 26 éves iszlamista merénylő, aki a francia fővárosban késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre. Korábban már elítéltek terrorizmusért, de évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy már nem radikális és nem is muzulmán. Most késsel ölt meg egy német turistát.

Hírek, lapszemle / 2023. December 01. / 14:13

A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

– Október 7-e után európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus, különösen az ifjúság körében. E jelenség visszaszorítására ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet – nyilatkozta dr. Grósz Andor ma reggel a Klubrádiónak Dortmundból, ahol egy antiszemitizmus elleni tanácskozáson képviseli a Mazsihiszt.

Közélet / 2023. November 29. / 10:10

Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása.

Zsidó világ / 2023. November 10. / 10:11

Jonathan Sacks rabbi: „Az antiszemitizmus nem hit, hanem vírus”

Kedves olvasóink, mától minden pénteken megosztunk egy aktuális és fontos gondolatot Jonathan Sacks (1948-2020) rabbitól, filozófustól és írótól, aki a zsidóság világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró személyisége volt. Mivel tragikus módon ma újra fellángolt a világban az antiszemitizmus parazsa, sorozatunk első gondolata ehhez kapcsolódik.

Közélet / 2023. November 06. / 11:52

EB: Rendkívüli szintre nőtt az antiszemita incidensek száma Európában

– A történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet, hogy szerte Európában rendkívüli szintet ért el az antiszemita incidensek száma az elmúlt napokban, az európai zsidók ma ismét félelemben élnek. E nehéz időszakban az Európai Unió (EU) a zsidó közösségei mellett áll – olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet tegnap adott ki az Európai Bizottság (EB).

Hírek, lapszemle / 2023. Október 31. / 07:51

Washington: Pogromra hasonlított a zsidók elleni támadás Dagesztánban

A dagesztáni zavargást a történelem korábbi időszakainak „pogromjaira” emlékeztetőnek jellemezte tegnap a Fehér Ház. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „néhányan a 19. század végi és a 20. század eleji pogromokhoz fogják hasonlítani, és azt hiszem, ez valószínűleg találó leírás”. A szóvivő visszautasította Putyin orosz elnök állítását, miszerint Ukrajna és a Nyugat szította a zavargásokat.

Közélet / 2023. Október 30. / 08:11

Tragikus: tízezrek tüntettek a palesztinok mellett Londonban, New Yorkban és Párizsban

Európai nagyvárosokban, így Athénban, Berlinben és Madridban több ezren vonultak az utcákra tegnap a palesztinok melletti szolidaritási tüntetéseken a gázai övezeti harcok leállítását követelve. A madridi tüntetésen még egy miniszter is részt vett. Tüntettek Iszlámábádban és Bejrútban is. A legnagyobb palesztinbarát megmozdulások Londonban, New Yorkban és Párizsban voltak szombaton.

Közélet / 2023. Október 13. / 12:40

A rendőrség betiltott két Hamász-melletti tüntetést Budapesten

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását. Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta a fővárosba péntekre bejelentett gyűlés megtartását – közölte a rendőrség a Police.hu oldalon. A BRFK később azt is közölte a rendőrségi honlapon, hogy szombatra is gyűlést jelentettek be Budapesten, de azt is megtiltották.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 09. / 15:28

Dr. Grósz Andor: Bízunk a Zsidó Állam erejében, kormányában és hadseregében

Az Alapjogokért Központ által szervezett Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is. A magyar zsidóság nevében azt kívánta, hogy a megtámadott Izrael minél hamarabb győzedelmeskedjen a terroristák felett, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé.

Közélet / 2023. Október 06. / 10:10

Szégyenletes évforduló: ma 140 éve alakult meg az Országos Antiszemita Párt

A magyar közélet első hírhedt antiszemitái – név szerint Istóczy Győző, Ónody Géza, Simonyi Iván és Széll György – éppen 140 éve, 1883. október 6-án alapították meg az Országos Antiszemita Pártot. A tiszaeszlári vérvádper hatására létrejött szégyenletes párt az 1884-es választásokon 17, az 1887-es választásokon pedig 11 képviselőt juttatott az országgyűlésbe, de szerencsére nem sokáig létezett: 1892-ben feloszlott.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 02. / 16:12

Dr. Grósz Andor az FTC elnökénél

Kubatov Gáborral, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnökével folytatott megbeszélést a napokban dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A kötetlen hangú beszélgetésen hangsúlyosan került szóba a nagy múltú futballklub vezetésének fellépése az etnikai és vallási diszkrimináció ellen, valamint az FTC azon törekvése, amely a vészkorszakban zsidókat mentő Tóth Potya István emlékezetének megőrzésére irányul.