Címkék

Antiszemitizmus

Hírek, lapszemle / 2023. Május 01. / 14:50

Amerikai holokauszttagadót vettek őrizetbe Lengyelországban

Lengyelországban őrizetbe vették az amerikai állampolgárságú Robert Wilsont, aki idén februárban a holokasztot tagadó, Anne Frankot pedig gyalázó feliratokat vetített ki Amszterdamban Anne Frank szülőházára és emlékmúzeumára. A gyanúsítottat várhatóan kiadják az Amerikai Egyesült Államoknak, ahol már eljárás folyik ellene.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 03. / 18:04

A hallgatás leple, avagy az Örökkévalónak van miben reménykednie

Különösen megrendítő esemény zajlott le múlt pénteken a Rumbach-ban, ahol ugyanazon rendezvényen vettek részt zsidók és keresztények; magyar holokauszttúlélők és a holokauszt alatt bűnöket elkövetett németek leszármazottai; idősek és fiatalok; tanárok és diákok; rabbik és keresztény papok. Tanulságos nap volt szívszorító pillanatokkal.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 28. / 21:47

Eltűntették a Szálasira emlékező feliratot az özvegye sírkövéről

„Szálasi Ferenc emlékére” – ez a szöveg tűnt el a kőről egyetlen nappal az ügyet holnap tárgyaló Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Az ÉnBudapestem.hu portálnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: „ha a sírkő készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről, a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ".

Mazsihisz hírek / 2023. Március 23. / 15:26

VI. Fülöp spanyol király fogadta a WJC vezetését, köztük Heisler Andrást

Spanyolország királya, VI. Fülöp a héten magánaudiencián fogadta a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) vezető testületét, a delegációt Ronald S. Lauder, a WJC elnöke vezette. A Madrid északi részén fekvő El Pardo negyedben épült királyi palotában (Palacio Real de El Pardo) tartott megbeszélésen részt vett Heisler András, a WJC alelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 17. / 10:26

Zsidógyűlölet 1848-ban: tömeges kivándorlásra készültek a magyar zsidók

Bár a magyar történelemórák tananyagából ez többnyire kimarad, 1848. március 15. után antiszemita erőszakhullám söpört végig az országon, a közrend átmeneti felbomlása az ország több településén is felszínre hozta lakosság zsidóellenességét, és halálos áldozatokkal járó pogromokra is sor került – írja a Telex.hu a Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban című cikke.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 09. / 14:40

Rendőrségi nyomozás a Farkasréti temető Szálasi-emlékhelye ügyében

– A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) kapott tájékoztatás szerint a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki – írja a 444.hu hírportál. Egy hónapja a Mérce elsőként írta meg, hogy Szálasi-emlékhelyet alakítottak ki a budai Farkasréti-temetőben.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 02. / 09:49

„Az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell"

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakember folytatott eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által a napokban Budapesten tartott konferencián. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg a Danube Institute kutatói által szerkesztett Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality (Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság) című, két kötetes angol nyelvű munka.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 21:23

Holokauszttagadás miatt bíróság előtt egy volt radikális jobboldali képviselő

– Belgiumban holokauszttagadás miatt áll büntetőbíróság elé Dries Van Langenhove, a flamand radikális jobboldali Vlaams Belang (Flamand érdek) párt volt szövetségi parlamenti képviselője – jelentette be ma az ügyben eljáró genti vádkamara, írja az MTI a The BrusselsTimes hírportálra hivatkozva. A képviselő e hónap elején mondott le parlamenti mandátumáról.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 14. / 11:47

Izraeli mentőket evakuáltak Törökországból közvetlen fenyegetés miatt

Több mint ötszáz izraeli utazott Törökországba, hogy segítsen a pusztító földrengést követő kutatásban és mentésben, de „konkrét és közvetlen fenyegetés miatt" egy nagyjából két tucatnyi főből álló csapatnak el kellett hagynia az országot Miriam Adelson filantróp magánrepülőgépén. Az izraeli hadsereg orvosi csapata és egy másik mentőcsapat, az IsrAid Törökországban marad.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 14. / 10:14

USA: A zsidóság 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint korábban

Az Egyesült Államokban élő zsidók 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint egy évvel korábban, csaknem 90 százalékuk szerint az antiszemitizmus probléma az országban – derül ki az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee – AJC) tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 12. / 16:17

Heisler András: „Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk"

– Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma délután a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében. A városháza aulájában a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 12. / 12:26

Neonácik brutálisan megvertek egy fiatalembert a Széll Kálmán téren – FRISSÍTVE

A Mazsihisz.hu információi szerint súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett egy ötfős társaság egyik tagja, akit a társaival együtt tegnap déli egy órakor a Széll Kálmán téren támadott meg egy szélsőjobboldali csoport. Megkeresésünkre a BRFK azt közölte: a sértettek és a gyanúsítottak kihallgatása nem vetettek fel antiszemita motivációt, a nyomozás azonban az eset valamennyi körülményére kiterjed.