Barcza Gergely Izraelből: „Ha nincs hadsereg, meghalunk – ennyire egyszerű"

2024. Január 17. / 10:39


Barcza Gergely Izraelből: „Ha nincs hadsereg, meghalunk – ennyire egyszerű"

Az 1999 óta létező Besh o droM zenekar Izraelben élő alapítója, Barcza Gergely zenész adott interjút a Válasz Online-nak, amelyben többek között arról beszél, hogy az izraeli társadalom nem a politikai vezetéshez, hanem magához a Zsidó Államhoz lojális. Mint fogalmaz: „Magyar vagyok, Magyarország mindig a szülőhazám lesz, de lojális vagyok Izraelhez. Többször is megmentette az életemet az az ország".

Izraelben az ideológia és a biztonság nagyon erősen elválik egymástól. A társadalom 99 százaléka lojális például a hadsereghez. Ideológiafüggetlenül. Én is. Ez nem bal- vagy jobboldali kérdés, hanem biztonsági. Ha nincs hadsereg, meghalunk – ennyire egyszerű. Ezért bízunk a katonáinkban és elfogadjuk, hogy a lehető legjobban igyekeznek tenni a dolgukat. Amit a hadsereg csinál, az szent. Az viszont, hogy a politikusok mit csinálnak, más tészta – nyilatkozta a hosszú ideje Izraelben élő és zenélő Barcza Gergely a Válasz Online-nak. 

A cikk címe igen sokatmondó: „Tévedés, hogy a zene hidat képezhet kultúrák között – az Izraelben élő Besh o droM-alapító vallomása". 

Ugyanis annak kapcsán, hogy Barcza Gergely korábban ezt írta: „a zenének nincs társadalmi hatása, teljesen felesleges, kizárólag szórakoztatásra jó", a zenész azt mondta: ezt ma is így látja.

– Amit mi csinálunk, az a Maslow-piramis csúcsa. Ha az alsóbb szinteken minden megvalósult, akkor ez az önmegvalósítás, a kiteljesedés jelent valamit. Ha azonban a testi biztonságod nincs garantálva, az egész semmit sem ér. Azt garantálni pedig a hadsereg tudja, fegyverekkel, nem a zene vagy a zenész. Ha utóbbi azt hiszi magáról, hogy társadalmi küldetést teljesít, kultúrákat tud összebékíteni – fájdalmasan nagyot téved. 

A teljes interjú ITT olvasható. Címlapkép: Besh o droM/Facebook

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a micvákról
2024. Április 05. / 13:26

Jonathan Sacks rabbi a micvákról