Címkék

Zene

Kultúra / 2023. Január 04. / 10:42

Ma 84 éves Korda György – éljen és énekeljen 120 éves koráig!

Harminc évvel ezelőtt, amikor Diáksziget néven az első Sziget-fesztivált megrendezték a budapesti Hajógyári-szigeten, Korda György, az addigra rég letűnt táncdal műfajának képviselője aligha hitte, hogy egyszer eljön az az idő, amikor tizen- és huszonévesek tombolnak majd az előadásain, s éppen ott: a Szigeten. Pedig így történt. Ma nagyobb sztár, mint valaha. És ma 84 éves!

Kultúra / 2023. Január 03. / 10:15

Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című szerzeményét, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

Megemlékezések / 2023. Január 02. / 11:03

Ma van a Goldmark-termünk névadójának halálozási évfordulója

Bécsben 1915. január 2-án hunyt el Goldmark Károly zeneszerző, aki egy lublini származású zsidó kereskedő és egy pápai zsidó kántor lányának házasságából született Keszthelyen 1830-ban. Róla nevezték el a Mazsihisz budapesti, Síp utcai székházában lévő, legendás hírű Goldmark-termet, ahol a II. világháború alatt az OMIKE számos, a hivatásától eltiltott zsidó művésznek nyújtott fellépési lehetőséget.

Kultúra / 2023. Január 01. / 17:30

Umcacca a Rumbach-ban: „Te jó ég, a gyerek keringőzni ment!"

A Bősze Ádám vezetésével megrendezett Umcacca című zenés-műsoros est előtt ezt ígértük: ennél „keringősebb keringős” program év végén nem lesz Pesten. És igazunk lett, a Rumbach-ban megkaptunk mindent, amit vártunk: azaz zenét, táncot, humort, s természetesen sok-sok meglepő információt a híres bécsi újévi koncertekről. Még azt is, hogy őfelsége, Strauss, a keringőkirály egy budai zsidó leszármazottja volt. Hát ki másé…

Kultúra / 2022. December 21. / 07:29

Hogyan kerül egy cikkbe Demjén „Rózsi” és Sir Schiff András?

A címben feltett kérdésre a válasz nagyon egyszerű: mindketten ma ünneplik a születésnapjukat… Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, basszusgitáros 1946. december 21-én, míg a szintén Kossuth-díjas Schiff András zongoraművész, karmester 1953. december 21-én született. Boldog születésnapot e két kiemelkedő muzsikusnak!

Zsidó világ / 2022. December 19. / 10:38

Zsidó örömzene Klein Judittal és Neumark Zoltánnal Egerben

A hanuka alkalmából zenés ünnepi műsort rendez az Egri Zsidó Kulturális Egyesület, amelynek meghívására a különleges hangú és kisugárzású Klein Judit énekesnő és az ismert zongoraművész, Neumark Zoltán látogat Egerbe. A duó jiddis dallamokat és világslágereket ad elő az egri Ziffer Galériában december 21-én, szerdán délután 5 órától.

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Megemlékezések / 2022. November 14. / 08:38

A születésnapján emlékezzünk meg Fanny Zippora Mendelssohnról!

Habár világhírű öccse, Felix Mendelssohn-Bartholdy árnyékában elhalványult az alakja, az 1805. november 14-én született Fanny Zippora Mendelssohn korának egyik legkülönlegesebb és legtehetségesebb muzsikusa volt. Igen híres és tehetséges család sarjaként látta meg a napvilágot Hamburgban, hiszen apai nagyapja Moses Mendelssohn, a nagy zsidó filozófus volt, anyai ágon pedig attól az Itzig családtól származott, amely számos zenésszel büszkélkedhetett.

Megemlékezések / 2022. Október 21. / 10:22

Ma 110 éve született Solti György (Sir Georg Solti) világhírű karmester

Rosenbaum Teréz és Stern Móricz második gyermekeként 1912. október 21-én született Stern György néven, de ma már Sir Georg Soltiként ismeri a világ. Hiszen az egyszerű zsidó lisztkereskedő, majd biztosítási ügynök Stern Móricz fiát, Solti Györgyöt 1972-ben lovaggá ütötték. Édesanyja fedezte föl nem mindennapi muzikalitását, és beíratta zongoraleckéket venni – holott a Brit Birodalom későbbi lovagját kisfiúként jobban vonzotta a foci, mint a zene..

Kultúra / 2022. Október 19. / 16:17

Film készül a Szenes Hanna életét feldolgozó, Percek tánca című zenés játékból

Percek tánca színpadon és filmen a Sabbathsonggal címmel az Új Élet legújabb száma beszélgetést közöl Masa Tamással, a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével. A cikkben szó esik róla, hogy a Szenes Hanna életét feldolgozó Percek tánca című zenés játék újra színpadra kerül a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában október 20-án, azaz holnap este 7-től. Továbbá szóba kerül a cikkben az is, hogy már javában készül a színpadi mű filmváltozata.

Ünnepek / 2022. Október 04. / 15:36

Micsoda lista! Ezeket a számokat ajánlja Jicák Perlman a nagyünnepekre

Ünnepi összeállításában a Yourclassical.org zenei weboldal nem akárkivel és nem akármilyen tartalommal jelentkezett az engesztelés napja alkalmából. Felkérték Jicák Perlman világhírű izraeli hegedűművészt, hogy állítson össze egy listát az őszi nagyünnepekhez kapcsolódó, kedvenc zeneszámaiból. Íme, alant közöljük a remek listát, hallgassanak bele!

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.