A délszláv államok végre megegyeztek a bezárt auschwitzi kiállításuk felújításáról

2024. Március 18. / 12:24


A délszláv államok végre megegyeztek a bezárt auschwitzi kiállításuk felújításáról

Az UNESCO bejelentette, hogy hat volt jugoszláv ország – Bosznia, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegro, Szerbia és Szlovénia – tizennégy évig tartó vitája véget ért és az államok felújítják az auschwitzi 17-es blokkot. Itt volt látható a jugoszláviai nemzeti holokauszt-kiállítás az 1960-as évektől Jugoszlávia összeomlásáig, de az utódállamok közötti politikai nézeteltérések miatt már hosszú évek óta nem tekinthető meg.

Az auschwitzi múzeum 17-es blokkjában a jugoszláv állam széthullása után bezárt az a tárlat, amely a jugoszláviai holokausztot mutatta be. A kiállítást az 1980-as években újították fel utoljára. 

A délszláv államalakulat megszűnése után létrejött államok eltérően viszonyultak a holokauszt megítéléséhez, mivel azt a saját jelenlegi politikai céljaiknak megfelelően kívánták interpretálni. Ez az oka annak, hogy a kiállítás már hosszú évek óta nem látható.

Az UNESCO napokban tett bejelentése szerint 14 év után megegyezett egymással Bosznia, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegro, Szerbia és Szlovénia, így a hat ex-jugoszláv ország együttműködésének köszönhetően az egykori nemzeti holokauszt-kiállítás hamarosan újra megtekinthető lesz. 

Forrás: Balkan Insight. Fotó: Szerb Kulturális Minisztérium

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek