Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész

2020. November 29. / 20:12


Zsblog: Hanukai fánktörténelem 1. rész

Izraelben nagyságrendileg 24 millió fánkot fogyasztanak el évente, a legtöbbet hanuka idején vásárolják, mivel az ünnep elengedhetetlen kelléke a finomság. A kerek édesség az olaj csodájára emlékezteti a nyolc nap alatt fogyasztóját. 

A tésztaétel, ami napjainkban a fánk nevet viseli már a római és görög korokban nagy népszerűségnek örvendett. A tészta csíkokat gyakran olíva olajban sütötték ki, majd megszórták, megkenték különböző hozzávalókkal ízesítésképp. Az egyik népszerű “feltét” a méz volt. A másik kedvelt bevonat erjesztett halszósz volt (garum) az ősi görög, római és bizánci birodalomban. Egy ismert ételtörténész szerint a garum a mai ketchup megfelelője volt akkoriban.

A középkorban is kedvelt volt az étel a közel-keleten. Ez a verzió már sokkal inkább hasonlított a mai változatra. A közel-keleti finomság fokozatosan Európa-szerte elterjedt, részben a zsidó kereskedőknek és szakácsoknak köszönhetően.  A mai napig sok szefárd zsidó készít “bimuelos”-t hanukára. Az élesztővel készült édességet először kisütik olajban, majd cukorszirupba mártják, amit gyakran citrommal, rózsavízzel vagy narancsvirág vízzel ízesítenek.

Az első lekvárral töltött fánk receptjét 1485-ben publikálták Németországban. A korban sok fánkot töltöttek sós hozzávalókkal, pl. gombával, hallal, de az édes fánk is nagy népszerűségnek örvendett.

Miután elterjedt a fánk Európában, a zsidók egy kicsit változtattak a recepten. A disznózsír helyett más zsírokat alkalmaztak. Lengyelországban a fánk kóser változatát ponchicks-nek nevezték el, ami hamarosan nagyon kedvelt hanukai étellé nőtte ki magát.

A 18. és a 19. században a kávé térhódítása idején a fánk az ital meghatározó kísérőétele lett. A zsidók aktív résztvevői voltak a kávézás kultúrájának Európa szerte való kialakulásának. Az első európai kávéházat egy zsidó nyitotta az olaszországi Livornóban 1632-ben. Anglia első kávéházát pedig szintén egy zsidó, Jakab nyitotta meg Oxfordban 1650-ben.

A korban a zsidók számos kávéházat birtokoltak Franciaországban, Németországban, Hollandiában és sok más nyugat-európai államban.

Amerikában egy zsidó bevándorló tette lehetővé a fánk tömeges gyártását. Adolph Levitt egy orosz, pogromok elől New Yorkba menekülő zsidó volt, aki Harlemben nyitott üzletet, ahol csak fánkot forgalmaztak. 1920-ban ő találta fel az első fánk készítő automatát, amely több száz jó minőségű fánkot állított elő naponta. 1925-ben olyan fánk mixet hozott létre Levitt, melyet a cukrászok tudtak használni a gépével, garantálva az egységes, állandó minőséget. Az 1934-es Chicago-i Világkiállításon Levitt masináját is kiállították.

A cikk forrása: zsblog.hu

A második rész a Zsbog oldalán / IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Szabolcsi Bence zenetudós munkaszolgálatos története
Megemlékezések
Emlékfát állítanak Erika van Gelder-Révész tiszteletére