Ma lett 70 éves Gyarmati Andrea, éltesse az Örökkévaló 120 évig!

2024. Május 15. / 13:11


Ma lett 70 éves Gyarmati Andrea, éltesse az Örökkévaló 120 évig!

Olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok úszó, Magyarország örökös úszóbajnoka: ő Gyarmati Andrea, aki 1954. május 15-én született két olimpiai bajnok, Székely Éva és Gyarmati Dezső leányaként Budapesten. Nemcsak Magyarországon ismert és népszerű, hiszen 2020-ban beválasztották az International Jewish Sports Hall of Fame (A zsidó sporthírességek csarnoka) tagjai közé. Isten éltesse!

Gyarmati Andrea voltaképpen beleszületett a vízisportok világába, hiszen két világklasszis, Székely Éva és Gyarmati Dezső gyermekeként látta meg a napvilágot. Édesanyja 1941-ben már országos csúcstartó volt, ám pályafutása a harmadik zsidótörvény után félbeszakadt, és az életveszély, a bujkálás, a szökés évei következtek, de  Székely Éva (az Örökkévalónak hála) túlélte a vészkorszakot.

gyarmati andrea es szekely Eva. forras.jpgSzékely Éva a kislányával, Gyarmati Andreával

Így a holokauszt után 10 évvel, 1954. május 15-én megszülethetett Gyarmati Andrea, aki már 5 éves korában egy sportklub (a BVSC) tagja lett, majd 1969-től (édesanyjához hasonlóan) az FTC úszója volt. 1967-ben nyerte első országos bajnoki címét, és már tizennégy évesen a magyar válogatott tagja lett. Részt vett az 1968. évi nyári olimpiai játékokon, ahol három (két egyéni és egy csapat) ötödik helyezést ért el. 

A hetvenes évek elejére a magyar úszósport meghatározó egyéniségévé vált, összesen huszonnyolc alkalommal nyert magyar bajnoki címet, 100 és 200 m-es pillangóúszásban, illetve hátúszásban tizenöt Európa-rekordot és egy világrekordot állított fel. Három alkalommal választották az év női sportolójává (1970–1972). 

Az 1972. évi nyári olimpiai játékokon a 100 méteres pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, a döntőben azonban rossz rajt miatt a harmadik helyen végzett. 

Az aktív sportolástól 1975-ben vonult vissza, a sportvilág azonban természetesen nem feledkezett el róla: 1995-ben az Úszó Hírességek Csarnoka tagjává választották, 2020-ban pedig a zsidó sporthírességek csarnokának (International Jewish Sports Hall of Fame) tagja lett.

Gyermekorvosként praktizál évtizedek óta, s miután roppant szerethető, kedves, rokonszenves ember, egy ország kedvencévé vált különböző televíziós műsorokban. Ma is aktív, olyannyira, hogy az „úszó-dokinéni" 24.hu portálon olvasható rovata igen népszerű az olvasók körében.

Boldog születésnapot kívánunk neki, éltesse az Örökkévaló szeretetben és boldogságban 120 évig!

Felhasznált forrás: Maccabi.hu. Címlapfotó: Gyarmati Andrea/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Tóráról
2024. Június 14. / 10:30

Jonathan Sacks rabbi a Tóráról

Kultúra
Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre
Megemlékezések
Határon túl: A holokauszt áldozatokra emlékeztek Párkányban