Címkék

Zsidó Múzeum

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:42

A hét műtárgya: A kunmadarasi zsinagóga alapító okirata

Három évvel a kunmadarasi zsidók deportálása előtt, 1941-ben új zsinagógát építtettek a hívek Kunmadarason. Nem menekülésbe fektettek pénzt és energiát, hanem egy új zsinagógába. Őszintén hihették, hogy a történelem legnagyobb vihara majd elvonul a fejük felett, de addig imádkozni csak kell valahol. Tisztában voltak vállalkozásuk időszerűtlen hősiességével, de szerettek volna, ameddig lehet, élni – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Tudomány / 2022. November 18. / 13:33

A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Kultúra / 2022. November 11. / 13:04

A Zsidó Múzeum heti műtárgya: A wormsi zsinagóga – képeslapon

Németország legrégebbi zsinagógája ma is áll és látogatható, jóllehet többször lerombolták és újraépítették. A wormsi zsinagóga igazi emlékezethely, olyan kis „emlékkapszula”, melyben az askenázi zsidó történelem számos fontos jelensége megismerhető.

Kultúra / 2022. November 01. / 11:51

Tárlatvezetések a Magyar Zsidó Múzeum és a 2B Galéria „Láthatatlan arc” című kiállításán

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és a 2B Galéria „Láthatatlan arc – Portrétípusok és nem tipikus portrék, tárlat a múzeum arcképgyűjteményéből” című közös kiállításához kapcsolódóan több izgalmas tárlatvezetés kerül megrendezésre novemberben, a programokra sok szeretettel várjuk az érdeklődőket a 2B Galériába (Budapest IX. kerület, Ráday utca 47.)

Kultúra / 2022. Október 28. / 13:00

A hét műtárgyai: Fényképek 1984-ből

A magyarországi deportálások negyvenedik évfordulóján, 1984-ben rendezett megemlékezés-sorozatról az Új Élet különszámmal emlékezett meg. A Kozma utcai temetőben elhangzó beszédeket, a társegyházak képviselőtől egészen a hivatalos Magyarország képviselőinek megszólalásáig, hiánytanul közlik, de a beszámolók mintha azt jeleznék, mennyire messze van mindez a korabeli zsidó élet mindennapjaitól. A 1980-as évekbeli erjedés egészen más világban zajlik.

Kultúra / 2022. Október 25. / 13:39

Látható lélek láthatatlan arcokon

Javaslom, hogy menjenek el a budapesti Ráday utcai 2B Galériába a Láthatatlan arc című portrékiállításra, de mivel határozottabb megfogalmazással szeretnék élni, azt kell mondjam: ennek a roppant izgalmas tárlatnak a megtekintése – és most Radnóti főrabbit idézem – „kötelezően ajánlott”. A kiállított anyag a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből való, a tárlat kurátora Farkas Zsófia, a kiállítás november 23-ig tekinthető meg.

Kultúra / 2022. Október 21. / 12:53

A hét műtárgya: Leonard Freed fotói Kádár-kori széder-estékről

– Ezen a héten új szerzeményeket mutathatunk be: Leonard Freed, a Magnum fotóügynökség fotósának a Kádár-kori Budapesten készült felvételeit. Az 1979-ben és 1985-ben fotografált képeken feltűnnek Scheiber Sándor főrabbi, Schweitzer József főrabbi, Löwy Tamás rabbi és mások – tudhatjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából.

Kultúra / 2022. Október 14. / 13:26

A hét műtárgyai: Schweitzer József képei

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja ezen a héten egyetlen műtárgy helyett olyan képeket válogatott az intézmény gazdag fotógyűjteményéből, amelyek Schweitzer József életpályájához kapcsolódnak. Mint írják: a képeket végigkattintgatva szépen kirajzolódik a huszadik század második felének zsidó történelme, történetünk, sorsunk, amit Schweitzer József rabbiként, tanítóként, közösségi vezetőként végigkísért.

Kultúra / 2022. Október 07. / 14:09

A hét műtárgya: Hímzett sátordísz szukotra

Kultúra / 2022. Október 03. / 11:15

Láthatatlan arc: Tárlat a zsidó múzeum portrégyűjteményéből a 2B Galériában

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szándéka, hogy élő, folyamatos kapcsolatot ápoljon a budapesti rokon intézményekkel, s időről időre megmutathassa gyűjteménye egy-egy részét. Ilyen együttműködés jött létre a múzeum és a Ráday utcai 2B Galéria között, ahol ezen a héten megnyílik a „Láthatatlan arc" című tárlat a múzeum arcképgyűjteményéből.

Kultúra / 2022. Szeptember 30. / 13:47

A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit e levéllel tanítványai a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt, kétnyelvű levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Kultúra / 2022. Szeptember 23. / 14:04

A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

Ez a régi ünnepi távirat, ez a játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában íródott: feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevelét ajánljuk.