Címkék

Zsidó Múzeum

Élet + forma / 2024. Június 20. / 17:10

Jézus és a kóserság – a legtöbben erről kérdezik a főrabbit

A Múzeumok Éjszakáján a „Kérdezd a rabbit”! elnevezésű program keretében dr. Verő Tamás, a budapesti Frankel-zsinagóga rabbija válaszol az éjszakai múzeumlátogatók kérdéseire a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban. Igaz, sokan inkább arra vágynak, hogy egy rabbival oszthassák meg a személyes történetüket.

Kultúra / 2024. Június 14. / 14:49

Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncert a Múzeumok Éjszakáján

Jiddis, szefárd és izraeli dallamok, magyar klasszikus slágerek! Sok tánc, közös éneklés és jó hangulat! Az idei Múzeumok Éjszakája keretében a Zsidó Múzeum előtti Herzl téren, a szabadtéri színpadon 2024. június 22-én, szombaton késő este fél 11 órakor kezdődik a Malek Andi Soulistic koncertje.

Zsidó világ / 2024. Június 06. / 10:10

A magyar holokauszt saját emlékek alapján

A Magyar Nemzeti Galériában megrendezett tárlaton bemutatott, zömmel 1944-1947 között készült, a közönség számára máig szinte ismeretlen műegyüttes megcáfolja azt az állítást, hogy a háború után tabu övezte volna a holokausztról való beszédet – ez az egyik legfontosabb üzenete az „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain” című kiállításnak, s a tárlat most megjelent katalógusának.

Oktatás / 2024. Május 29. / 13:47

American Ivy League students at the Jewish Museum in Budapest

A group of fourty students from Harvard and Yale University (20 from each) visited Budapest to learn about the history and present state of Hungarian Jewry. Organizing had begun, but in the meantime, the horrors of October 7th occurred, and afterwards anti-Semitism flared up on several American campuses, which gave the study tour a deeper meaning.

Kultúra / 2024. Május 22. / 17:18

Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 29. / 13:06

Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum dolgozói az egykori tábor nyolcas blokkjának padlója alatt fedeztek fel egy kézzel készített sakk-készletet. A gyűjtemény 35 karton négyzetlapból áll, melyeken a sakk különböző figuráinak kézzel rajzolt változatai láthatóak. A figurák a normalitás és emberség megőrzésére tett erőfeszítések tárgyi emlékeiként értelmezhetők.

Támogatott projektek / 2024. Március 26. / 11:36

Múzeumpedagógiai programok a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban

A pályázat célja, hogy a magyar zsidó kulturális örökséget érthetővé, hozzáférhetővé tegye a most felnővő gyerekek számára is, már óvodás kortól, egészen a középiskoláig. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ünnepek / 2024. Március 14. / 11:25

Március 15. és a zsidók – közös szabadság és egyenjogúság

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit a magyar történelem legnagyobb fordulópontjaként határozzák meg, amelynek célja a nemzet néppel történő egybeforrasztása volt, valamint a szabadság kiterjesztése mindenkire, így a zsidókra is.

Zsidó világ / 2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található 18. századi kéziratos luxus-imakönyvek készítésénél két, egymással párhuzamos trend figyelhető meg. Az egyik irányzat a nyomtatott könyvek formai megjelenését követi: a nyomtatott betűket és a rézmetszeteket utánozza, ezért kizárólag tintával, fehér pergamenen fekete vonalakkal dolgozik.

Zsidó világ / 2024. Január 12. / 13:09

Rumbach utcai téli imaház

Ma már talán kevesen tudják, de a Rumbach utcai zsinagóga udvarán valamikor állt egy téli zsinagóga is. Léderer Sándor (1852-1927) a pesti izraelita hitközség alelnökének, majd elnökének ösztönzésére építették, 1923-1925 között.

Megemlékezések / 2023. December 26. / 15:16

Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

A budapesti Zsidó Gimnázium és a Zsidó Múzeum egykori igazgatója, Grünvald Fülöp (1887-1964) halálának 60. évfordulóján a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírjánál megemlékezést rendez a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 08. / 13:48

Sófárok: egyszerűség és művészet

A sófárok, a zsidó vallás fontos kegytárgyai és jelképei Elul havában kerülnek elő, a teljes hónap folyamán fújják őket a reggeli istentiszteleteken. Ahogy a 27. zsoltárt is ilyenkor kezdjük el énekelni az Örökkévalónak, aki a szövege szerint a mi fényünk és megmentőnk. Egyik sorának első szava, lulé, nagyjából úgy fordítható, hogy amennyiben nem, visszafelé olvasva Elul.