Címkék

Zsidó Múzeum

Zsidó világ / 2023. Március 24. / 13:33

A hét műtárgya: Móhelszék Nagykanizsáról

Ez a XIX. századi szék a XX. században került Nagykanizsáról a múzeum gyűjteményébe, alighanem azért, mert a XIX. század végén ez a szertartási tárgy kiszorult a használatból – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában. Ez a gyönyörű szék valaha arra szolgált, hogy ha megérkezne, akkor az az Elijahu próféta üljön benne, aki bekíséri a hagyomány kapuján a 8 naposan körülmetélt fiúcsecsemőt...

Élet + forma / 2023. Március 10. / 12:37

A Tóra és a lélek: Bibliaterápia

A psziché görög szó, de a lelki fejlődést, megújulást, terápiát a Tóra találja ki. A Tóra hőseire rájuk, magukra bízatott a lelkük, az, hogy hogyan kezelik lelki sérüléseiket, amelyeket egymásnak okoznak.

Kultúra / 2023. Március 03. / 14:42

A hét műtárgya: Eszter tekercs

A rituális szövegek – köztük a Purim ünnepén felolvasott Eszter tekercs – hagyományosan pergamenre, kézzel írt betűkkel készülnek. A kevés 19. századi kivétel egyike Mordeháj Szófer papírra, rézlemezről nyomtatott, gazdagon illusztrált megillája.

Kultúra / 2023. Március 01. / 16:06

ONLINE, ingyenes, purimi tárlatvezetés a Zsidó Múzeumtól

Most vasárnap, március 5-én, este 7 órától a Zsidó Múzeum állandó kiállításának (Tamid) virtuális verziójában, az ExhibitOnline felületen tartjuk első, ingyenes, online vezetésünket, melyet a későbbiekben több is követ majd. A purimi tárlatvezetés körülbelül 50 percig tart, Bánfalvi-Orosz Eszter várja az érdeklődőket.

Tudomány / 2023. Február 16. / 14:04

Régi zsidó kézírás olvasás – írástörténeti előadás sorozat

A magyarországi zsidó közösségek levéltári örökségének jelentős része található közlevéltárakban vagy nyilvános magánlevéltárakban. Ezek elsősorban adózással, a közösség belső adminisztrációjával kapcsolatos iratok, részletes adatokkal az egyes közösségek történetére vonatkozóan.

Élet + forma / 2023. Február 10. / 14:49

A hét műtárgya: A Somer ifjúsági szervezet Hágádája Debrecenből

Gyöngybetűs írás, meghatott, kissé gyerekes szabadságpátosz, végtelen megilletődöttség mutatkozik ebben az 1946-47-ből való debreceni kiadványban. A Széder este forgatókönyve, a Hágádá következetes újraírásában. Amelyben a nép története, a „zsidó sorsé”, a történet, amelyet el kell beszélnünk ezen az estén, a Peszáh történetévé válik a gálutban, a diaszporában-száműzetésben, egy új exodus előestéjén.

Zsidó kisokos / 2023. Február 03. / 13:18

Zsidó orvosok mindenhol: a Talmudtól a középkorig

A Talmud tele van gyógymódok ötleteivel, a rabbik hétköznapi tapasztalatával arról, mi segít valamelyest a számtalan testi nyavalyán. A gondolkodás, a figyelem intenzitását jelzik ezek a talmudi elgondolások, hogy mennyire érdekelte a régi nagy rabbikat mindez mindig.

Zsidó kisokos / 2023. Január 30. / 16:00

A beteglátogatás – az Istentől tanult jócselekedet

A betegek meglátogatása olyan erkölcsi feladatunk, amelyre maga az Örökkévaló mutat számunkra példát, amikor meglátogatja a körülmetéléséből lábadozó Ábrahámot. Ha Ő vette a fáradságot, hogy erősítse hívét, nem sajnálta végtelen idejét a látogatásra, akkor – kál váhomer, vagyis a zsidó logika szabályai szerinti kiterjesztéssel, ha magára az Örökkévalóra is igaz, mennyivel inkább igaz ránk nézve, hogy a betegeket meg kell látogatnunk.

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Zsidó világ / 2023. Január 06. / 14:06

Eger és a zsidók: a törököktől Baumhorn Lipótig

A török hódoltság idején, amelyet csak másfél évtizeddel tudott elodázni a Gárdonyi által megénekelt nagy győzelem, sok zsidó élt a településen, akik aztán a 17. század végén a törökkel együtt távoztak. Tudható a spanyol kiűzetés történetéből is, hogy ekkoriban az iszlám jobban tolerálta a judaizmust a kereszténységnél. A következő, másfél évszázados periódusban Egerben nem lakhattak kálvinisták és zsidók.

Kultúra / 2022. December 23. / 13:09

A hét műtárgya: Löw Lipót ezüstborítású bibliája

A domborított szívvel és fekvő oroszlán alakjával díszített ezüsttáblákba kötött Bibliát Löw Lipótnak akkor ajándékozták a hívei, amikor a rabbi 1850-ben megvált a pápai közösségtől. A kötéstáblát Löw Bécsben élő örökösei 1935-ben ajándékozták a Zsidó Múzeumnak, amely 1942-ben emlékkiállítással emlékezett meg a rabbi munkásságáról – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja.

Mazsihisz hírek / 2022. December 19. / 14:56

Ez a kor a hálózatoké – együttműködés az OR-ZSE és a szegedi bölcsészkar között

– A zsidó-keresztény kultúra megismertetése akkor igazán hiteles, ha autentikus forrásból ered. Márpedig véleményem szerint a tudományos tevékenységet illetően Magyarországon az autentikus forrás az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem (OR-ZSE) – közölte Gyenge Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja ma azon a rendezvényen, amelyen aláírták az OR-ZSE és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara közötti együttműködést.