Zsidó kisokos: Bedekkolás a zsidó esküvőn

2022. Április 27. / 16:57


Zsidó kisokos: Bedekkolás a zsidó esküvőn

Badeken, Bedeken, Badekenish vagy Bedekung (jiddisül: badekn, szó szerint borító, fedő, takaró, ld. "elfedés") az a szertartás, amikor a vőlegény lefátyolozza a menyasszonyt a zsidó esküvőn.

Közvetlenül az esküvői szertartás előtt, amelyre a hüpe alatt kerül sor, a vőlegény szülei, a rabbi és más méltóságok kíséretében, barátai örömteli éneke közepette fátyollal takarja le a menyasszony arcát.  Ezen a ponton hagyományosan a rabbi áldást mond a párra.  A menyasszony ezt a fátylat viseli a hüpe szertartás befejezéséig.

Esküvő a Dohány utcai zsinagógában / Fisch Henrik rabbi mellett Lóránd Márton kántor áll, poharat Zoldán Sándor tartja a vőlegénynek. Budapest Fekete-fehér fotó (1945 után) / Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és LevéltárEsküvő a Dohány utcai zsinagógában / Fisch Henrik rabbi mellett Lóránd Márton kántor áll, poharat Zoldán Sándor tartja a vőlegénynek. Budapest Fekete-fehér fotó (1945 után) / Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A fátylat viselő szűz menyasszonyt a Talmud említi. Maga a fátyol a szerénység szimbóluma, Rebekka Izsákkal való találkozásáról szóló vers alapján: „majd felvette a fátylát, és betakarta magát.”

Az a gyakorlat, hogy a vőlegény felfedi a fátylat, abból származik, amikor Jákob Leát vette el véletlenül, pedig Ráhelt szerette volna, de Lea arca el volt takarva.

Egyesek azt állítják, hogy a bedekkolás szertartása a Talmudban említett chuppah-nak (héberül "takaró") felel meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
March of the Living on Mother’s Day in Hungary
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Egy állam, két állam?