Támuz hónap küszöbén – készüljünk a háromhetes gyászra

2020. Június 22. / 13:29


Támuz hónap küszöbén – készüljünk a háromhetes gyászra

Hamarosan beköszönt a zsidó naptár szerinti Támuz hónap, amely Niszántól számítva az évben a negyedik, míg Tisritől számolva a tizedik hónap. Rási tanítónk szerint a támuz szó hőséget jelent, s bizony, Izraelben ilyentájt – júniusban és júliusban – a legnagyobb a forróság. Támuz tizenhetedike, amely a zsidóság számára böjtnap, idén július 9-re esik.


Támuz (תמוז‎‎) hónap küszöbén állunk, amikor jelentős eseményekre kell emlékeznünk: a, mely a negyedik hónap az évben, Tisritől számítva pedig a tizedik. Ebben a hónapban született József ősapa, Mózes ebben a hónapban (Támuz 17-én) törte szét a  két kőtáblát és kért bocsánatot az Örökkévalótól népe számára az Aranyborjú vétke miatt. 

Támuz 17-én tragikus események történtek a Szentélyben: bálványt állítottak a Templomban és megszűnt a „korbán tamid”, a mindennapi áldozathozatal. A szerencsétlenségekre emlékezvén Támuz 17. napján (idén július 9-én) napkeltétől böjtölünk a csillagok feljöveteléig, és Áv hó 9-ig három gyászhetet tartunk.

 A zsinagógai esztendő hónapjai az első tavaszi hónaptól:

1. Niszán (kb. március-április) –15–22. napjáig tart a pészach ünnepe, amelynek első két és utolsó két napja főünnep, a többi félünnep, amikor dolgozni lehet. Jelképe a kos (héberül).

2. Ijár (kb. április-május) – 5-én van az izraeli függetlenségi nap, 18-án kisebb örömünnep (lág baómer). Jelképe a bika (héberül sor).

3. Sziván (kb. május-június) – 6–7-én ünneplik a pünkösdnek megfelelő zarándokünnepet, savuotot. Jelképe az ikrek (héberül teomim).

4. Tamuz (kb. június-július) – Izraelben a legmelegebb hónap. 17-én kisebb böjt van. Ekkor kezdődik a három gyászhét. Állatövi jegye a rák (héberül).

5. Áv (kb. július-augusztus) – első napjai az úgynevezett „tejes hét”. 9-én a legnagyobb gyásznap, Jeruzsálem és a Szentély pusztulásának emlékére teljes böjt és gyásznap. Utána vigasztaló hetek következnek. Jelképe az oroszlán (héberül arjé).

6. Elul (kb. augusztus-szeptember) – az őszi nagyünnepekre való felkészülés jegyében telik, minden reggelén (szombat kivételével) a zsinagógában felhangzik a sófár kürt. Állatövi jegye: szűz (héberül btulá).

7. Tisri (kb. szeptember-október) – 1–2-án ros hasana (újév), 10-én jom kipur (az engesztelés napja), közte a „megtérés napjai”, 15–21. szukot (a sátrak ünnepe), első két napja főünnep, a hetedik hosana raba, amikor az ünnepi csokorral hétszer járják körbe a zsinagógát. 22-én smini aceret (záróünnep), 23-án szimhat Tóra (a Tóra örömünnepe), mindkettő főünnep. Jelképe a mérleg (héberül moznájim).

8. Hesván (kb. október-november), jelképe a skorpió (héberül).

9. Kiszlév (kb. november-december) – 25-én kezdődik a nyolcnapos hanuka, amely ezért a következő hónapra is átnyúlik. A munkavégzési tilalom csak addig tart, ameddig esténként a gyertyák égnek. Jelképe az íj (héberül héc), amelyet nyilasnak is mondanak.

10. Tévét (kb. december-január) – 10-én kisebb böjt van. Jelképe a bak (héberül).

11. Svát (kb. január-február) – 15-ére esik a „fák újéve” (héberül tu bisvát), amikor 15-féle fán termő gyümölcsöt fogyasztunk. Izraelben ilyenkor ültetik a fákat, ekkor kezdődik a tavasz. Állatövi jegye a vödör (héberül dlí), amelyet vízöntőnek is mondanak.

12. Ádár (kb. február-március) – 7-én tartjuk Mózes születésének és halálának évfordulóját (héberül zájin ádár). 13-án Eszter böjtje, 14-én purim, a legnagyobb zsidó örömünnep, 15-én susán purim. Jelképe a halak (héberül dagim).

13. Ádár séni (csak szökőévenként!) – Ha beiktatják a naptárba, az ádár hónapjára eső összes ünnepet és évfordulót ebben a hónapban tartják.

(Címlapkép: Pezibear/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek