A debreceni futballista, aki SS-katonákkal focizott Auschwitz-Birkenauban

2020. Május 12. / 11:21


A debreceni futballista, aki SS-katonákkal focizott Auschwitz-Birkenauban

Szerző: Kácsor Zsolt

A Duna TV szerdán este műsorra tűzi a Két félidő a pokolban című magyar filmet, amely valóságos történet és szereplők alapján született. A valóságban az egyik focista a debreceni Schwarcz Sándor volt (1911-2007), aki 1944-ben négy meccset vívott a katonák és kápók ellen.


„A–17854-es számú auschwitzi fogoly” – névtábla helyett ez a felirat állt Schwarcz Sándor debreceni lakásának bejárati ajtaján, és ha az ember belépett hozzá, nagy valószínűséggel főtt vagy sült krumpli illata fogadta. Debreceni éveimben többször jártam az 1911-ben született öregúrnál, s amikor megkérdeztem, hogy mit hozzak neki legközelebb, mire volna szüksége, gondolkodás nélkül rávágta: krumplit. 

Sanyi bácsi ugyanis 1944-45-ben a konyha kövéről felkapkodott krumplihéjak révén élte túl a láger borzalmait, s a növény tiszteletére hazatérése után – egészen a 2007-ben bekövetkezett haláláig – nem múlt el olyan nap, amikor krumplit ne evett volna. Emkékszem a jellegzetes mozdulatára, amikor a zöldséges hálóból egy szem krumplit kivett, és a gumót a fénybe tartotta. Emelkedett pillanat volt.

Mindezt azért idéztem föl, mert május 13-án,  szerdán este 9 óra 50 perctől a Duna TV leadja a Két félidő a pokolban című filmet, amelyet Fábri Zoltán rendezett, s amelyhez a debreceni Schwarcz Sanyi bácsinak igen sok köze volt: hiszen ő is egyike volt azoknak a zsidóknak, akiknek a nácik ellen kellett focizniuk a haláltáborban.  

pok2.jpgSchwarz Sándor emléktáblájának leleleplezése Debrecenben – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Auschwitz-Birkenauban 1944 nyarán az akkor 33 éves Schwarcz Sándor egy hónap alatt négy futballmeccset játszott a folyamatosan működő gázkamrák közelében. Utolsó mérkőzését – az olaszokból, lengyelekből, hollandokból, görögökből álló „nemzetközi válogatott” egyetlen magyar tagjaként – az SS-katonák és kápók ellen vívta, a legyengült foglyok 8:0-ra kaptak ki jól táplált őreiktől. Találkozásaink során fölidézte: számára a lágerben „kiváltságosnak” számított a pár hétig tartó futballistalét, hiszen a játékosokat ez idő alatt a kápók nem verték, míg a többi foglyot ütötték-vágták minden ok nélkül.

Schwarcz Sándor Mühldorfban szabadult föl alig negyvenkilósan, és 1945-ben visszatért Debrecenbe, ahol évtizedekig a Centrum Áruház városszerte megbecsült vezetője volt. Szenvedéseiről 1964-ben könyvet írt A halál árnyékának völgyében címmel, a kötetet 2005-ben adta ki az Oliver Games International. 2015-ben az Élet Menete Alapítvány emléktáblát avatott Schwarcz Sándor tiszteletére a debreceni futballstadionban.  


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Készül az embermentő magyar hősök névtáblája
Közélet
286 zsidó holttestet találtak egy ukrajnai pincében

Kommentek