Rabbisági útmutató az újév ünnepére

2020. Szeptember 17. / 19:41


Rabbisági útmutató az újév ünnepére

Kijelenthetjük, hogy a holokauszt óta nem volt olyan Ros Hásáná, amit nem zsinagógában ünnepelt volna a magyar zsidóság. Ám az ember életének a biztonsága (pikuáh nefes) felülírja az évezredes hagyományt. Az 5781. zsinagógai esztendőt közösségeink túlnyomó része otthon fogja ünnepelni. Ez a honlap próbál segítséget adni ahhoz, hogy hogyan is készüljünk fel a ,,félelmetes napokra" – olvasható a Radnóti Zoltán főrabbi által készített ünnepi honlapon.


„A zsidó újév – az ember ünnepe”. Ez a cím fogadja a látogatót, ha ellátogatt erre az új, az őszi ünnepekre időzített honlapra. A budapesti rabbiság, azon belül Radnóti Zoltán főrabbi munkáját dicsérő fórum szöveges, fényképes és videós tartalmakkal hozza közelebb hozzánk a Ros Hásánával kezdődő ünnepkört. 

Megtudhatjuk belőle, hogy miért fontos ebben az időszakban a megtérés, az ima és az adományozás hármassága, hogyan kell megtartani az újévi ünnepet, továbbá milyen áldást kell mondani és milyen előírásokat, szabályokat és hagyományos szokásokat kell betartani. Mindez azért fontos, mert – mint a honlapon olvashatjuk – a zsidó újév minden pillanata jelentéssel bír. Jelentőségteljes mozzanat a táslih is, a bűntől való megtisztulás, amelyet Ros HáSáná első napjának délutánján végzünk el (ha az első nap szombatra esik, akkor a másodikon). 

Látogassanak el erre a honlapra, mert tömören, lényegretörően és érthetően járja körbe az újévi ünnep jelentőségét, fontosságát. 

Sáná Tová!

Radnóti Zoltán főrabbi ünnepi honlapja / IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek