Jom Kipur előtt vagyunk, igyekezzünk megtisztulni bűneinktől

2020. Szeptember 23. / 09:44


Jom Kipur előtt vagyunk, igyekezzünk megtisztulni bűneinktől

Az engesztelés napja előtt szokás elvégezni a kápárá szertartást, amely  a bűntől való mentesítést, megszabadulást, a tisztaságot szolgálja. Az ősi rituálé szerint a férfiak fehér kakast, a nők fehér tyúkot forgatnak a fejük fölött, ám a szertartáshoz nem kell feltétlenül szárnyas, hiszen a Sulhán Áruh alapján el lehet végezni pénzzel is.


Mint  Oláh János írja a Judaisztika című könyvében, a bűntől való mentesítést, megszabadulást szolgálja a kápárá (kapparot, jiddisül kapore) szertartása, amely úgy zajlik, hogy a férfiak általában fehér kakast, a nők fehér tyúkot megforgatnak néhányszor a fejük felett, és egy erre az alkalomra összeállított szöveget mondanak el. E szertartás a jeruzsálemi Szentélyben bemutatott áldozatot is jelképezheti, más vélemény szerint az állat az embert, tehát önmagát helyettesíti, az ő bűnei, vétkei mintegy ,,átszállnak” a szárnyasra. 

Radnóti Zoltán főrabbi tájékoztatása szerint a kápárá szertartást a Sulhán Áruh alapján el lehet végezni akár pénzzel is. Az ilyenkor elmondott héber szöveg magyarul: „Ez legyen helyettem a váltságdíjam, ez az engesztelő áldozatom, ez a pénz menjen adományba, én meg elindulok és el is jutok a jó, hosszú és békés életbe”. Az adományt oda lehet adni rászorulóknak. 

Jom Kipur előtt szokás kimenni a temetőbe, s emlékeztetni magunkat a halálra, amely a bűnök eredménye. Hagyományosan a cádik (igaz, jámbor zsidók) sírját látogatjuk meg és kérjük közbenjárásukat érdekünkben az Égi Bíróság előtt. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek