Ma lett 60 éves Zoltán Gábor író

2020. Március 15. / 18:45


Ma lett 60 éves Zoltán Gábor író

A nyilas rémuralom áldozatainak a műveiben korszakos jelentőségű irodalmi mementót állító Zoltán Gábor író ma ünnepli 60. születésnapját. Éljen egészségben és szeretetben még legalább 60 évig, az emberi élet végső határáig!


Zoltán Gábort sokáig a Magyar Rádió irodalmi rendezőjeként, szerkesztőjeként ismerhette a szélesebb közönség, prózaíróként viszonylag későn indult, s lett ismert a neve, mára azonban a legjelentősebb kortárs irodalmi művek szerzőjeként tarthatjuk számon. Ezt elsősorban az Orgia, majd a Szomszéd című könyvének köszönheti, amelyek a Városmajorban csoportosan kegyetlenkedő gyilkosok, a XII. kerületi nyilasok rémtetteit dolgozza föl. Az Orgia megrendítő és nehéz olvasmány, olyan szembesülés az ember elállatiasodásával, amelynek súlya alól lehetetlen szabadulni. Ez a mű a bűnügyi jegyzőkönyvek hideg precizitásával sorolja azokat a jeleneteket, amelyekről (ha nem tudnánk, hogy valóban megtörténtek) azt hihetnénk: csak az emberi képzelet szülhet efféle horrort.

Zoltán Gábor munkásságának óriási jelentősége, hogy rámutat arra: az elállatiasodott ember rémtetteinek, fizikai cselekedeteinek egy olyan ideológia ágyazott meg, amely származás, vallás, születés alapján tett különbséget ember és ember között. A szerző végigviszi olvasóit a történet valóságos helyszínein és a gyilkosokat a valóságos nevükön említi, ami félelmetes bizonyossággal erősíti föl bennünk annak lehetőségét, hogy ami egyszer a valóságban megtörtént, az megtörténhet újra, hiszen az idő múlása nem ölte ki az emberből a benne rejlő állatot. A 60. születésnapját ma ünneplő író művei nem ígérnek boldog, szórakoztató perceket, ám nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy méltóbb, emberibb, humánusabb világot teremthessünk.

Boldog születésnapot kívánunk Zoltán Gábornak, a következő, legalább hatvan évre pedig jó egészséget és munkakedvet!

(Fotó: Valuska Gábor/Litera.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Megkezdődött Benjamin Netanjahu büntetőpere
Megemlékezések
A legodaadóbb zsidó hívő Budapesten: Medgyesi Tibor halálára
Élet + forma
Ez nekünk jó: üdvözlőkártyák és GIF-ek Sávuótra

Kommentek