Idén 20. alkalommal – vasárnap elindul az Élet Menete Budapesten

2024. Május 01. / 12:07


Idén 20. alkalommal – vasárnap elindul az Élet Menete Budapesten

Budapesten idén 20. alkalommal kerül megrendezésre az Élet Menete Budapesten azzal a céllal, hogy soha ne merüljenek feledésbe a történelem e sötét fejezetei, valamint, hogy minél többen együtt emlékezhessünk a még köztünk élő holokauszt­túlélőkkel. A menet Európa legnagyobb zsinagógájától indul, majd a történelmi útvonalat követve érkezik a Keleti pályaudvarhoz.

A programsorozat május 5-én, vasárnap délután 3 órakor a Dohány utcai Zsinagógától indul, közel 110 holokauszt-túlélővel a menet élén, akiknek elektromos kisautók könnyítik meg a részvételt. Az Élet Menetével emlékezik több hazai és nemzetközi szinten is elismert sportoló, előadóművész és közéleti személyiség, jelenlétükkel kifejezve szolidaritásukat.

A vasárnapi programon a tervek szerint beszédet mond mások mellett Baruch Adler , a Nemzetközi Élet Menete Szervezet ügyvezető igazgatója, Ifat Ovadia Luski , a Zsidó Nemzeti Alap elnöke és Jákov Hadasz-Handelszman , Izrael budapesti nagykövete.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette: a program a Dohány utcai zsinagóga előtt a holokauszt 80. évfordulója alkalmából elhelyezett emléktábla avatásával kezdődik. Jelezte, az idén 20. alkalommal megrendezett Élet menetén megemlékeznek majd a tavaly október 7-i izraeli terrortámadás áldozatiról is. Megjegyezte: a kettős évforduló alkalmából emlékplakett is készült.

A Keleti pályaudvarról még aznap este az alapítvány szervezésében 500 fiatal utazik vonattal Lengyelországba a nemzetközi Élet menetére, és a magyarországi programon résztvevő holokauszt-túlélők közül 21 a fiatalokkal tart – mondta Gordon Gábor. Jelezte, az idén 20. alkalommal megrendezett Élet menetén megemlékeznek majd a tavaly október 7-i izraeli terrortámadás áldozatiról is.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: a kormány tisztában van az akkori kormányzat bűnével és a jelenkori felelősségével. Ezért is támogatja különösen a Holokauszt 80 emlékév programjait.

Hangsúlyozta: az Élet menete azt üzeni, hogy az emlékezés fontos, és a holokauszt borzalmaira emlékezve összefacsarodik az ember szíve, mégis ünnepelni és élni kell az életet.

Michel Gourary, a Nemzetközi Élet Menete Szervezet igazgatója arról beszélt: a nemzetközi Élet menetén, az Auschwitz és Birkenau közötti úton 36 év alatt több mint 300 ezer emlékező sétált végig. Azt is mondta: a nemzetközi szervezet legfőbb célja a fiatalok, elsősorban a nem zsidó fiatalok oktatása és nevelése. Közölte azt is, az idei nemzetközi meneten 3200 diák vesz részt szerte a világból.

Michel Gourary kiemelte: a magyar alapítvány a legaktívabb társzervezetük, és megköszönte a munkájukat, valamint köszönetet mondott a magyar kormánynak is a támogatásért.

Kardos Péter főrabbi kiemelte: az Élet menete teljesíti a Tórában szereplő isteni parancsolatot: Ne felejts! Isten előírja az emlékezést, és aki nem teljesíti ezt, az újra és újra átéli a történelem borzalmait.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke elmondta: a közalapítvány a kormány által a Holokauszt 80 emlékév programjaira megítélt egymilliárd forintból támogatja a három Magyarországon bejegyzett zsidó egyház és tovább 27 civil szervezet programjait az ország minden pontján.

Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója felidézte: a MÁV történetének van néhány sötét fejezete, és ezek közül is a legsötétebb, amikor 1944 tavaszán és nyarán közel 150 szerelvény mintegy félmillió honfitársunkat szállította haláltáborokba. Ez a magyar vasút legnagyobb fájdalma.

Hozzátette: a fájdalmat nem csökkenti, de a képet árnyalja, hogy a MÁV a háborús években elveszítette szuverenitását. Megjegyezte: ebben az időszakban is voltak becsületes vasutasok, akik igyekeztek szabotálni a transzporoktat. Még ha nem is jártak sikerrel, mégis példaképekké váltak – mondta.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek