Szerezzünk engesztelést! – Radnóti Zoltán főrabbi tanácsai jom kipurra

2020. Szeptember 25. / 09:14


Szerezzünk engesztelést! – Radnóti Zoltán főrabbi tanácsai jom kipurra

Ros HáSáná után ismét kijelenthetjük, hogy a holokauszt óta nem volt olyan jom kipur, amit nem zsinagógában ünnepelt volna a magyar zsidóság. Ám az emberi élet biztonsága (pikuáh nefes) felülírja az évezredes hagyományt. Az 5781. zsinagógai esztendő jom kipurját közösségeink túlnyomó része otthon fogja ünnepelni – Radnóti Zoltán főrabbi ehhez nyújt segítséget. 


Ez a nap a ,,sábát sábáton", szombatok szombatja, az esztendő legtökéletesebb napja. Hogyan készüljünk fel? Mi a böjt szabálya? Mit imádkozzunk? Hogyan gyújtsuk meg az ünnepi gyertyát? Mit tegyen az, aki Covid gyanús? – e kérdésekre ad választ Radnóti Zoltán főrabbi, a Bét Sálom vallási vezetője a Jom Kipur – totális megbocsátás című útmutatójában, amelyet ide kattintva érhetnek el.

Mint a főrabbi írja, az ünnep 25 órás böjtnap, ami a vallásjog alapján azt jelenti, hogy tilos enni, inni, nemi életet élni, fürdeni, sminkelni és bőrtalpú cipőt hordani. A böjt vasárnap 18 óra 13 perckor köszönt ránk (budapesti idő szerint) és hétfő este 19 óra 15 percig tart.

Radnóti főrabbi azt javasolja, hogy „addigra legyél kész mindennel! Vacsorázz meg előtte! Igyál bőségesen! Vedd elő a gyertyákat! Kérdezd meg az orvosodtól, hogy melyik az a gyógyszered, amit elhagyhatsz 25 órára. Minderre fel kel készülni. Jom kipurkor nem szenvedni kell, hanem átgondolni! Aki csak böjtként éli meg ezt a napot, az nem érti az ünnep üzenetét. Mert jom kipur örömünnep, a nap, amikor Istentől életet kapunk! Legyen a jom kipur a megtérés valós ünnepe!".

A főrabbi legfontosabb tanácsai a böjtnapra: 24 órával a böjt előtt már ne fogyasszunk koffeint és a böjt előtti napon kezdjünk el intenzíven hidratálni. Minden órában igyunk egy-egy pohár sima vizet vagy frissen facsart gyümölcslevet (ezek ugyanis nem telítenek), de ne igyunk cukros vagy édes üdítő italokat! A vacsoránál aztán annyit igyunk, amennyi belénk fér. Ami a böjt előtti étkezést illeti, fontos a sok energiabevitel reggelire pl. müzlivel, gyümölcsökkel, kenyérrel, majd az ebédünk legyen viszonylag könnyű, hogy a böjt előtti vacsoránk kiadós lehessen. Vacsorára kerüljük a szomjúságot okozó, sós ételeket, alkoholos italokat és a vizelethajtású dolgokat (csoki, kávé, tea). Együnk sok szénhidrátot és kevés sót tartalmazó ételeket (tészta, rizs, krumpli, teljeskiőrlésű kenyér).

Radnóti Zoltán figyelmeztet arra: a böjt egyik legfontosabb része az, hogy az elménk is tiszta legyen, hogy tudjunk a nap szentségére gondolni, ne pánikoljunk be, merüljünk el minél jobban az imáinkban. 

A böjt után ne hirtelen és ne gyorsan együnk, kezdjük az étkezést gyümölccsel vagy gyümölcslével, majd fokozatosan falatozzunk fél órás megszakításokkal.

Jó bepecsételést!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek