Motoros emléktúra Budapestről Auschwitzon át Theresienstadtba

2022. Augusztus 05. / 14:33


Motoros emléktúra Budapestről Auschwitzon át Theresienstadtba

Horváth József Mazsihisz-alelnök, a Bét Sálom körzet elnökének vezetésével ma reggel motorosok indultak Zólyom és Auschwitz érintésével Theresienstadtba. A magyar, román és német résztvevők a vészkorszak mártírjaira való emlékezés gyanánt teszik meg az utat, és a tisa beáv ünnepét vasárnap éppen Auschwitzban fogják megtartani. 

Izraeli és magyar zászlókat lobogtató gyerekek búcsúztatták el azokat a motorosokat, akik ma reggel az újbudai Bét Sálom zsinagóga elől indultak neki annak az öt napos emléktúrának, amelynek három főbb állomása Zólyom, Auschwitz és Theresienstadt. Az említett gyerekek az újbudai zsinagógakörzet által szervezett, valamint az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és az IKI Héber Nyelvi Központja által támogatott egy hetes nyári tábor résztvevői voltak, akik magyar és izraeli zászlókat lobogtatva, magyarul és héberül kívántak jó utat a motorosoknak.

ez.jpgAz indulás pillanatai

A csapatot Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, a Bét Sálom körzet elnöke vezeti, vele együtt indult útnak a romániai Maximillian Marko Katz, a Romániai Cionista Szövetség (Asociația Sionistă Română) alelnöke és a szintén romániai Bogdan Tudora

Az utóbbi fiatalember kapcsán fontos megemlíteni, hogy Bogdan (nem zsidó emberként) most ismerkedik a zsidósággal, mert – mint az indulás előtt elmondta – nagyon érdeklik a világvallások, azon belül különösen a judaizmus, ráadásul ez lesz az első alkalom, hogy a saját szemével látja majd az egykori auschwitzi megsemmisítő tábort. 

Mint fogalmazott: ha az ember jobban meg akarja érteni a vészkorszak rettenetét, akkor nem elég könyvekből vagy elbeszélések alapján tájékozódni, hanem a saját szemével kell megtapasztalnia a tábori miliőt. 

Ehhez kapcsolódva Maximillian Marko Katz azt tette hozzá: a mai auschwitzi körülmények természetesen már semmiben nem hasonlítanak azokhoz, amelyek között a mártírok elpusztultak, s ahonnan a túlélők visszatértek, ezért ő maga nagyon fontosnak tartja az emberek előzetes felvilágosítását erről a témáról.

– Nem elég azt a szót kimondani, hogy szenvedés – magyarázta Katz –, hiszen ez önmagában nem sokat jelent. Talán nekünk sem túl sokat jelentene, ha valaki az egyes afrikai országokban, Dél-Afrikában vagy Kongóban megtörtént emberi tragédiákról általánosságban beszélne. A történtek jobb megértéshez ismerni kell a történelmi hátteret, az általánosságok helyett a részletekről, az egyéni sorsokról kell beszélni, így adható át leginkább az a tragédia, ami az elődeinkkel történt. 

A motoros túrázók eredetileg a Moszkva-Auschwitz távot akarták megtenni, de ezt korábban meghiúsította a pandémia, idén pedig az orosz-ukrán háború, úgyhogy a Moszkva-Auschwitz emléktúra időpontja bizonytalan időre eltolódott. S hogy miért éppen Moszkva? A válasz kézenfekvő:

– Mert a megsemmisítő táborokat a szovjetek szabadították fel – válaszolta Horváth József –, és a zsidók ezért örökké hálásak lesznek a szovjet hadseregnek. Látjuk, hogy mit művel a mostani orosz hadsereg Ukrajnában, de ettől az még tény, hogy azok számára, akik az életüket a szovjeteknek köszönhetik, az egykori orosz katonák mindig felszabadító hősök maradnak. 

Az emléktúra kapcsán Horváth József elmondta azt is: Auschwitzban részt vesznek az 1952-ben alapított, berlini székhelyű Nemzetközi Auschwitz Bizottság (Internationales Auschwitz Komitee – IAK) egyik programján, s ott csatlakozik majd hozzájuk az a német motoros társuk, akinek az édesapja az IAK egyik alapítója és első elnöke volt. Az alelnök hozzátette: tisa beáv ünnepét vasárnap az egykori megsemmisítő táborban töltik, másnap pedig indulnak Theresienstadtba, hogy ott is leróják kegyeletüket a mártírok emléke előtt. 

(Címlapkép: balról jobbra Horváth József, Maximillian Marko Katz és Bogdan Tudora)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek