Címkék

Megemlékezés

Megemlékezések / 2022. Október 02. / 15:59

Botlatókő Berczeller Lajos, az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke emlékére

Berczeller Lajos 1859. október 11-én született a ma Szlovákiához tartozó Ipolyságon. A település megbecsült polgáraként a családi cég vezetése mellett számos tisztséget látott el, majd a XX. század első évtizedétől ő volt az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke. Négy hónappal a nyolcvanötödik születésnapja előtt halt meg Auschwitzban. A rá emlékeztető botlatőkő elhelyezése az ipolysági Kapusta Krisztina, az OR-ZSE hallgatójának érdeme.

Kultúra / 2022. Szeptember 30. / 13:47

A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit e levéllel tanítványai a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt, kétnyelvű levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 30. / 13:25

A vészkorszakban ezreket mentő spanyol diplomatára emlékeztek Óbudán

Szeptember 28-án, születésének 112. évfordulóján Ángel Sanz Briz spanyol diplomatáról emlékezett meg Óbuda. Ángel Sanz Briz a budapesti spanyol nagykövetségen ügyvivőként dolgozott 1944-ben, s kezdetben a Magyarországon élő, spanyol gyökerű szefárd zsidókat igyekezett megóvni a biztos haláltól. Ám ahogyan nőtt a fenyegetettek száma, a mentettek köre is egyre bővült, így végül több mint 5200 magyar ember köszönhette neki az életét.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 27. / 20:37

Búcsú a nagy BIG-től

Egy hónap múlva, október végén ünnepelhettük volna a mindannyiunk által röviden csak BIG-nek hívott Benedek István Gábor 85. születésnapját, ehelyett azonban sajnos a halálhírét kell közölnünk. Fájdalmas, hogy itthagyott minket, hiszen kivételes emberként az élet több területén érezhette otthon magát: a magyar zsidó közösségben, az újságíró társadalomban, a szépírók között, mi pedig a legfontosabb helyen tartottuk számon: a szívünkben.

Közélet / 2022. Szeptember 19. / 13:53

Hevesy Pálról nevezték el az állambiztonsági levéltár könyvtárát

A Hevesy Pál Nemzetbiztonsági Könyvtár nevet vette föl az Állambiztonság Levéltár könyvtára egy megemlékező ünnepség keretében múlt hét pénteken. Hevesy Pál nemesi címet viselő, kikeresztelkedett, kivételes zsidó család fiaként született, s csak egy a számos híres családtag közül (az ő öccse volt Hevesy György Nobel-díjas vegyész). Hevesy Pál 1942-ben emigrált Magyarországról.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 18. / 20:13

Mártírjainkra emlékeztünk a Kozma utcai temetőben

Vasárnap reggel tartotta hagyományos mártír megemlékezését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Chevra Osztálya a Kozma utcai temetőben. Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szavait követően Mester Tamás, a BZSH elnöke emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, kiemelve: évről-évre kötelességünk ezen a napon fejet hajtani azok emléke előtt, akik a náci tömegmészárlás során életüket vesztették a haláltáborokban.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 14. / 10:09

Emlékmenet Radnóti Miklós mártír költő tiszteletére Győrtől Abdáig

Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor szervezésében és vezetésével – köszöntőkkel, szavalatokkal és megemlékező beszédekkel gazdagított – emlékmenetet tartanak Győrből indulva Abdára, Radnóti Miklós meggyilkolásának helyszínére szeptember 17-én, azaz ezen a héten szombaton 13 órától. Gyülekezés délután fél egytől a győri Kazinczy Gimnázium előtt. Előreláthatólag több mint százan vesznek részt az emlékmeneten, de még lehet csatlakozni!

Megemlékezések / 2022. Szeptember 12. / 11:07

Komárom: A rettenet megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is

Szlovákiában szeptember 9-e a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napja, ebből az alkalomból szervezett megemlékezést a komáromi Selye János Gimnázium a Komáromi Zsidó Hitközséggel közösen. A helyi zsinagógában egyperces néma csönddel emlékeztek a holokauszt áldozataira, majd Paszternák Antal, a hitközség elnöke és felesége köszöntötte a résztvevőket – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma portál.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 07. / 08:15

Jichák Hercog elnök Berlinben: „Csak a halottaknak van joguk felejteni"

– Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget, és kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte Jichálk Hercog, a Zsidó Állam elnöke tegnap Németországban, ahol nagyszabású megemlékezést tartottak az ötven évvel ezelőtt történt müncheni túszdráma áldozatainak emlékére.

Közélet / 2022. Szeptember 05. / 13:00

Hajdú Péter Münchenből: Méltó megemlékezés zajlik az áldozatok emlékére

Ma van az 50. évfordulója a vérfürdőbe torkollt müncheni túszejtésnek, amelynek során 11 izraeli sportoló vesztette életét egy palesztin terrorszervezet támadása miatt. A helyszínről nyilatkozott honlapunknak Hajdú Péter (Maccabi VAC Hungary) ultramaraton-futó, aki az izraeli Asaf Stolarz (Maccabi World Union) társaságában a Dohány utcai zsinagóga elől augusztus 21-én indulva tette meg a Budapest-München távolságot.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 04. / 13:50

Gyász: 81 évesen meghalt Rózsa Gyula művészettörténész, újságíró

A gyöngyösi eredetű zsidó családban 1941-ben Miskolcon született Rózsa Gyula Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész 1964–1985 között a Népszabadság képzőművészeti kritikusa, 1971–1985 között a Kritika képzőművészeti rovatvezetője volt, 1985–től 1992-ig az Iparművészeti Múzeumot vezette főigazgatóként, majd 1992-ben lapigazgatóként tért vissza a Népszabadsághoz, ahol 2004-ig dolgozott. Legyen neki könnyű a föld!

Élet + forma / 2022. Augusztus 29. / 16:50

Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

A Mátyás király uralkodása alatt épült, és a törökök Magyarországról való kiűzése idején, 1686-ban elpusztult budai Nagyzsinagóga egykori helyén vezetett séta keretében tartanak megemlékezést szeptember 4-én – tájékoztatta honlapunkat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A séta a Dísz térről indul délután 4 órakor, és várhatóan 5 órakor fejeződik be a Nagyzsinagóga emléktáblájánál.