Címkék

Holokauszt

Megemlékezések / 2023. Március 30. / 12:46

A megtisztulás felé: a Soá elkövetőinek leszármazottai a Rumbach-ban

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz holnap a budapesi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol „Emlékezet és remény: A hallgatás leplének szétszakítása" címmel rendeznek megemlékezéssel és műhelyfoglalkozásokkal egybekötött összejövetelt a Marsch des Lebens – March of Life (Menetelés az életért) német és magyar keresztény közösségei a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 12:24

III. Károly az Angliába menekített zsidó gyerekek emlékművénél Hamburgban

A brit uralkodó az első hivatalos külföldi állami látogatását Németországban kezdte meg, ahol három napig tartózkodik feleségével. III. Károly tegnap érkezett Berlinbe, és holnap látogat Hamburgba, ahol megtekinti az 1938-1939-ben zsidó gyermekek Angliába menekítésére szervezett mentőműveletek emlékművét is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 24. / 13:59

Latorcai Csaba: Hazaárulás volt a magyar zsidók halálba küldése

Hazaárulás volt magyarországi zsidó testvéreink halálba küldése, akiknek vére az égbe kiált – jelentette ki beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnükség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára tegnap Kőszegen, ahol a második világháború idején mártírhalált halt munkaszolgálatosok emlékhelyénél tartottak megemlékezést.

Közélet / 2023. Március 20. / 21:57

Mussolini egykori villájának a közelében épül a római holokausztmúzeum

Újraindul a holokauszt áldozatai emlékének szentelt múzeum építése Benito Mussolini fasiszta diktátor egykori rezidenciája közelében – erősítette meg Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter közösségi oldalán pénteken.

Megemlékezések / 2023. Március 14. / 12:12

Emlékezzünk: A nácik 80 éve számolták fel a krakkói gettót

Az 1941-ben kialakított krakkói gettót – ahol 300 épületben mintegy 18 ezer ártatlan embert zsúfoltak össze – a nácik nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. március 13-14-én számolták föl. A Jad Vasem Intézet honlapján szereplő adatok szerint a nácik sok embert ott helyben megöltek, többeket Auschwitz-Birkenauban és Belzecben gázosítottak el, sokakat pedig a plasowi munkatáborba szállítottak, amelyet egy zsidó temető területén állítottak föl.

Zsidó világ / 2023. Március 13. / 18:59

„Megnyitom fájdalomtól telített szívemet" – Fleischmann Izrael könyvéről

Nem mindennapi olvasmányélményt kínál az 1920-ban született, s 2008-ban elhunyt Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című memoárkötete. Hiszen a könyv egyrészt ártatlanul elszenvedett, embertelen egyéni kínok és családi tragédiák szívszorongató lenyomata a vészkorszakból – ugyanakkor egy mélyen vallásos zsidó embernek az Örökkévaló szeretetébe és bizalmába vetett, múlhatatlan hitének örök példaként elénk állított, megrendítő dokumentuma.

Kultúra / 2023. Március 13. / 10:56

Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg Kácsor Zsolt fordításában.

Zsidó világ / 2023. Február 20. / 15:14

Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!

Új filmklubot indít útjára a Virág Teréz Traumakutató Csoport és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), amelynek első rendezvénye február 23-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor lesz. Első alkalomal a Mátis Lilla rendezésében 2002-ben készült „Mély kútba tekinték…” című dokumentumfilmet vetítik le, amely Virág Terézről szól. A film után beszélgetés lesz a rendezővel, valamint Virág Teréz gyermekeivel és unokáival.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 15. / 17:27

Csehország műtárgyakat adott vissza egy zsidó vállalkozó leszármazottainak

Négy darab – a XVIII. és a XIX. századból származó – festményt, továbbá tíz darab miseruhát vettek át Johann Bloch brünni vállalkozó leszármazottai tegnap este Prágában Martin Baxa kulturális minisztertől. Johann Bloch a teljes vagyonát elveszítette a II. világháború idején, az említett műtárgyak eddig állami múzeumokban voltak. Az átadásról a miniszter azt mondta: „a cseh kormány ezzel is szeretné enyhíteni a holokauszt okozta sebeket".

Hírek, lapszemle / 2023. Február 15. / 12:51

Boldoggá avatnak egy hétgyermekes lengyel zsidómentő családot

Az Ulma házaspár – Józef és Wiktoria – három zsidó család nyolc tagját rejtegetette egyszobás markowai faháza padlásán, vélhetően 1942 végétől. Ulmáék boldoggá avatási eljárását a Vatikán 2003-ban indította el. Ferenc pápa decemberben hagyta jóvá a család vértanúságáról szóló dekrétumot.

Kultúra / 2023. Február 06. / 09:20

Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

– A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum – mondta sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató. Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészete Magyarországon először a Ludwigban lesz együtt látható Művészet a Soá után címmel.

Tudomány / 2023. Február 05. / 19:23

Könyvbemutató és beszélgetés George (György) Eisen professzorral

Eisen György kalandos úton érkezett Izraelbe Angyalföldről, harcolt a jom kipuri háborúban, és George Eisen néven vált politológussá, történésszé, holokauszt-kutatóvá. A magyar-izraeli-amerikai professzorral holnap, azaz február 6-án, hétfőn délután 6 órától Háberman Zoltán egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanszékvezetője beszélget a Merkaz Héber és Izraeli Központban (Budapest, Paulay Ede u. 1. szám).