Címkék

Holokauszt

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:42

A hét műtárgya: A kunmadarasi zsinagóga alapító okirata

Három évvel a kunmadarasi zsidók deportálása előtt, 1941-ben új zsinagógát építtettek a hívek Kunmadarason. Nem menekülésbe fektettek pénzt és energiát, hanem egy új zsinagógába. Őszintén hihették, hogy a történelem legnagyobb vihara majd elvonul a fejük felett, de addig imádkozni csak kell valahol. Tisztában voltak vállalkozásuk időszerűtlen hősiességével, de szerettek volna, ameddig lehet, élni – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Megemlékezések / 2022. December 01. / 05:40

Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

Tóth Potya István (1891-1945) tizenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, az FTC legendás játékosa, majd eső hivatásos edzője volt, aki a vészkorszakban sok üldözött ember életét mentette meg a saját élete árán. Az embermentőt ugyanis elfogták, letartóztatták, majd a nyilasok kivégezték. A tiszteletéte botlatókövet helyeznek el Budapesten, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól.

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 13:04

Okostelefonos applikáció mutatja a városmajori tömeggyilkosságok helyszíneit

IWalk applikációban elkészült a Városmajor-túra, ami végigvezet az 1944-45-ben Hegyvidéken történt nyilas tömegmészárlások helyszínein. A túra állomásai között szerepel a Maros utcai rendelő, a Bíró Dániel Kórház, az Alma utcai otthon, a Városmajor utcai és a Németvölgyi úti nyilasházak és a gyilkosságok közvetlen közelében felállított turul-emlékmű is – írja a 444.hu portál.

Tudomány / 2022. November 29. / 20:53

Digitális szövegelemzéssel vizsgálják a holokauszt történeteit az ELTE kutatói

A magyar túlélők vallomásait a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) rögzítette 1945 és 1946 között. Az ELTE Társadalomtudományi Karán (TáTK) működő Research Center for Computational Social Science „Digital Lens” kutatócsoport most ezeket a jegyzőkönyveket elemzi új, innovatív módszerekkel.

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Megemlékezések / 2022. November 21. / 10:44

Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

Svédországban 98 éves korában elhunyt Hédi Fried holokauszttúlélő, akit Máramarosszigetről 1944-ben deportáltak Auschwitzba, majd felszabadulása után Svédországban telepedett le. Mivel ismert személyiség volt, haláláról tegnap XVI. Károly Gusztáv király is megemlékezett, aki ezt írta: Hédi Fried hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról, az emberi méltóság sérthetetlenségéről.

Megemlékezések / 2022. November 20. / 17:32

Külön honlap készült a holokauszt Heves megyei áldozatainak

Tudományos igényességgel állít méltó emléket a holokauszt Heves megyei áldozatainak a hevesholokauszt.hu címen elérhető honlap, amely a MAZSÖK támogatásával készült. A bevezető tanulmány Szegő Ágnes-Fülöp Ágnes munkája, amely eredetileg a Randolph L. Braham-Tibori Szabó Zoltán: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája című műben jelet meg. A honlapon közölt tanulmányt átdolgozta és kiegészítette Fülöp Ágnes és Csiszár Ágnes.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 13:20

Szabó Béla fotográfus gyönyörű kötete Radnóti emlékezetére

Radnóti Miklós meggyilkolásának tragikus évfordulója alkalmából egy rendkívüli tehetségű fotográfus, Szabó Béla fényképalbumát ajánljuk olvasóink figyelmébe. Szabó Béla az egykori bori lágerektől egészen a gyilkosság helyszínéig, Abdáig mutatja be a halálmenet útvonalát egyszerre gyönyörű, s egyszerre szívbemarkolóan fájdalmas képek révén.

Kultúra / 2022. November 07. / 21:21

Az első „topmenedzserre", Aschner Lipótra emlékeznek a MÚOSZ-ban

Aschner Lipót alapozta meg a hazai fényforrásipart, találta ki és tette világhírűvé a Tungsram márkanevet. A rendszerváltás után a róla elnevezett alapítvány által odaítélt „Aschner Lipót-díj" volt az első magyarországi menedzser elismerés, így az mint „Az év menedzsere-díj" került be a köztudatba. A 150 éve született üzletemberről Rojkó Annamária írt életrajzi könyvet, a szerzővel a MÚOSZ-ban találkozhatnak e héten csütörtökön.

Tudomány / 2022. Október 28. / 11:34

Az OR-ZSE és a Scheiber diákjainak továbbképzése a volt ravensbrücki lágerben

Az Élet Menete Alapítvány és az Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem (OR-ZSE) együttműködésének eredményeként a közelmúltban az OR-ZSE két közösségszervező szakos hallgatója is meghívást kapott a ravensbrücki koncentrációs tábor emlékhelyén tartott továbbképzésre – írja az egyetem honlapja. Rajtuk kívül részt vett a képzésen a Scheiber Sándor Gimnázium két tanulója, egy kazincbarcikai tanára és két diákja, s egy pécsi gimnázium tanára.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 26. / 10:35

A pápa az atomfenyegetés veszélyéről beszélt egy magyar holokauszttúlélő mellett

Ferenc pápa tegnap a kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi nukleáris fenyegetést a Rómában, a Colosseum tövében több ezres közönség előtt elmondott beszédében. A színpadon Ferenc pápa közelében ült egy magyar holokauszttúlélő, a kilencvenegy éves, Olaszországban élő Edith Bruck.

Tudomány / 2022. Október 24. / 19:41

A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.