Címkék

Zsidó világ

Zsidó világ / 2024. Július 19. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi Jeruzsálemről és a Szentföldről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely Jeruzsálemmel és a Szentfölddel kapcsolatos. Ennek aktualitása, hogy jövő héten van támuz hónap 17-e, annak évfordulója, amikor a hódító Róma serege áttörte Jeruzsálem falait és megkezdte a Szentély ostromát. A tragédiákra emlékezvén támuz 17. napján napkeltétől böjtölünk a csillagok feljöveteléig, és áv hó 9-ig három gyászhetet tartunk.

Zsidó világ / 2024. Július 14. / 08:24

Nyaralás alatt járjuk be Horvátország vagy Olaszország legszebb zsinagógáit is!

Sokan nem csupán a pihenésnek szentelik a nyaralásukat, hanem elmélyednek a helyi zsidó örökség és kultúra gazdag szövevényében is. Bizonyos úticélok mindkettőt kínálhatják azoknak, akiket érdekel a zsidó történelem és zsinagógaépítészet. Mutatunk pár kedvelt nyaralóhelyet, ahol az üdülővárosok és a turisták által kedvelt települések varázsát élvezve érdemes nyitott szemmel járni és felkeresni a szebbnél szebb zsinagógákat.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 12:11

Binjomin rabbi: Mit tanulhatunk a repülőgépek ablakából kitekintve?

– Az Omek magazin e heti számában arról olvashatunk, hogy hogyan került a kígyó a föld porába, és onnan vissza a magasba, a patikák szimbólumává, hogyan viselkedjünk meleg időben és mit tanulhatunk a repülőgépek ablakán kitekintve! – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely a hit erejével kapcsolatos.

Zsidó világ / 2024. Július 11. / 16:02

Igen izgalmas előadások ma is a Hunyadi téren

Zsidók és Trianon; Az Árpád-házi királyok és a zsidók; Zsidók az amerikai popkultúrában. Ez a három előadás hangzik majd el a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyetemén.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 19:29

A világhírű Torah in Motion (TiM) rabbijai a Bét Jehuda zsinagógában

Az Egyesült Államokban alapított, és a zsidó világban most már mindenütt ismert Torah in Motion alapítója, Jay Kelman rabbi, valamint a szervezet egyik népszerű előadója, Marc Shapiro rabbi vezeti azt az amerikai csoportot, amely ezen a héten szombaton reggel látogatást tesz a Bét Jehuda zsinagógában. A muszáf ima előtt Kelman rabbi rövid tanítást ad.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 13:32

Radnóti főrabbi: „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"?

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában Radnóti Zoltán, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a Budapesti Rabbiság igazgatója „Szemmel verve", avagy létezik-e „ártó szem"? címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Izrael / 2024. Július 09. / 17:25

Schőner Alfréd főrabbi: Zsinagóga Gázában (videó)

Az OR-ZSE Szabadegyetemén Schőner Alfréd főrabbi Zsinagóga Gázában címmel tartott előadást, amelyben rövid áttekintést adott arról, hogy a Második Szentély lerombolása után hol épültek zsinagógák, majd a mai Gáza zsinagógáiról beszélt, többek között arról, amely a megvakított Sámson történetében szerepel. Ennek az előadásnak a felvételét tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Július 09. / 09:32

Hunyadi tér: Tóra és esszencializmus; Báál a Tórában

Ismét két izgalmas előadással folytatódik ma a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyeteme. Szántó-Várnagy Binjomin rabbi Tóra és esszencializmus, míg Lénárt József Báál a Tórában címmel ad elő, a rendezvény délután 5 órakor kezdődik.

Zsidó világ / 2024. Július 08. / 11:12

Ma folytatódik a Hunyadi téri szabadegyetem

Menedékvárosok; Sáár hábitachon, az Istenbe vetett bizalom – Chovot halevavot. Ez a két előadás várja a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyetemének közönségét ma délután 5 órától.

Hírek, lapszemle / 2024. Július 08. / 10:34

Győr: Megnyílt az ország második Zsidó Kiválóságok Kiállítása

– Magyarország második Zsidó Kiválóságok Kiállítását hozta létre a Széchenyi István Egyetem a fenntartó alapítvány partnerségével az Egyetemi Hangversenyteremként működő egykori győri zsinagógában. Az állandó tárlaton Albert Einsteintől Mark Spitzen át Radnóti Miklósig több mint 400 zsidó származású tudós, művész és sportoló életútját ismerhetik meg a látogatók – adta hírül az egyetem.

Zsidó világ / 2024. Július 03. / 13:18

Zsidó fiatalok szükségleteiről készít felmérést a magyarországi Somer

– Elkötelezettek vagyunk, hogy a magyar zsidó közösséget építsük és minél több ember számára elérhetővé tegyük a kapcsolódást. Megannyi bajtársunkkal közösen indított kutatásunkban szeretnénk felmérni a közösségünkben alulreprezentált, 18-35 év kor közötti, zsidó fiatalok közösségi szükségleteit – adta hírül a Hasomer Hacair Magyarország hivatalos Facebook-oldala.