Címkék

Zsidó világ

Hírek, lapszemle / 2022. December 04. / 17:41

Három méter magasból leesett, kórházba került Gerendás Péter

A népszerű énekes-gitáros-zeneszerző, Gerendás Péter – a Mazsihisz kulturális rendezvényeinek rendszeres fellépője – a János Kórházban lábadozik, mert egy színházban két előadás közötti szünetben lezuhant 3 méterről és eltörte a kulcscsontját. A zenész erről egy mai Facebook-posztjában számolt be.

Zsidó világ / 2022. December 04. / 10:11

A hagyomány szerint kiszlév 10-én született Jákob elsőszülött fia, Rúben

A zsidó hagyomány kiszlév hónap 10. napjára teszi Rúben születésének napját. Rúben arról nevezetes, hogy ő volt Jákob ősatya Leától való elsőszülött fia, továbbá ő próbálta megmenteni öccsük, József életét azzal, hogy rabszolgává való eladása helyett egy kiszáradt kútba dobását javasolta. Vesztét az okozta, hogy olyan bűnt követett el, ami miatt Jákob megvonta tőle az elsőszülötteket megillető jogokat.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 14:57

Remek hangulattal nyitott a „tinikorba” lépett ZsiFi a Puskin Moziban

A Puskin Moziban tartották a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitó ünnepségét, amelyen Kenesei Marcell, a Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató így fogalmazott: a 11-es szám azt jelzi, hogy a ZsiFi belépett a „tinikorba”, magyarán mostantól többet lehet várni tőle, de többet is képes lesz adni. Kiosztanak majd például filmdíjakat is, mint a legnagyobb filmfesztiválokon.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:42

A hét műtárgya: A kunmadarasi zsinagóga alapító okirata

Három évvel a kunmadarasi zsidók deportálása előtt, 1941-ben új zsinagógát építtettek a hívek Kunmadarason. Nem menekülésbe fektettek pénzt és energiát, hanem egy új zsinagógába. Őszintén hihették, hogy a történelem legnagyobb vihara majd elvonul a fejük felett, de addig imádkozni csak kell valahol. Tisztában voltak vállalkozásuk időszerűtlen hősiességével, de szerettek volna, ameddig lehet, élni – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 12:27

Megjelent a Múlt és Jövő legújabb száma

December első hetétől már hozzáférhető a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat legfrissebb száma, amely ezúttal is tartalmas olvasnivalót kínál a zsidósággal kapcsolatos témakörökben. Az új számban többek között Bikácsy Gergely, Huszár Ágnes, Péntek Orsolya, Szilágyi Ákos, Ujváry Hedvig, Vajda Mihály írásait olvahatják.

Zsidó világ / 2022. December 01. / 12:14

Tóth Eszter: A zsidó Mád – kötetbemutató a MAZSÖK-székházban

A Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) székházában, a Bajza utca 26. szám alatt lesz Tóth Eszter: A zsidó Mád című könyvének bemutatója ma délután 6 órától. A könyvet Heéger Zsófi családtörténet-kutató mutatja be, a beszélgetést Bóka László moderálja.

Tudomány / 2022. November 30. / 16:06

Miért lett Heródes halálának napja ünnepnap a zsidóság számára?

Ma este beköszönt kiszlév hónap hetedik napja, amely a hagyomány szerint Heródes király (uralkodott i. e. 40-től i. u. 4-ig) halálának napja. Az edomi származású, véreskezű királyt a zsidók annyira megvetették, hogy halálának napját ünnepnappá nyilvánították. De mivel „érdemelte ki” Heródes ezt a gyűlöletet, ha egyszer éppen ő volt az, aki felépíttette a harmadik Szentélyt? Egy kis történelmi összefoglaló következik.

Zsidó világ / 2022. November 29. / 17:16

Ne feledjék: holnap kezdődik a zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

Filmrajongóknak kötelező, mindenki másnak „kötelezően ajánlott" programsorozat a holnap kezdődő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Hiszen olyan filmeket nézhetünk meg, amelyek itthon lényegében elérhetetlenek: a programban az idei év legjobb izraeli filmjei szerepelnek, és lesz még sok más remek alkotás. A vetítések helye a Puskin Mozi és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén.

Kultúra / 2022. November 24. / 16:43

Képregény Radnóti utolsó napjairól – a bori notesz a 2B Galériában

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságába ad betekintést a budapesti Ráday utcai 2B Galéria új kiállítása, amelynek megnyitója november 26-án, szombaton este 6 órakor lesz. A megnyitón levetítik a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet, amelyben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Aleksandar Zograf életébe...

Zsidó világ / 2022. November 24. / 11:17

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.

Kultúra / 2022. November 23. / 15:33

Kecskemét: vonósnégyes koncert a zsidó hitközség új programsorozatának nyitányán

Tegnap (kedd) este a Kollár vonósnégyes koncertjével vette kezdetét a Kecskeméti Zsidó Hitközség új rendezvénysorozata. A programokra nemcsak a hitközségtagjait várják, hanem a város minden érdeklődő lakóját. Prof. Dr. Róna Tamás főrabbi elmondta, terveik szerint havonta jelentkeznek majd egy-egy rendezvénnyel.

Zsidó világ / 2022. November 23. / 14:21

Zsidó Világkongresszus: Indul a „Kötelékünk" vallásközi program

A hét elején Vatikánvárosban ülésezett Zsidó Világkongresszus elindította a „Kishreinu" („Kötelékünk") nevű történelmi kezdeményezést, amelynek célja a zsidó-katolikus kapcsolatok erősítése világszerte. A programot Ferenc pápa így méltatta: „közös vallási örökségünk fényében tekintsük a jelent olyan kihívásnak, amely egyesít és közös cselekvésre ösztönöz minket".