Izraelt már veszélyhelyzeti egységkormány irányítja, benne van Beni Ganz is

2023. Október 13. / 13:31


Izraelt már veszélyhelyzeti egységkormány irányítja, benne van Beni Ganz is

Több napos tárgyalássorozat után tegnap este formálisan is megalakult az ellenzéki politikusokkal kibővített veszélyhelyzeti kormány Izraelben. A Jerusalem Post beszámolója szerint az ellenzékben lévő Nemzeti Egység vezetője, Beni Ganz is helyet kapott a kabinetben olyan ellenzékiekkel együtt, mint Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök, Gideon Sza’ar, Chili Tropper és Jifat Sasa-Biton.

Mint a Jerusalem Post című, izraeli angol nyelvű lap írja, a knesszet rendkívüli ülésén tegnap este több napos tárgyalássorozat után alakult meg az új veszélyhelyzeti egységkormány, amely mellett 64 képviselő szavazott nulla ellenszavazat ellenében. (Más források szerint 4 ellenszavazat is volt.) A kormányt Benjámin Netanjahu kormányfő vezeti.

A Times of Israel azt írja, hogy Beni Ganz, az ellenzéki Nemzeti Egység vezetője múlt szombatig mereven elzárkózott minden együttműködéstől az általa minden idők legjobboldalibb kormányának tartott kabinetjével. Ám a szimhát tórai támadás után mind ő, mind számos ellenzéki politikustársa megváltoztatta a véleményét, mert szerintük most Izraelben összefogásra van szükség a politikai élet legfelsőbb szintjein is. 

A Jerusalem Post szerint a háború idejére megalakult veszélyhelyzeti egységkormányban az említett ellenzéki vezetők tárca nélküli posztot kaptak,  más ellenzéki politikusok pedig megfigyelői státuszban vesznek részt az egységkormány ülésein.

Forrás: Jerusalem Post, Times of Israel

(Címlapkép: Netanjahu és Ganz tegnapi megbeszélése. Fotó: Chaim Tzach/GPO via Jerusalem Post)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek