Címkék

Háború

Tudomány / 2024. Február 21. / 11:50

Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

A Rubicon Intézet közelmúltban Budapesten megrendezett „Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok” című, teltházas konferenciáján a jelenleg is zajló közel-keleti események történeti hátteréről hangzottak el előadások. A lenti videóban Magyarics Tamás egyetemi docenst, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetőjét hallgathatják meg.

Izrael / 2024. Február 19. / 10:03

Izrael elutasítja egy palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

„Izrael határozottan elutasítja a palesztin rendezésről szóló nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet" – olvasható a kormány tegnapi nyilatkozatában. Mai hír, hogy Izrael korlátozza a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél. Beni Ganz közölte: ha a túszokat szabadon engedik ramadánra, a gázaiak is megülhetik az ünnepet.

Izrael / 2024. Február 05. / 10:59

USA: Több milliárd dolláros törvényjavaslat Izrael megsegítésére

Izrael 17,6 milliárd dolláros támogatásáról szóló törvényről tervez szavazást ezen a héten az amerikai képviselőház. Ezt Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke jelentette be, aki azzal indokolta az új törvény elfogadásának szükségességét: az elmúlt három hónapban a Hamász által kezdett harcok fokozódtak, az Irán által támogatott fegyveres csoportok pedig a Közel-Keleten állomásozó amerikai erőket támadják.

Közélet / 2024. Január 17. / 21:38

Szijjártó Péter: Mindig kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett

– A terrorellenes műveletek sikere nemcsak izraeli, de globális érdek is, ugyanis az itt történt brutális terrortámadásnak nem szabad megismétlődnie soha, sehol a világon. Mindig kiálltunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett és ez most sincs másként – tette közzé a Facebook-oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki ma reggel óta folytat tárgyalásokat Izraelben.

Izrael / 2024. Január 17. / 08:53

Szijjártó Péter megérkezett Izraelbe

– Landolás és irány Jeruzsálem. Tovább dolgozunk az utolsó, még túszként fogva tartott magyar állampolgár kiszabadításáért – tette közzé Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán ma reggel. A politikus kíséretében ott van Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete is.

Izrael / 2024. Január 11. / 16:59

Dél-Afrika népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

– Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte ma újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd. Izrael szerint az eljárás megindítása alaptalan.

Közélet / 2024. Január 11. / 09:29

Állampolgárságot kínál gázai izraeli túszoknak Magyarország és Németország?

A The Jerusalem Post úgy tudja, hogy azok a külföldi országok, amelyek útlevelet adnak ki a gázai túszoknak, hatékonyabb védelmet nyújthatnak az áldozatoknak. A német és magyar útlevelet kapott túszok egy részét már kiszabadították elítélt palesztinokért cserébe. Az izraeli és a német külügyminisztérium nem kommentálta a lépést, a magyar külügyi tárca honlapján sem látható még erre vonatkozó közlemény.

Közélet / 2024. Január 10. / 14:08

Írók, tudósok, újságírók az izraeli helyzetről a Szombatban

Már kapható a Szombat zsidó politikai, kulturális és tudományos folyóirat 2024 januári száma, amely tematikus összeállítást közöl az izraeli háborúról. A felkért írók, tudósok, újságírók a háború következményeiről, az egyes nyugati országokban tapasztalható palesztinpárti tüntetésekről, valamint a Gázai övezet jövőbeni lehetséges sorsáról fejtették ki véleményüket.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 09. / 18:25

„Itt a normalitás harcol az abnormalitással”

A Herzl Tivadar tér ideiglenes átnevezéséről, Izraelnek a terroristák elleni háborújáról és különböző mozgalmak palesztinpárti tüntetéseiről fejtette ki gondolatait dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Az adásban szóba került a Szeretetkórház és a rabbiképző fejlesztése is.

Izrael / 2024. Január 08. / 21:31

A Fauda sztárja, Idan Amedi súlyosan megsebesült Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők kötelékében harcoló Idan Amedi színész, énekes és dalszerző súlyos sérüléseket szenvedett a Gázai övezetben. Helikopterrel szállították kórházba, ahol altatásban kezelik, szerencsére nincs életveszélyben. Unokatestvére az Instagramon kérte a közönséget, hogy imádkozzanak Idan ben Tova (a színész héber neve) mihamarabbi felépüléséért.

Izrael / 2024. Január 07. / 12:02

Izrael végzett a Hamász parancsnoki hálózatával Gáza északi részén

Az izraeli hadsereg hivatalos bejelentést tett arról, hogy befejezte a Hamász parancsnoki hálózatának felszámolását a Gázai övezet északi részén. A hírt kommentálva Benjamin Netanjahu kormányfő közölte: „mindent félre kell tennünk, amíg nem aratunk teljes győzelmet”.

Izrael / 2024. Január 05. / 11:02

Fontos hír: Izrael nem tart igényt a Gázai övezet jövőbeni irányítására

– A Hamász elűzése után a terrorszervezet nem fog tudni visszatérni a Gázai övezetbe, de ott izraeli polgári közigazgatás sem létesül majd. Izrael nem akarja irányítani Gázát a háború után – közölte Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, akinek a személyében a kabinet most először körvonalazta a háború utáni rendezés tervét.