Címkék

Benjamin Netanjahu

Hírek, lapszemle / 2022. December 05. / 21:44

Novák Attila: A jobbratolódás logikus következmény Izraelben

„A legutóbbi választások alkalmával minden idők legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya látszik megalakulni a zsidó államban. Ez a fejlett nyugati demokráciák között egyedivé teszi Izraelt, ugyanakkor jobban integrálja abba a régióba, amelyben elhelyezkedik és amelytől eddig – sikeresen – távol tartotta magát." Novák Attila történész cikkét szemlézzük, amely a Szombat folyóirat internetes verziójában jelent meg.

Izrael / 2022. December 04. / 15:30

Netanjahu: Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni

– Soha nem gondoltam volna, hogy eljutok arra a pontra, amikor azt mondom, hogy Izrael támogatása feltételhez köthető – mondta Abraham Foxman, az Anti Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) volt vezetője a radikálisan szélsőséges pártok kormányra kerülése kapcsán a The Jerusalem Postnak. Ugyanakkor Netanjahu közölte: „Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni, a törvények országa maradunk".

Izrael / 2022. December 03. / 18:27

A Vallásos Cionizmus párté lesz a palesztinok felügyelete Ciszjordániában

– Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt a Vallásos Cionizmus nevű párttal kötött koalíciós megállapodásban a Becalel Szmotrics vezette, telepeseket képviselő pártnak biztosított felügyeleteta palesztinok felett Ciszjordániában – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A lap szerint ez a döntés próbára teheti az új kormány kapcsolatát a nemzetközi közösséggel, különösen az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.

Izrael / 2022. November 21. / 12:40

Kártérítést fizet Ehud Olmert, mert elmebetegnek nevezte a Netanjahu családot

Jelentős kártérítés megfizetésére kötelezte a tel-avivi polgári bíróság Ehud Olmert volt miniszterelnököt az ellene folytatott rágalmazási perben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Izrael / 2022. November 16. / 11:48

Felesküdött az új izraeli parlament, a kormányalakítás későbbre várható

„Izrael polgárai azt várják Önöktől, hogy értük dolgozzanak” – mondta Jichák Hercog államelnök az esketési ceremónián. „Izrael polgárai ma is büszkék az ebben az évben fennállásának 75. évfordulóját ünneplő államukra, hisznek útjának igazságában, de be kell vallanunk, hogy kimerültek a belső küzdelemben és annak következményeiben.”

Izrael / 2022. November 11. / 14:00

Izrael: Netanjahu megkapta a parlamenti többséget, hamarosan kormányt alakíthat

A 120 honatya közül 64 javasolta Netanjahut az ország új kormányának megalakítására Jichák Hercog államelnöknek, aki ezért vasárnap várhatóan felkéri az új kabinet létrehozására.

Hírek, lapszemle / 2022. November 09. / 11:09

Novák Attila történész: A Netanjahu-komplexum

– A koalíció összetétele veszélyt hordozhat magában: a Likud két ortodox és egy szélsőjobboldali párttal kormányoz, és azok a koalíciós kényszer miatt a társadalom számára elfogadhatatlan és veszélyes politikákat oktrojálhatnak rá. Ugyanakkor az ország gazdasági fejlettsége, kreativitása, széles körű belső autonómiái és Benjamin Netanjahu alkalmazkodóképessége ellenállhatnak ezeknek a tendenciáknak – írja Novák Attila az Országút.com portálon.

Izrael / 2022. November 08. / 10:11

Biden elnök Netanjahunak: „Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet"

Joe Biden amerikai elnök tegnap este nyolc perces telefonbeszélgetésük során gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelöltnek a múlt keddi választási győzelméhez – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban.

Izrael / 2022. November 07. / 21:41

Netanjahu találkozott a radikális jobboldali Zsidó Erő párt vezetőjével

A múlt heti izraeli parlamenti választásokon győztes Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke ma délután találkozott Itamár Ben Gvirrel, a radikális jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) párt vezetőjével – jelentette a ynet. Ben Gvir annak a Meir Kahanének a követője, akinek indulását az 1988-as izraeli választásokon az izraeli legfelsőbb bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy nyíltan arabellenes, rasszista nézeteket vallott.

Izrael / 2022. November 02. / 09:09

Netanjahu: Hatalmas győzelem kapujában állunk

„Ha az exit pollok eredménye a tényleges választási eredményt tükrözi, akkor nemzeti kormányt állítok fel, amely Izrael minden polgárával törődik. Kiegyensúlyozott, felelős politikánk lesz, visszahozzuk a biztonságot, megfékezzük a drágaságot, még jobban kibővítjük a béke körét, Izrael helyzetét javítjuk a népek körében. Törődünk az indulatok csökkentésével a közbeszédben, a belső béke visszahozásával" – mondta Benjámin Netanjahu.

Izrael / 2022. November 01. / 23:30

Izraeli választás – Az exit pollok szerint Netanjahu győzelmével végződött a voksolás

Az exit pollok szerint a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött Izraelben a 3,5 éven belül ötödször tartott parlamenti választás – jelentették a helyi televíziók kedden.

Izrael / 2022. Szeptember 16. / 11:32

Izrael: Szétesett az arab pártok Közös Listája, Netanjahu visszatér?

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette tegnap este a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja.