Címkék

Izrael

Élet + forma / 2023. Február 06. / 17:42

Kulinária: hamarosan izraeli éttermek is bekerülhetnek a Michelin-katalógusba

Évekig tartó tárgyalások után a tekintélyes kulináris katalógus várhatóan Tel-Avivban debütál, az egyetlen olyan városban, ahol a Michelin-ellenőrök várhatóan elkezdik a bírálatokat és a kiválasztásokat, ami egy bonyolult folyamat, amibe teljesen nem lát bele sem fogyasztók, sem az éttermek.

Zsidó világ / 2023. Február 06. / 13:22

Magyarok a globális zsidó identitás erősítésében

Két interjúalanyunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ legújabb munkatársai: Darvas Dóra múlt decembertől, Toldi Sára pedig idén januártól tölti be a program-koordinátori pozíciókat Partnership2Gether és a Masa programban. Mindketten egyetemisták, mindketten szikrázóan okosak, s mindketten szívvel-lélekkel szolgálják a zsidó közösséget. PÁROS INTERJÚ

Hírek, lapszemle / 2023. Február 05. / 18:32

Izrael: Kivizsgálják, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket palesztinoknak

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – írja az MTI a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportálra hivatkozva.

Izrael / 2023. Február 03. / 11:18

Izraeli államügyész: a jogrendi változás ártana a  demokratikus normáknak

Gali Baharav-Miara izraeli államügyész száztizenkét oldalas szakvéleménye szerint a kormány javasolta jogi változtatások az igazságszolgáltatásban kárt okoznának a demokratikus jogrendben szükséges fékek és ellensúlyok rendszerében Izraelben. Szerinte a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter javasolta változtatások korlátlan kormányzati hatalomhoz vezetnének, rontanák az igazságszolgáltatás szakmaiságát és függetlenségét.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 31. / 17:37

Izraelből Szentendrére költözik egy magyar alapítású kibuc épület

Megkezdődött annak a háznak a bontása az izraeli Parod kibucban, amelyet Szentendrén építenek majd újra. A magyar alapítású kibuc épülete lesz a Skanzen diaszpóra épületegyüttesének izraeli darabja.

Izrael / 2023. Január 30. / 20:15

Az USA továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

– Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki ma Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat.

Élet + forma / 2023. Január 30. / 20:00

Izraelben készül a férfi U19-es futball-válogatott az EB-selejtezős elitkörre

– A Szélesi Zoltán vezette férfi U19-es válogatott tavaly ősszel Walesben harcolta ki az EB-elitkörös szereplést, majd a decemberi sorsoláson kiderült, hogy a címvédő házigazda angolokkal, valamint a törökökkel és az izlandiakkal mérkőzik meg márciusban az Európa-bajnoki szereplést érő csoportgyőzelemért. A csapat Izraelbe utazott, hogy ott kezdje meg a felkészülést az EB-selejtezős elitkörre – adta hírül a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Izrael / 2023. Január 29. / 12:36

Biden a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi merényletet

Pénteken Joe Biden elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi zsinagógánál elkövetett terrortámadást, amelyben egy palesztin fegyveres 7 ember ölt meg ima után. Mai hír, hogy a hatóságok lezárták a terrorista otthonát, a lakókat kiköltöztették, Netanjahu pedig meglátogatta a kórházban fekvő sebesülteket.

Izrael / 2023. Január 28. / 18:00

Terrortámadások Jeruzsálemben: hét halott, több sebesült

Heten haltak meg egy jeruzsálemi zsinagógánál tegnap este történt támadásban: a Hamász 21 éves terroristája a zsinagóga kapujánál nyitott tüzet a szombatfogadásra összegyűlt emberekre. A merénylőt lelőtték, akárcsak azt a másik, mindössze 13 éves palesztin terroristát, aki ma délelőtt lövöldözött, s két embert súlyosan megsebesített Jeruzsálemben. Izrael tömeges letartóztatásokkal reagált, s a terrorfenyegetettségi szintet a legmagasabbra emelte.

Izrael / 2023. Január 27. / 11:47

Így dicséri a szívünknek oly kedves Izraelt a mesterséges intelligencia

A Mazsihisz.hu olvasói az alábbiakban most először olvashatnak egy olyan cikket honlapunkon, amelyet nem ember, hanem ChatGPT (szövegíró robot) írt. Első alkalommal arra kértük a programot, hogy a szívünknek oly kedves Izrael állam szépségeiről írjon. Az izraeli téma miatt általunk „Robotrabbinak" elnevezett mesterséges intelligencia nagyon szép írást generált, az alábbiakban a magyar fordítást közöljük, de a magyar szöveg alatt megadjuk az angol eredetit is.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 27. / 09:59

Mesterséges intelligencia által írt beszédet olvasott fel egy képviselő

Egy amerikai-izraeli mesterséges intelligencia központ létrehozásáról szóló törvényjavaslat vitájában a demokrata párti Jake Auchincloss, az USA kongresszusi képviselője stílusosan egy olyan beszédet olvasott fel, amelyet ChatGPT-vel (szövegíró robottal) íratott meg – számol be róla a Liner.hu portál. Ez az első alkalom, hogy ChatGPT által generált beszédet olvastak fel a kongresszusban.

Izrael / 2023. Január 26. / 14:35

Arany fokozatú elismerés vízben oldódó műanyagért egy izraeli cégnek

A „Jobb életet mindenkinek" („Better Life for All") elnevezésű, az LG Electronic cég által indított kezdeményezésen a négy győztes közé jutott, és 200 ezer dollárral járó, arany fokozatú elismerésben részesült az izraeli SOLUTUM cég az általa kifejlesztett, újfajta műanyagért, amely környezeti hőmérsékleten képes vízben oldódni, majd biológiailag lebomlani. Az új műanyag óriási távlatokat nyit a természet megóvásárt folytatott harcban.