Címkék

Izrael

Zsidó világ / 2023. December 07. / 14:28

Dr. Grósz Andor: Boldog Hanukát minden hittestvérünknek!

Ne feledjük, a Hanuka végső soron annak az örömünnepe, hogy őseink győztek az ellenség fölött, majd a meggyalázott Szentélyt újra felavatták, így a Templom ismét elláthatta szakrális funkcióját – írja ünnepi köszöntőjében Prof. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Kultúra / 2023. December 06. / 20:30

Rózsa Péter: ARTalakulás

Akira Kuroszava alig öt évvel a II. világháború befejezése után mutatta meg az A vihar kapujában című filmjében az egyes ember és a közösség szemléletmódjának drámai ütközését. Ez a békés hétköznapokban legfeljebb családi vagy kisközösségi vitákban jelenik meg, azonban történelmi események közepette olyan robbanásszerű átalakulást idézhet elő, amely tömegek gondolkodását, szemléletét változtatja meg.

Izrael / 2023. December 06. / 18:43

Izrael: „A Hamász már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket"

– A Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben. Nem felejtünk és nem bocsátunk meg – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tegnap esti sajtótájékoztatóján. A megölt terroristák és összecsapások száma alapján a tegnapi volt a háború eddigi legintenzívebb napja.

Hírek, lapszemle / 2023. December 05. / 11:13

Érd: Éneklés, ima, szolidaritás az Izraellel

Érden egy kis csapat részvétének és együttérzésének adott hangot. Délben a Hit Gyülekezetéhez tartozók szolidaritási kerékpározást szerveztek, 13 órára pedig gyertyagyújtásra és imára hívta híveit a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület. A két csoport a Városháza előtt a főtéren találkozott.

Izrael / 2023. December 04. / 18:19

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra

– Több tucat országra, köztük az Egyesült Királyságra, Németországra, Franciaországra és Ausztráliára adott ki Izrael utazási figyelmeztetést – jelentette ma a helyi média. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács a nem alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta.

Tudomány / 2023. December 04. / 17:37

Húskérdés a zsidó állam első éveiben

– A húshoz, főleg a kóser húshoz való hozzáférés problémája Izraelben az 1948-as államalapítás előtti időkben is jelentkezett. 1947 őszétől 1952-ig a heti hús- vagy csirkeadag 200 gramm volt fejenként, de voltak időszakok, amikor vagy nem osztottak húst, vagy csak fejenként 125 grammot vagy (például 1951 nehéz őszén) még kevesebbet – olvasható Novák Attila történész legújabb publikációjában.

Közélet / 2023. December 02. / 21:59

Elnézést kért zsidóellenes megnyilvánulása miatt Susan Sarandon

A művész a közösségi médiában megjelent bejegyzésében „szörnyű hibának” nevezte a november közepén egy New York-i palesztinpárti tüntetésen mondott szavait, amelyek többi között arról szóltak: „az a harag és gyűlölet, amit a zsidók az október 7-i mészárlás nyomán megtapasztalnak, csak ízelítő abból a bánásmódból, amit a muszlimok átélnek ebben az országban”.

Hírek, lapszemle / 2023. December 02. / 21:22

Az izraeli hadsereg Dél-Gázát bombázta

A bombázások a Gázai övezet déli részén található Khan Younis térségében összpontosulnak. Az izraeli hadsereg pénteken szórólapokat dobott le a környéken, amelyben arra szólították fel a civil lakosságot, hogy hagyják el a térséget – írja a Guardianra hivatkozva a HVG.hu portál.

Izrael / 2023. December 02. / 21:16

Egy román-izraeli túsz halála Gázában

A román külügyminisztérium ma bejelentette: meghalt egy, a Gázai övezetben túszként fogva tartott román-izraeli kettős állampolgár. „Pénteken újraindultak a harci cselekmények a Gázai övezetben, és a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is aggodalomra ad okot világszerte" – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Izrael / 2023. December 01. / 12:25

Nem tudni biztosan, mi történt a Hamász által elrabolt kisbabával

Ha a 10 hónapos Kfir Babas valóban nincs már az élők sorában, akkor sem „meghalt” és nem is „elhunyt”, hanem családjával együtt a terroristák áldozata lett, azaz a Hamász lényegében megölte őt. „Meghalni” és „elhunyni” ugyanis betegágyban lehet, elrabolt túszként: NEM. Vélemény.

Izrael / 2023. December 01. / 11:13

Az izraeli hadsereg mától újra harcol a Hamász terrorszervezet ellen

Ma reggel lejárt az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen. A tűzszünet további meghosszabbításáról péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem tett bejelentést.

Izrael / 2023. December 01. / 11:11

Jótékonysági est az Izraelt ért terrortámadás áldozataiért Debrecenben

A Hamász által elkövetett terrortámadás áldozatainak, illetve azok családjainak megsegítésére, a Debrecen Zsidó Hitközség jótékonysági estet rendezett november 28-án a Kölcsey Központ nagytermében. A Hamász-terrorszervezet október 7-én támadta meg Izraelt, mely több ezer civil áldozatot követelt.