Címkék

Izrael

Tudomány / 2023. Június 06. / 21:53

Helló jövő: dróntaxikat teszteltek Izraelben

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve ez az első ilyen kezdeményezés a világon. A teljes kivitelezésnek része a jogi és az infrastrukturális környezet megalkotása – tette hozzá.

Mazsihisz hírek / 2023. Június 04. / 11:00

Grósz Andor: Fontos a Mazsihisz és a mindenkori magyar kormány közötti jó kapcsolat

A találkozón Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) májusban megválasztott elnöke hozzászólásában a Mazsihisz és a magyar kormány közötti jó kapcsolat fontosságát hangsúlyózta.

Izrael / 2023. Május 24. / 12:32

Izrael: elfogadták az idei és a 2024-es költségvetést

Egész éjjel ülésezett a százhúsz tagú kneszet, amely először éjjel kettőkor a 2023-as költségvetést szavazta meg a jobboldali-vallásos kormánykoalíció 64 képviselőjének támogatásával 56 ellenzéki honatya voksával szemben, majd a következő év irányszámait is elfogadta.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 15. / 23:55

Idén Izraelből érkezett hozzánk a legidősebb turista: egy 104 éves férfi

Mintegy kilencmillió vendégéjszaka adatait küldték be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) a hazai szálláshely-szolgáltatók az év első négy hónapjában, ami három százalékos forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn az MTI-vel. Számottevő volt a bővülés Izraelből.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 15. / 14:28

Izrael után nálunk a legmagasabb a zsidó leszármazottak százalékos aránya

Egy 1,8 millió ember DNS-ét feldolgozó tanulmány szerint száz ország közül Izrael után Magyarországon a legmagasabb a zsidó leszármazottak százalékos aránya – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet. Az eredmény még a kutatókat is meglepte – tette hozzá az újság.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 15. / 10:52

Tűzharc ma hajnalban izraeli katonák és palesztin fegyveresek között

Izraeli katonák tűzharcban agyonlőttek egy palesztin fegyverest ma hajnalban Nablusz menekülttábori negyedében – írja a helyi médiára hivatkozva az MTI. Az izraeli csapatok azért hatoltak be a menekülttáborba, hogy felmérjék egy terrorista lakóházát lerombolása előtt. A február 26-i huvarai merénylő, Abdel Fattah Husszein Karusa két fiát, Kaled és Mohammed Karusát bűnrészességgel vádolják, és ezért tervezik otthonuk lakhatatlanná tételét.

Izrael / 2023. Május 05. / 12:02

Izrael a héten tűzszünetet kötött a gázai terrorcsoportokkal

A Zsidó Állam tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista terrorcsoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására. De a tűzszünet szerdai kezdete óta ismét megszólalt a légvédelmi sziréna a gázai határ melletti Nir Am nevű kibucban, sérülésekről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. A korábbi tűzszünetek után is rendre lőttek még néhány rakétát az övezetből Izrael felé.

Megemlékezések / 2023. Május 03. / 16:40

Ma 125 éve született Golda Meir, Izrael „Vaslady"-je

Egy asztalos lányaként ma 125 éve, 1898. május 3-án született Golda Mabovics néven a modern Izrael állam első és eddig egyetlen női miniszterelnöke, Golda Meir. Családja a pogromok elől menekült az Újvilágba, ahol Wisconsinban lett szocialista cionista, majd Izraelben az alapító atyák és anyák nemzedékének tagja. Védte és építette Izraelt, „vaslady" volt, nagymama és államalapító.

Megemlékezések / 2023. Május 03. / 11:38

A Knesszet delegációja a Cipők emlékművénél Budapesten

Az izraeli törvényhozás (Knesszet) Izraeli-Magyar Baráti Társasáságának tagjai ma reggel az emlékezés koszorúit helyezték el a vészkorszakban Dunába lőtt áldozatok emlékművénél. A delegációt Israel Eichler, a törvényhozás alelnöke vezette, a politikusokat Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya fogadta, jelen volt Jákov Hadas-Handelsmann, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és dr. Verő Tamás főrabbi.

Izrael / 2023. Április 28. / 13:21

Izrael: A kormányt támogató tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben

Mintegy kétszázezres tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a kormány jogrendet átalakító törvényjavaslatainak támogatói csütörtök este. A helyi lapok beszámolói szerint százötven-kétszázezer ember vett részt a kormánypárti tüntetésen, amelyen a jogrend átalakítását követelték.

Zsidó világ / 2023. Április 25. / 10:06

Izrael 75: a MERKAZ és a Bálint Ház kéz a kézben

Ijár hónap 5-én, vagyis ezen a héten szerdán, április 26-án ünnepeljük Izrael függetlenségi napját (jom háácmáut). Ebből az alkalomból készítettünk páros interjút Ledniczky Líviával, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatójával és Kenesei Marcellel, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetőjével arról, hogy milyen programokkal készülnek az ünnepre, s kitértünk a két intézmény szoros együttműködésére is.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 24. / 16:13

Izrael lakossága a 75. évfordulón: 9,7 millió fő

A 75. Függetlenség Nap előtt Izrael lakossága 9,727 millió fő a Központi Statisztikai Hivatal ma publikált adatai szerint. A lélekszám a 100. évfordulóra, 2048-ra a becslések szerint 15,2 millióra emelkedik – írja az Új Kelet. A zsidók száma megközelítőleg 7,145 millió (73,5 %), míg az arabok száma 2,048 millió, a lakosság 21,0 % -a. Körülbelül 534 ezer állampolgár (5,5 %) nem-arab keresztény vagy más etnikai csoport tagja.