Címkék

Izrael

Izrael / 2022. Szeptember 28. / 10:20

Ezért vagyunk büszkék Izraelre – Jair Lapid ragyogó beszéde az ENSZ-ben

– Izrael erős, liberális demokrácia. Büszke és virágzó. Start-up nemzet. Tizenhárom Nobel-díjassal az irodalom, a kémia, a közgazdaságtan és a békedíj területén. Miként történhetett ez meg? Azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem leszünk áldozatok – többek között ezt mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök a napokban lezajlott ENSZ-közgyűlésen. Az alábbiakban a kormányfő teljes beszédét közöljük – hiszen mi is sokat tanulhatnánk belőle.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 22. / 11:25

BS Akadémia: Mítosz és valóság, avagy a Holt-tengeri tekercsek nyomában

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában BS Akadémia címmel indult előadás-sorozat következő rendezvényén dr. Tamási Balázs egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárának igazgatója tart előadást a qumráni közösségről és a Holt-tengeri telercsekről. A szeptember 28-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődő rendezvény házigazdája Kende Péter.

Izrael / 2022. Szeptember 21. / 16:16

Közel negyvenezren vándoroltak ki Izraelbe az ukrajnai háborúban érintett országokból

Az év eleje óta 38 202 új bevándorló érkezett Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe, és vált izraeli állampolgárrá. Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában összesen bevándoroltak számánál – közölte Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter a lappal.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 21. / 12:37

Magyar tábornok az I. Nemzetközi Katonai Innovációs Konferencián Izraelben

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke képviselte a Magyar Honvédség parancsnokát a Tel-Avivban szeptember 13-15. között megrendezett első Nemzetközi Katonai Innovációs Konferencián – írja a Honvédelem.hu honlap. A konferencia csúcspontja egy éleslövészettel egybekötött demonstráció volt, ami az új összhaderőnemi koordináció hatékonyságát bizonyította.

Izrael / 2022. Szeptember 20. / 22:47

Izraelben 3300 évvel ezelőtti ópiumhasználat nyomaira bukkantak

Izraelben, és talán az egész világon az eddigi legkorábbi ópiumhasználat nyomaira bukkantak az ország középső részén, a Jehud városnál folytatott ásatásokon izraeli régészek – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A pszichoaktív kábítószer agyagedényekben megtalált maradványai a szakemberek szerint azt bizonyítják, hogy az ópiumkereskedelem jelentős szerepet játszott a korabeli levantei kultúrában.

Izrael / 2022. Szeptember 19. / 20:11

Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Izrael földközi-tengeri partjának déli részén, a Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, szeptember 13-án egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot, amelyről vasárnap számolt be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) – írja a Haarec című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Izrael / 2022. Szeptember 16. / 11:32

Izrael: Szétesett az arab pártok Közös Listája, Netanjahu visszatér?

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette tegnap este a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Izrael / 2022. Szeptember 14. / 11:37

Izrael: Fokozott biztonsági készenlét az őszi nagyünnepekre terrorveszély miatt

,,Konkrét figyelmeztetések vannak a terrorszervezetek azon szándékaira, hogy feltüzeljék a Templom-hegy szektorát" – írja az Új Kelet, amely arról számol be, hogy Jáir Lapid miniszterelnök tegnap megbeszélést folytatott az őszi zsidó nagyünnepekre való felkészülésről Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel, Jáákov (Kobi) Sabtáj rendőrfőkapitánnyal, valamint a jeruzsálemi rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat képviselőivel.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 08:20

II. Erzsébet uralkodása alatt virágzott az Egyesült Királyság és Izrael kapcsolata

Az együttérzés jeleként tegnap este Tel-Aviv városházának ablakait az Egyesült Királyság zászlajának színeiben világították ki. Az Egyesült Királyság uralkodójának tegnapi halála kapcsán izraeli állami vezetők és politikusok sora méltatta a néhai II. Erzsébetet. Beni Ganz védelmi miniszter azt emelte ki: „a királynő több mint 70 éven át szolgálta a nemzetközi közösséget, uralkodása alatt virágoztak a királyság és Izrael közötti kapcsolatok".

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 08:03

Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalában, a Karmelita kolostorban tegnap fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 07. / 08:15

Jichák Hercog elnök Berlinben: „Csak a halottaknak van joguk felejteni"

– Izrael nagyra értékeli, hogy Németország vállalja a 11 izraeli állampolgár halálával végződő túszdrámáért az olimpiai játékok házigazdájaként viselt felelősséget, és kárpótlást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte Jichálk Hercog, a Zsidó Állam elnöke tegnap Németországban, ahol nagyszabású megemlékezést tartottak az ötven évvel ezelőtt történt müncheni túszdráma áldozatainak emlékére.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 06. / 13:52

Nyílt nap az Izraeli Kulturális Intézetben – Tartsunk velük!

Fergetegesnek ígérkező nyílt nappal indítja az őszi szezont az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ezen a héten vasárnap 13-19 óra között. A rendezvény fókuszába a nemzetközi partnerkapcsolatok, az izraeli gasztronómia és a művészet került, több mint 7 helyszínen lesznek programok szakácskönyv-bemutatóval és főzőkurzussal, interaktív kiállítással, városi sétával, valamint nagy-nagy beszélgetésekkel identitásról, gyereknevelésről és persze: Izraelről. .