Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból

2024. Május 03. / 14:01


Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból

A zsidó családi magazin, a Kveller idézte föl az évek óta halott, nagy színész rendkívül vicces összefoglalóját a zsidók egyiptomi kivonulásáról. Most, az omerszámlálás alatt még mindig aktuális és aki kicsit tud angolul, nagyon jól szórakozhat rajta.

A Pészah és a Hanuka a nem zsidó külvilágban is leginkább népszerű és ismert ünnepei a zsidóságnak. A Pészah története szabadulástörténet, sokak sokféle harcát képes szimbolizálni. Amerikában különösen ismert, sokat idézett történet ez, a fekete polgárjogi mozgalom is használta. A különben nem zsidó Robin Williams, akinek önironikus, saját esendőségét vállaló és bemutató humora ismerős lehet zsidó humorként is, a zsidóság barátja volt, a Kveller felidézi, hogy még azon is viccelődött, hogy talán rabbinak kellett volna mennie. 

Láttató, szórakoztató módon tud mindenesetre beszélni a Pészah nagy és kultúrák közötti és vigasztaló történetéről, egyszerre szeretettel és kívülálló humorral és ma, amikor senki nem ér rá semmire és mindent legfeljebb két percig csinálunk, mindenre legfeljebb két percig figyelünk, ráadásul alig két percben és minden benne van, mármint minden, amit két perc alatt bármiről is meg lehetne tudni.

Jó nézni ezt az ember, talán még akkor is, ha egy szót sem értünk abból, amit mond, mert átjön, mennyire kedves és szerethető figurája volt, egyikeként a szomorú bohócoknak, akik között olyan sok akad a nagy nevettetők között. De aktuális azért is, mert a hét héten át tartó omerszámlálással összekötött Pészah és Sávuot egy hosszú ünnepi időszak két végének is tekinthető, a kivonulás története folytatódik a pusztai vándorlással és a kinyilatkoztatással, amelyet Sávuotkor ünneplünk.  

Van mondandója számunkra a csodálatos, Magyarországon is méltán népszerű Robin Williamsnek. 

A Kveller.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek