Hogy közöttük lakozzam: Isten a szomszédod – Jó szombatot!

2024. Február 16. / 13:27


Hogy közöttük lakozzam: Isten a szomszédod – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 16 óra 49 perckor köszönt be és holnap este 17 óra 56 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Trumá (Mózes 2. 25:1-27:19.) hetiszakaszt olvassuk. Békés szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Hinni nem a „templomban kell”: a 7-es buszon a reggeli csúcsban, a strandon, a Tescóban s a lépcsőházban. A zsidóság célja a mindennapok megszentelése, az, hogy Istent a szomszédunkba költöztessük.

A hetiszakasz első mondatai között olvassuk Isten kérését Mózeshez: „És készítsenek Nekem Szentélyt, hogy közöttük lakozzam”.

Ez lesz a pusztai Szentély, a Frigysátor, benne a Frigyládával. De miért kell Istennek, aki végtelen, „lakás” itt a Földön, közöttünk, hogyan fér el benne végtelensége és egyáltalán miért akar közöttünk lakni egy sátorban az Ég és Föld alkotója? Az itt álló „lakozni, tartózkodni” ige ugyanabból a gyökből jön, amelyikből a mai héber „szomszéd” szava. Isten azt kéri tőlünk, hogy a szomszédunk lehessen.

A zsidóság nem azt kéri Tőlünk, hogy hagyja itt lelkünk a rossz, fizikai világot és emelkedjék „tisztán” Istenhez, a zsidóság célja, hogy Istent lehozza közénk ide, ahol szeretünk élni. Ezért foglalkozik azzal, hogyan kell itt és most élni: ezért foglalkozik – és nem szőrszálhasogatásból – a joggal és mindenféle előírásokkal.

Azzal, hogy mit kell enni, mikor van ideje a testi szerelemnek, hogyan érdemes pihenni szombaton, a hétköznapok és az ünnepek rendjével, a világ rendjével. Mert az evés szent, a testi szerelem szent, a hétköznapok és az ünnepek ritmusa szent, szentnek kell lennie, meg kell szentelnünk.

A modern ortodox rabbik legnagyobbja a múlt században, Joseph Ber Soloveitchik a vallásos zsidó típusát a vallásos ember, a „homo religiosus” és a kognitív ember egyesüléseként írta le: egy mérnök vagy természettudós és egy misztikus ötvöződéseként. Istent keresi mindenben, de itt, a csúcsforgalomban, a nagyvárosi dugóban veszteglő 7-es buszon, az okmányirodában, a szomszédban keresi Istent. Hajlékot épít neki a sivatagban, hogy közöttünk tartózkodjon.

Isten háza nem a zsinagóga, hinni nem a templomban kell. Amikor igazán tudjuk, mit csinálunk, az Ő Szentélyét építjük a szomszédunkban. „Ahogyan élek, az a hazám”, ahogy a kortárs zsidó költő, Balla Zsófia írja. Vagy Mándy Iván, aki elképzeli, mit beszélne meg egy józsefvárosi köztéri padon ücsörögve Istennel. Csak meg kell várni, amíg hazaér Ő is, és leül mellénk.

Békés ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Böjtnap Eszter királyné emlékére
2024. Március 21. / 08:22

Böjtnap Eszter királyné emlékére