„Ha törvényeim szerint jártok...”

2024. Május 30. / 08:42


„Ha törvényeim szerint jártok...”

– „Törvény szerint járni” és „helyesen élni” a test és a lélek komfortja, egyben életre szóló folyamat! – tanítja írásában a Behukotáj  hetiszakasz kapcsán Szerdócz Ervin újpesti rabbi. 

Rasi (rabbi Slomo Itzhaki 1040-1105), a legnagyobb Szentírási kodifikátor szerint „törvény szerint járni”, a Tóra tanulmányozásában való szorgoskodást jelenti: megtanulni, helyesen élni, majd tovább tanulni, immár a tanulás kedvéért. A tanulás boldogságot ígér: 

„Boldog a férfi…(akinek) az Örökkévalóban vagyon gyönyörűsége, az Ő Tórájában búvárkodik nappal és éjjel.” (1.Zsolt.1-2) 

Felvetődik a kérdés: Ha már megtanultunk „helyesen élni” kell-e még tovább is tanulni? A „törvény szerint járni” kifejezés végeredményben kiiktatja a szabad akarat, a szabad választás lehetőségét. Az oktalan ember látszólag passzívan tekint sorsa elé: „Mindannyi feléd sóvárog, hogy majd megadd táplálékukat a maga idejében.” (104.Zsolt 27.) Nem elég „csak” a törvény szerint élni, hanem meg kell tanulni tudatosan élni a törvény szerint. „ Ha sok Tórát tanultál, ne légy beképzelt, hiszen ezért lettél teremtve.” (Avot.2/8)

A Talmud Sábát 127A. szerint, az ima és a Tóra-tanulás azonos spirituális emelkedettség! Ezt akkor értjük meg, amikor figyelembe vesszük, hogy az „IMA” fogalma, a „S’ma Izrael”… „Halld, Izrael” felszólítással kezdődő szentírási szöveg és egyben a zsidó monoteizmus hitvallása.

Mózes V. könyvében található a „S’ma” „a hitvalló ima” szövege így hangzik: „….akkor időben adok esőt földetekre, őszi és tavaszi esőt, hogy be tudjad gyűjteni gabonádat, mustodat és olajodat. Füvet adok mezőidre állataid számára, te is ehetsz és jóllakhatsz.” (V.M. 11/14-15) A fenti Rasi-magyarázatból megértjük, hogy mi a különbség a két tartalmilag azonos szövegész között. Az „Ima” szövegből kihüvelyezhető az előbbi szöveg mögöttes üzenete. Mindkettő a törvény teljesítésének „érdeméről” szól. Mindkét szöveg elismeri, hogy a jólét és jó közérzet a sors, Isten akaratának beteljesülése. A „hitvalló ima” összetettebb szövegértelmezést igényel.

„….időben adok esőt földetekre, őszi és tavaszi esőt”. Az ember szellemi és fizikai, a lelki és testi szférája egybefüggő, nem választható külön. A fizikai jólét meghatározza a lelkiállapotot is és fordítva. A víz, az eső az élet alapeleme. A szövegben az „eső” Isten által kondicionált, mindenkit érintő, de egyben személyhez kötött érdemi-juttatássá szublimálódik. A szöveg többes számban kezdődik (földetekre) és egyes szám második személyben folytatódik (be tudod gyűjteni). Isten jótette nem korhoz kötött! Van „őszi” és „tavaszi”, „késői és korai”, „idős és fiatalkori”… 

Isten jótette személyhez kötött, ahhoz, aki a „törvény szerint járni” életformát választja és vállalja. Akkor Isten sorsirányítása elér időset és fiatalt. „.,hogy be tudjad gyűjteni gabonádat, mustodat és olajodat”. 

Miről szól a három fogalom? Gabona, a test tápláléka: „ …..erősítse a halandó szívét”, (104. Zsolt. 15.) Must: „…. megörvendeztesse a halandó szívét” (értsd lelkét). (uo.) Olaj: „fénylővé teszi az arcokat…” (értsd értelmét). (uo.)

„Füvet adok mezőidre állataid számára, te is ehetsz és jóllakhatsz.” (Uo) Isten „érdemi-juttatása” nem direkt, nem közvetlenül éri az embert. „Füvet adok mezőidre állataid számára.”

Az ember szokványos életében bekövetkezik az, ami visszahat az arra érdemesre és utóbb észlelhető, hogy előnyére válik: „te is ehetsz, és jóllakhatsz.”. Az „érdemi-juttatás” talmudi példája: „ha testvéred halat kér tőled, jobban teszed, ha megtanítod halászni…!” „Törvény szerint járni” – amit úgy értelmezünk, hogy „helyesen élni” – a test és a lélek komfortja. Rasi magyarázata szerint, „törvény szerint járni” kognitív, életre szóló folyamat. Érdemes hát tudatosan, „a törvény szerint járni”….„megtartani és teljesíteni”.

 És íme a „törvény szerint járni” pozitív kicsengése: „Hadd dalolok az Örökkévalónak, amíg vagyok, hadd énekeljek Istenemnek, amíg vagyok” (104.Zsolt. 32.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek