Felújíthatják a gyulai rabbiházat

2024. Május 03. / 11:46


Felújíthatják a gyulai rabbiházat

A város polgármestere kiemelte, hogy a szerződés feltételei között szerepel az ingyenes tulajdonszerzés mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége javára haszonélvezeti jog alapítása és egyéb garanciák annak érdekében, hogy a kulturális és turisztikai célú fejlesztést a szövetség által képviselt közösség szellemiségének megfelelően hajtják végre.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, tervezik a rabbiház néven ismert ingatlan TOP Plusz pályázati rendszer keretében, a testület által már elfogadott dokumentumok alapján történő felújítását, kulturális és turisztikai célú kialakítását. Az ingatlan a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonában áll, de a pályázati kiírás szerint csak olyan ingatlanra lehet pályázni, ami többségi önkormányzati tulajdonú. A Mazsihisz azt javasolta, hogy annak 51/100-ad részét, vagyis többségét önkormányzati tulajdonba adja adományként ajándékozás jogcímen.

A Rabbiház felújításnak terve már 2022-ben is felmerült, Alt Norbert alpolgármester akkor úgy fogalmazott – „hosszabb folyamat vette kezdetét, amelynek részeként egy bizottság dolgozza ki annak részleteit, hogy miként emlékezzenek méltó módon a városban élt, 1944-ben elhurcolt és elpusztított helyi zsidóságra. A program része a rabbiházban az emlékhely kialakítása, illetve események szervezése.”

A beol.hu írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Vedd a botot és gyűjtsd egybe a községet...”
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az oktatásról
2024. Június 28. / 12:15

Jonathan Sacks rabbi az oktatásról