110 éve született Beamter Bubi, a magyar szvingzene egyik legendás figurája

2022. Augusztus 07. / 21:37


110 éve született Beamter Bubi, a magyar szvingzene egyik legendás figurája

Beamter Bubi (Jenő), a magyar szvingzene legendás alakja, vibrafonos, dobos, zeneszerző, zenetanár, 1912. augusztus 7-én született és 1984. január 14-én hunyt el Budapesten.

1930-ban érettségizett, zenei tanulmányait magánúton végezte. Kezdettől fogva dobolni szeretett volna, ám szülei először hegedűtanárt fogadtak mellé. Hét évig hegedült, majd már érettségi után Raubál Vilmos, az Operház tagja tanította ütőhangszerekre.

Bubi, a magyar szving királya, vibrafonos, dobos, zenetanár, a pesti éjszakai mulatók legendája, a világ vándora. Vendégszerepelt Ausztriában, Svájcban, NDK-ban, Angliában, Jugoszláviában. Az 1970-es években a Kennedy Centerben Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával lépett fel közös showműsorban, a Magyar Rádió állandó szereplője volt.

Élettel teli, szenvedélyes játéka hamar ismertté tette. 1935-ben a Smiling Boys zenekarba került, és ezzel az együttessel készítette első jazz lemezfelvételeit. A későbbiekben Martiny Lajos különböző jazzformációi (1939-1959), a Horváth Jenő vezette Radiola jazzegyüttes (1940), Vécsey Ernő együttese (1940), a Herrer együttes (1943), a Durium zenekar (1946), a Tabányi és szólistái elnevezésű együttes (1947-1949), Gyulai Gaál János kisegyüttese (1959), a Deák Big Band (1980) és a Szabó-Beamter duó voltak pályafutásának jelentős állomásai. Legfontosabb munkahelyei a Zanzibár mulató, az Arizona mulató, az Országház grill, a Bristol (későbbi Duna) bár, a Póló bár és az EMKE kávéház voltak. Az EMKE kávéházban a Tabányi együttessel például olyan sztárokat kísért, mint Honthy Hanna, vagy a két Latabár. Az együttesben az idősebb, majd az ifjabb Pege Aladár bőgőzött, és Kovács Gyula dobolt.

Ezt a híresen jókedvű muzsikust 1942-ben munkaszolgálatosként kivitték a frontra, a Don-kanyarba. Egy idő után színielőadásokat szervezett a katonáknak. A táborban találkozott Örkény Istvánnal, aki A lágerek népe című kötetében novellát írt róla.

A zsidótörvényekre fütyültem, és mikor 1942-ben behívtak Nagykátára munkaszolgálatosnak, csak legyintettem. Majd a barátaim kijárják a leszerelésemet. Így volt tavaly is, tavalyelőtt is, de alig ocsúdtam fel, máris vagonba raktak, és kihoztak a frontra.” – Örkény István: Bubi

Emlékét Seress Rezsővel közös emléktábla őrzi Budapesten, a Dob utca 46/b-ben.

(Felhasznált források: Pintér Dezső Facebook oldala, RitmusDepo)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek