„Jó a rosszat elfeledni” – Karády-est Gregor Bernadett előadásában

2024. Május 08. / 12:29


„Jó a rosszat elfeledni” – Karády-est Gregor Bernadett előadásában

Gregor Bernadett művésznő különleges hangulatú előadását Karády Katalin el nem halványuló emlékéről a Bethlen téri zsinagógában tekinthetik meg 2024. június 16-án, vasárnap este 7 órakor.  Zongorán közreműködik: Hegedűs Szabolcs. Ez az előadás a legnagyobb magyar díva, a „magyar Marlene Dietrichként” emlegetett, s később emigrációba kényszerült Karády Katalin rendkívüli életéről szól. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt. Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

A kettétört életét nézve egyre inkább az az érzésem, Karády Katalin maga volt a Hamvadó cigarettavég” – állítja Gregor Bernadett.

Gregor Bernadett már tinédzserként érdeklődéssel fordult Karády Katalin lenyűgöző alakja felé. A végzet asszonyának el nem halványuló emlékét ezen a különleges esten kívánja feleleveníteni, saját stílusban, egyedi művészetén keresztül tolmácsolva Karády örökzöld dalait.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVAINGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVA

Karády Katalin a '30-40-es évek ünnepelt filmsztárja, akit a háborút követően méltatlanul mellőztek és hurcoltak meg. Nehéz gyerekkora után holland és svájci intézetekben tanulhatott a Vöröskereszt segítségével, majd felvértezve a lányiskolában elsajátított társasági, viselkedési etikettel, apja halála után visszatért Magyarországra. Egy rövidre szabott házasságot követően először bárénekesnőként dolgozott, majd lehetősége nyílt megmutatnia magát szélesebb közönségnek is. Zavarbaejtő szépségével és bársonyosan búgó hangjával az egész országot levette a lábáról. A filmjeiben megformált független, modern női karakter nőket és férfiakat egyaránt megbabonázott: a Halálos Tavaszt követően Karády a Végzet Titokzatos és félelmetes asszonya lett, díva, divatdiktátor és sztár a szó legmodernebb értelmében. A személyét körüllengő rejtélyekből legendák születtek, mindenki próbálta megfejteni az ikont, aki egy új, szabálytalanul szép nőideál diadalmas bevonulását jelentette a magyar közízlésbe.

Ujszászy István vezérőrnaggyal, Horthy Miklós kémfőnökével folytatott viszonya okán megvádolták, a német megszállást követően dalait betiltották. A Gestapo kémkedés gyanúja miatt hónapokra bebörtönözte, megkínozta, kis híján megölte. A háború utolsó hónapjaiban, a nyilas uralom alatt, a testileg-lelkileg összetört színésznő gyorsan összeszedte magát: dolga volt, zsidó kisgyerekeket kellett megmentenie. A Duna-parton egész gyerekcsapatokat menekített meg a biztos haláltól, amikor a nyilasokat lefizette, hogy engedjék el őket. A kicsikről a háború végéig gondoskodott, egyikük beszámolójának köszönhetően később a Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte Karády Katalint

A háborút követően lassanként eltűnt a vászonról és a színpadról, személyét egy letűnt korszak részének tekintették, így nem volt már maradása Magyarországon. 1951-ben kicsempészték az országból, megjárta Dél-Amerikát, míg végül New Yorkban nyitott kalapszalont.

Amikor a 70. születésnapján, 1980-ban hazahívták, ő stílusosan csak egy kalapot küldött maga helyett. Halála után a Bazilikában ravatalozták fel, végső nyughelye Gobbi Hilda mellett van, a Farkasréti temetőben.

„A kettétört életét nézve, egyre inkább az az érzésem, Karády Katalin maga volt a Hamvadó cigarettavég.” – állítja Gregor Bernadett.

A művésznő különleges hangulatú előadását a Bethlen téri zsinagógában tekinthetik meg. Zongorán közreműködik: Hegedűs Szabolcs

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
PészahFeszt 5784 / 2024
2024. Március 29. / 08:55

PészahFeszt 5784 / 2024

Zsidó világ
Taps a kántorkoncert után – és előtt