Goldjenősen élni, írni, halni

2019. Április 14. / 20:11


Goldjenősen élni, írni, halni

Szerző: Kácsor Zsolt

Immár ötödik kiadásban jelent meg a 2013-ban elhunyt Bächer Iván író, újságíró Rötúr című tárcafüzére, amelyben egy magyar, szlovák, zsidó család élete íródik meg amúgy „bächeresen”.


Magyar hírlapíró a tárcáit a szélbe szokta írni, úgy értem, napilapokba, még pontosabban: szokta volt. Mert mára Magyarországon hírlapíró alig van, napilap is alig akad, a tárca meg csak egynéhány újságban megtűrt műfaj. De mielőtt visszasírnánk a száz évvel ezelőtti világot, amikor még a vidéki nagyvárosokban is három-négy lap jelent meg naponta, s bennük mindig akadt míves, finom, nyomdaillatú tárca is, előtte gondoljunk csak arra, hogy a lapoknak akkor nem kellett helyi televízióval, helyi rádióval, meg villanyújsággal versenyezni.

bacher_rötur_borito.JPG

Magyar hírlapíró tehát megírta a maga tárcapenzumát, aztán kihalt.

Ez volt a dolgok rendje.

Az efféle múlt századi hírlapírók közé tartozott Bächer Iván (1957-2013), akinek a múlt év végén hozta ki új (immár ötödik!) kiadásban a Rötúr című könyvét a Göncöl Kiadó. Áldassék a szerkesztő (a kolofonban azt olvasom: Pesti Zsuzsa), aki erre vetemedett, mert tárcakötetet manapság kiadni: a rendszer előrekalkulált vesztesége. Más kérdés, hogy Bächer Iván népszerű volt és az is maradt, továbbá az írásait alkalmanként tíz- és tízezrek olvasták a magyar sajtóból kiírtott Népszabadságban – nem kevesen vannak, lehetnek hát olyanok, akik az ő tárcáira máig is vevők.

Igaz, azt viszonylag nehéz megmondani a Rötúr darabjairól, hogy tárcák-e vagy novellák, mindenesetre füzérré állnak össze, hiszen egy család életébe nyerünk betekintést. A kötetben Gold Jenőként szereplő Bächer Iván saját felmenői pattannak elénk, és amúgy bächeresen (goldjenősen) élik az életüket, azaz esznek, isznak, főznek, utaznak, álmélkodnak, álmodnak, mesélnek és mindenekelőtt: élnek és mindig mindent újrakezdenek. Újrakezdik az evést, az ivást, a főzést, az utazást, az álmélkodást, a mesélést, és mindenekelőtt: az élést. 

A mindennapi élés és megélés megírásának oly nagy mestere Bächer Iván, ezért szerettük és szeretjük olvasni. Meg hát a szövevényes család miatt, amelyben magyarok, szlovákok, zsidók keverednek egymással, ennek megfelelően magyar, szlovák és zsidó ételeket esznek a hétköznapi hősök, akiket Algériába is elvet a sorsuk: így itatódik át a kelet-európai család kultúrája francia és arab szellemiséggel. A család történeteiből, dokumentumaiból, leveleiből remek könyv, ráadásul kemény táblás borítóval és csinos borítóval jött ki.

Tessék szaladni megvenni, lapozgatni, nézegetni, szagolgatni, és tessék kicsit Bächer Ivánra emlékezni – meg arra a magyar sajtóra, amely nagyjából vele egy időben virágzott, aztán vele együtt veszett ki ebből az imádott-átkozott magyar fővárosból.

A Rötúr a szerző legnépszerűbb könyveinek egyike. Nagy szeretettel és kedves humorral megírt történeteken keresztül ismerjük meg az írót megszemélyesítő Gold Jenő őseinek hétköznapjait, ünnepeit, örömét és bánatát. Az események a XX. század elejétől a nyolc­vanas évekig követik egymást: A Felvidékről a Józsefvárosba települt iparos déd­szü­lők nyugodt, békés életet élnek. Kisebbik lányuk Aranka azonban, a családi és történelmi viharokat elkerülendő Algériába költözik, majd onnan vissza a Baross utcába. És ezt ilyen-olyan lövöldözések miatt többször megismétli. A regény az 1997-es első kiadás óta most ötödször jelenik meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Megemlékezések
Launch of the Year of Remembrance
2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance