Nem lenni mindig papnak: mikor kell egy kohénnek tisztátalanná válnia? – Jó szombatot!

2024. Május 17. / 15:53


Nem lenni mindig papnak: mikor kell egy kohénnek tisztátalanná válnia? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 58 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 14 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten az Emor (Mózes 3. 21:1-24:23.) hetiszakaszt olvassuk Mózes harmadik könyvéből.

Az élet szent, mert él és szent okokból élni akar. 

Annak, aki a közösséget szolgálja, mindig az életet kell választania, aktívnak lenni, támasznak és vigasznak mások számára. De ha maradéktalanul azonosul ezzel a szereppel, hazudik magának és azoknak, akiket szolgál, amikor úgy tesz, mintha ő sebezhetetlen volna. A papnak is időről-időre tisztátalanná kell válnia, össze kell omlania, tanácstalanná válni, segítséget kérni.

A kohénnek, tanítja a hetiszakasz, távol kell tartania magát a halottaktól. Különben tisztátalanná válik és nem végezhet templomi szolgálatot. A kivétel az ez alól a szabály alól, ha közeli rokona hal meg, ebben az esetben nem szabad távoltartania magát a halottól és a halott körüli teendőktől, illetve egyenesen köteles, a Talmud Tóra-értelmezése meg is erősíti ezt, tisztátalanná válni, ez nem felmentés, köteles ezt tenni. Miért?

A pap nem érintkezhet halottakkal, lélek nélküli, puszta testekkel, neki az élettel van dolga, amely Isten felé tör, hiszen nem a halottak dicsérnek Téged, ahogy a magasztaló, a hállel-zsoltárokban is olvassuk. A pap az élet embere, amely az utolsó pillanatig a megtérés esélyét hordozza, bíztatnia, erősítenie, vigasztalnia kell, az élők mellett a helye. Ő maga nem törhet össze, mert másokat kell támogatnia. Jól van ez így. De ez csak szerep, ha mégoly őszintén átélt szerep is a jó kohéneknél. A szerep mögött mégiscsak ott a személy, aki időről-időre szembesülni kénytelen a halállal és összetörik. Gyászol, magába roskad és magával kell foglalkoznia. A kohén, azért, hogy kohén maradhasson, tartozik néha nem kohénként viselkedni, tisztátalanná válni, lerakni a szerepét. Megtapasztalni, hogy nem mindenható, nem sebezhetetlen, nem tud mindent és nem mindenkin tud, néha még saját magán sem, segíteni. Tartozik azzal az érzelmi őszinteséggel a közösségnek és önmagának is, hogy tisztátalanná lesz, a halál fájdalmától átjárt és megtört ember lesz olyankor, amikor hazugság volna, ha nem így tenne.

A jó vezető nem áltatja azzal magát és híveit, hogy sebezhetetlen, figyelmeztet a kohének tisztátalanságát előíró micva, vallási kötelesség kapcsán Dov Linzer naitott ortodox amerikai rabbi. Meg kell ismernie a határait és együttéreznie önmagával. Ebben is sok erő van és segít megmaradni erősnek akkor, amikor lehet.

Békés szombatot kívánunk!

Vári György írása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek