Egymással és ne egymásról! – Megkezdődött a ZsiFi az online mozitérben

2020. November 25. / 12:14


Egymással és ne egymásról! – Megkezdődött a ZsiFi az online mozitérben

Szerző: Kácsor Zsolt

Megkeződött a 9. Budapesti Zsidó és Izreali Filmfesztivál, amelyet a JCC Budapest –  Bálint Ház idén a német és izraeli nagykövetséggel közösen rendezett meg, az esemény fővédnöke Karácsony Gergely, a főváros főpolgármestere. A vírushelyzet miatt a rendezvénysorozat az interneten követhető, a tegnap esti megnyitót is online tartották meg. 


– A fesztivál célja, hogy a maga sokszínűségében mutassa be a zsidóságot az egyik legnépszerűbb műfaj, a filmművészet szemüvegén keresztül – mondta köszöntőjében Kenesei Marcell, a JCC Budapest –  Bálint Ház igazgatója a 9. Budapesti Zsidó és Izreali Filmfesztivál tegnap este tartott, online megnyitóján. Hozzátette: idén is sokféle filmet láthatunk, köztük elgondolkodtatókat és megnevettetőket, s vannak olyanok is, amelyekből tanulni lehet, de – fogalmazott Kenesei Marcell – „alapvetően a szórakoztatásért csináljuk, s azért is, hogy a karanténhelyzetben kicsi elvonjuk a figyelmet a rossz hírekről”. 

A fesztiválmegnyitón Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: a rendezvénysorozat keretében olyan filmeket láthatunk, amelyekből az izraeli politika és társadalom különböző aspektusait ismerhetjük meg, s egyúttal elmerülhetünk a zsidó élet múltjában és jelenében is. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak arra teremtenek lehetőséget – mondta –, hogy zsidók és nem zsidók találkozhassanak egymással, még ha idén csak virtuálisan is, és segítenek abban, hogy a zsidó élet az egész társadalom számára kézzelfoghatóvá váljon. Johannes Haindl hozzáfűzte: napjainkban, amikor Európában erősödik az antiszemitizmus és a gyűlölet, az ilyen találkozások egyre fontosabbak, hiszen olyan helyekre van szükség, ahol a vélemények sokszínűségén, a véleménycserén van a hangsúly, ahol az emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgetnek.

mont.jpg

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében kifejtette: tisztában van vele, hogy a szervezők – köztük Kenesei Marcell és Borgula András, a Gólem Színház vezetője – milyen sok energiát fektettek a fesztivál megszervezésébe kilenc év tapasztalatával, szenvedélyével, elhivatottságával és a jövőbe vetett, óriási hitükkel. A Zsidó és Izreali Filmfesztivál fontos szerepet tölt be a zsidó és izraeli kulturális életben, s habár ezúttal a filmek online érhetők el, a nagykövet reményei szerint ez nem válik szokássá, hiszen moziban menni nagy élmény. 

Jákov Hadas-Handelsman hangsúlyozta: a mostani esemény nem csak nagykövetként, de magánemberként is fontos számára, hiszen egyrészt először vehet részt ezen a fesztiválon, másrészt pedig már régóta filmrajongó.

 Már kisgyermek korában lázba hozta a mozi, ezt látva édesanyja pénzt adott neki, hogy kéthetente, majd később hetente egyszer megnézhessen egy-egy filmet azokban az időkben, amikor még nem volt  ennyire elterjedt a televízió, s Tel-Aviv utcáin sorok kígyóztak a mozik előtt. Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése elsőrendű fontosságú, függetlenül attól, hogy egy zsidó család akár Budapesten, akár Izraelben, akár Argentinában él.

A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki az online megnyitón úgy fogalmazott: Budapest büszke a sokszínűségére, a különböző kultúrák együttélésére, ez azonban csak akkor működhet, ha megismerjük és megértjük egymást. Éppen ezt a célt szolgálja a Zsidó és Izreali Filmfesztivál, amely immár szerves része a budapesti kulturális életnek. A programnyitó filmről – amely az Ellenállás címet kapta – a főpolgármester elmondta: az alkotásnak vannak magyar vonatkozásai is, hiszen szereplői közt ott van Kerekes Vica és Röhrig Géza is. Karácsony Gergely megköszönte a szervezők és a támogatók munkáját, s külön megköszönte az izraeli és a német nagykövetség támogatását.

A rendezvény honlapja és programja ide kattintva elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Böjtnap Eszter királyné emlékére
2024. Március 21. / 08:22

Böjtnap Eszter királyné emlékére

Mazsihisz hírek
Több helyen korábban megkezdődtek a temető-karbantartási munkák