Dombóvári kiállítás Szenes Hanna életéről

2021. Szeptember 14. / 14:45


Dombóvári kiállítás Szenes Hanna életéről

A száz éve született izraeli-magyar költő, a második világháború idején mártírhalált halt katona, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílik holnap Dombóváron, a Riesz József Emlékházban. A tárlat a MAZSÖK és a Mazsike közös vándorkiállítása, amely október 29-ig tekinthető meg.


Tizenhét tablón mutatja be Szenes Hanna életútját a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) közös vándorkiállítása . 

A tablók a zsidók jogfosztásáról, deportálásáról és megsemmisítéséről beszámoló, korabeli újságcikkekből, fényképekből, a költőt ábrázoló fotókból, naplóbejegyezéseiből készült montázsokat tartalmaznak. 

Szenes Hanna 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó családban, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a brit hadseregbe. A brit királyi légierő ejtőernyőseként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére azért, hogy szervezzék és segítsék a zsidó ellenállást, de a magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, és 1944. november 7-én - bírósági tárgyalás nélkül – kivégezték.

A magyar és héber nyelven egyaránt alkotó költő az 1930-as évek közepén több nyarat töltött dombóvári rokonainál, a dunántúli városban ismerkedett meg Pataki Ferenc fejszámoló művésszel. A városban 2019-ben teret neveztek el róla, illetve egy őt és Patakit ábrázoló domborművet is felavattak a városi uszoda épületén.

„Dombóváron a középkorúak többségükben tudják, ki volt Szenes Hanna, a kiállítással a fiatalokkal is szeretnénk jobban megismertetni életútját" – mondta Rostás Zoltán, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság helyi elnöke az MTI-nek.

A Dombóváron október 29-ig látható tárlatot azt követően Zalaegerszegen is bemutatják.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek