2B Galéria: Mit mond a mai alkotóknak Birnfeld Sámuel Hágádája?

2024. Május 02. / 10:00


2B Galéria: Mit mond a mai alkotóknak Birnfeld Sámuel Hágádája?

Birnfeld Sámuel rabbi (Petőfi héber fordítója) a héber műfordítások mellett rajzolt is, fennmaradt munkái között van egy több fejezetből álló befejezetlen Hágádá-vázlat, amelyben az egyiptomi kivonulást a nyilasok által elhurcolt rabbi a saját munkaszolgálatos tapasztalataival állította párhuzamba. Ez a mű a kiindulópontja a budapesti 2B Galéria május 6-án nyíló, új tárlatának.

Dr. Birnfeld Sámuel rabbi, vallástanár 1944 májusában fejezi be Petőfi Sándor János vitézének héber nyelvre fordítását. Néhány hónappal később, október 20-án a nyilasok elhurcolják pesti lakásából, először sáncásásra viszik, majd halálmenetben Ausztriába indítják. A hátizsákjában a Tanach-ot, Szerb Antal Magyar irodalomtörténetét és Petőfi héberfordításainak kéziratait viszi magával. 

unnamed.jpg

Birnfeld a héber műfordítások mellett előszeretettel rajzolt, fennmaradt munkái között egy több fejezetből álló befejezetlen Hágádá-vázlat, amiben a zsidók egyiptomi kivonulását a saját munkaszolgálatos tapasztalataival állítja párhuzamba. Számára azonban a szabadulás nem jött el, a felixdorfi lágerben halt éhen 1944 december 28-án, 38 évesen.

A 2B Galária legújabb kiállításán Birnfeld tragikus körülmények között született Hágádájára emlékezik, ez lett az elkészült munkák kiindulópontja. A tárlat megnyitója mákus 6-án, hétfőn délután 6 órakor lesz a Ráday utca 47. szám alatt található galériában. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg.

A tárlat résztvevői: Böröcz András, Fischer Judit, Hajgató Terézia, Július Gyula, Kicsiny Balázs, Kósa Gergely, Láng Orsolya, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Szemző Zsófia, Takács Máté, Wechter Ákos. Forrás: 2B Galéria

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán