Gombocz Eszter és Böröcz László az idei Ember Mária-díjasok

2022. Április 20. / 12:14


Gombocz Eszter és Böröcz László az idei Ember Mária-díjasok

A Raoul Wallenberg Egyesület által alapított Ember Mária-díjat idén Gombocz Eszter, a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola nyelvész tanára, holokausztkutató és Böröcz László, a budapesti 2B Galéria vezetője kapta. Gombocz Esztert a tegnap esti díjátadó ünnepségen Beer Miklós nyugalmazott római katolikus püspök, míg Böröcz Lászlót a tavalyi Ember Mária-díjas Sebő Gábor, a SzabadságSzínpad aktivistája laudálta. 

A Raoul Wallenberg Egyesület tegnap este tartotta az Ember Mária-díj átadó ünnepségét, amelyen a megtisztelő elismerést Gombocz Eszter és Böröcz László vehette át. Az Ember Mária-díjat az egyesület 2016-ban alapította olyan személyek elismerésére, akik munkásságukkal kiemelkedő módon bemutatják a zsidó és nem zsidó magyar emberek együttélésének történetét, továbbá a vészkorszak tragikus eseményeit, előzményeit és következményeit a magyar történelem és kultúra részeként dogozzák fel. 

278795441_10223894891773651_4872126213902789547_n.jpgGombocz Eszter és Böröcz László (Fotó: Cserba Juli/Facebook)

Beer Miklós nyugalmazott római katolikus püspök a Gombocz Esztert méltató beszédében azt mondta: amellett, hogy a díjazott – aki a Holokauszt Emlékközpont külsős munkatársa és a Kisebbségkutató Intézet tagja – számos tankönyv szerzője, társszerzője, tudományos kutatási területe kezdettől fogva a judaisztika és iskolatörténet, a társadalmi együttélés XX. századi problematikája. Elsősorban a zsidó iskolák két világháború közötti helyzetét, azon belül is a zsidó cserkészcsapatok tevékenységét kutatta, majd figyelme a gyermekotthonok, napközi-otthonok szerepére is irányult: a vészkorszakot a hilokauszttúlélő árva vagy félárva gyerekek oldaláról mutatta be. 

Kutatásai nyomán tudatosult benne – mondta a püspök – , hogy ezeket a történéseket meg kell mutatni, meg kell ismertetni a mai diáksággal, a mai fiatalokkal, ez adta az indíttatást arra, hogy vándorkiállítást szervezzen: 2014-ben előbb Debrecenben, majd a Budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen mutatta be a cserkészekről szóló gyűjtemény anyagát. Azóta járja az országot és sok iskolába vitte már el kiállításával ezt az üzenetet. 

Beer Miklós hangsúlyozta: „Gombocz Eszter kutatásai, írásai, kiállításai mind-mind azt a gondolatot erősítik, hogy a különféle származású, kultúrájú emberek együttélése a társadalom természetes szövetét képezik. Egymás elismerése, tisztelete a társadalom fejlődésének, gazdagodásának feltétele. A fájó történelmi emlékek ismerete és feldolgozása a következő nemzedék egészséges gondolkodásának is alapját képezi. Az Ember Mária-díjjal ezt a munkáját ismerjük el”. 

A másik díjazottat, a budapesti Ráday utcában lévő 2B Galéria vezetőjét Sebő Gábor, a SzabadságSzínpad aktivistája laudálta. Mint mondta, Böröcz László hosszú évek óta kitartóan és elhivatottan keresi azokat a témákat, ami a társadalmi együttélés nehézségeinek, az időről időre hullámzó különböző konfliktusok kialakulásának, kiteljesedésének és esetleges, sokszor évtizedekig tartó feloldásának, feloldódásának képzőművészeti jellegű kiállítás keretében való bemutatását teszi lehetővé. 

– Az általa vezetett 2B nonprofit galéria fő sajátossága, ami által a sok, színvonalas budapesti galéria közül kiemelkedik, az a határozott profillal vitt társadalmi szerepvállalás. Az időszakos kiállítások fókuszába náluk nem egy-egy művész vagy művészcsoport munkássága kerül, ahogy azt a többi galériában megszokhattuk – mondta Sebő Gábor.

A kisebbségekkel szembeni előítéletek és társadalmi igazságtalanságok közül leggyakrabban a magyarországi zsidóság hányatott sorsa kerül a kiállítások fókuszába, az asszimilációs folyamattól a kirekesztésig, üldöztetésig, majd a vészkorszak utáni élet poszttraumás, az elmondhatatlan fájdalmat is magába fojtó létezéséig, illetve az egyéni és társadalmi emlékezet őszinte, fájdalmaktól nem mentes kifejtéséig – fogalmazott.

Sebő Gábor azt mondta: a 2B Galéria munkásságának ismertetése nem lenne teljes a botlatókövek projekt magyarországi bevezetésében vállalt szerep említése nélkül. A Budapesten, s ezen belül Erzsébetvárosban  még sűrűbben  előforduló botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai, akivel Böröcz Lászlóék a berlini Collegium Hingaricumon keresztül léptek kapcsolatba, és úttörő munkát vállaltak a program meghonosításával és hosszú éveken át tartó napi menedzselésével. 

Kitért arra is: Böröcz László társadalmi érzékenységét, önzetlenségét, a szorult helyzetbe és kiszolgáltatottságba kerültek iránti figyelem és segítőkészség megnyilvánulását az elmúlt hetekben a Keleti pályaudvaron láthattuk, ahol önkénteskést segítette az Ukrajnából menekülőket. 

(Címlapkép: Ember Mária)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Történelmi istentisztelet és megemlékezés Bonyhádon
Élet + forma
„Modernizmus, őrület és az amerikai álom”