Iszlamista pártvezető: Izrael zsidó állam, ez a státusz nem változtatható meg

2021. December 22. / 14:55


Iszlamista pártvezető: Izrael zsidó állam, ez a státusz nem változtatható meg

A nemrég hivatalba lépett izraeli kormánykoalíció arab pártjának, a Ra’amnak a vezetője kijelentette, hogy Izrael zsidó állam státusza nem változtatható meg. Manszúr Abbász azt tanácsolta az araboknak, hogy kövessék az általa és pártja által megfogalmazott pragmatikus megközelítést a helyett, hogy folyamatosan az ország identitását próbálják megkérdőjelezni – írja az Új Kelet.


– Izrael zsidó államként született. És ez volt a zsidó nép döntése, hogy létrehozzák a zsidó államot. Nem az a kérdés, hogy mi az állam identitása. Így született meg az állam, és így is marad – mondta Manszúr Abbász, a Ra’am nevű iszlamista párt vezetője a Globes gazdasági hírmagazin által Tel-Avivban tegnap megrendezett médiakonferencián. 

Abbász kedden elhangzott kijelentései összecsengenek az elmúlt hetekben az arab nyelvű médiában közölt nyilatkozataival, amelyekben felszólította az arab izraelieket, hogy tényként fogadják az állam zsidó jellegét. 

Manszúr Abbász a Kul al-Arab című, arab nyelvű kiadványnak adott interjújában már múlt hónapban is ezt hangsúlyozta, mondván : „Izrael egy zsidó állam. Ez az identitása, a lényege. Az ő szemszögükből, ha elveszti zsidó jellegét, akkor az állam is eltűnik. Hogy elfogadod vagy sem – ez személyes ügy”. 

Abbász a tegnapi konferencián nyomatékosította pártjának a kormányon belüli politikáját, amely az izraeli arab közösség megismertetésére és gazdasági–szociális kirekesztettségének megoldásaira irányul. A Ra’amnak a kormányba való belépését az arab közösség életminőségének javításával indokolta, nem megkerülve egy fontos tényezőt:  az arab izraeliek évtizedek óta küzdenek nemzeti kisebbségük identitásával a zsidó államban – egyesek palesztinként, mások arab izraeliként, megint mások egyszerűen arabként vagy beduinként azonosítják magukat. 

Abbász a konferencián elmondta: habár tiltakozott a 2017-es nemzetállami törvény ellen, amely törvénybe foglalta az állam zsidó identitását, de nem ajánlott túlzott illúziókeltést. „Ez a valóság. A kérdés nem az állam identitásáról szól, hanem arról, hogy mi lesz az arab állampolgárok státusza – mondta Abbász.

Az Új Kelet teljes cikke IDE KATTINTVA elolvasható. 

(Címlapkép: Manszúr Abbász. Fotó: Marcus Yam/Los Angeles Times)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek