Százhuszonöt éve született Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos

2009. Május 27. / 21:32


Százhuszonöt éve született Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos

Menczer / Forrás: Duna Televízió


125 éve született nagybaconi Nagy Vilmos, a magyar hadsereg vezérezredese. A későbbi honvédelmi miniszter a második világháború alatt tiltakozott a hadseregen belüli antiszemitizmus és a zsidó munkaszolgálatosokkal történő embertelen bánásmód miatt.Vitéz lófő nagybaconi Nagy Vilmos 1942. szeptember 21-én tette le a miniszteri esküt. Igyekezett javítani a munkaszolgálatosok helyzetét, és megszüntette azt a rendeletet, miszerint zsidó munkaszolgálatos nem kaphat szabadságot, és nem szerelhet le.

- Vitéz lófő nagybaczoni Nagy Vilmos egy végtelenül jelentős alakja a magyar történelemnek, annál is inkább, mert egy kiváló katona, egy kiváló honvédelmi miniszter volt, akit úgy is titulálhatunk, hogy leghumánusabb honvédelmi miniszter – emlékezett Holló József Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

- Voltak csodálatos emberek, akik pontosan tudták, hogy a magyar zsidóság mennyire szereti ezt a hazát, és mennyit tett érte - mondta Lebovits Imre, volt munkaszolgálatos.

Nagy Vilmos politikai megítélése egyre romlott, így 1943. június 8-án benyújtotta a lemondását. 1944-ben letartóztatták, és előbb Ausztriába, majd Németországba szállították. 1945-ben az amerikaiak érkezése után vált ismét szabad emberré. 1976. június 21-én hunyt el.


Tekintse meg a Duna Televízió rövid beszámolóját az eseményről

Kapcsolódó írásunk

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek