Mégis, hogy mosolyoghat egy nő Auschwitzban?

2022. Január 25. / 12:23


Mégis, hogy mosolyoghat egy nő Auschwitzban?

Alaposan dokumentált, okosan elmesélt történetet tár fel a Lehetetlen szerelem című dokumentumfilm egy tabunak számító kapcsolatról egy zsidó fogoly és egy SS-tiszt között. Helena Citron és Franz Wunsch szerelme Auschwitzon kívül és túl is hullámokat vetett – írja Vándor Éva a HVG.hu portálon. 


Az akkor 20 éves Helena Citronról zavarba ejtő fotó készült Auschwitzban. A helyszínről és a körülményekről csak a jellegezetes csíkos ruhája árulkodik, de még ez is megtévesztő, mert a derekát körbe ölelő övtől az egész már-már utcai viseletnek tűnik. De ennél is érthetetlenebb az a boldogság, amelyet Helena arca sugároz. Egészségesnek tűnik, a többi csont és bőr fogolyhoz képest különösen, és olyan életigenléssel mosolyog, mintha nem minden a halálról szólna körülötte.

Egy-egy fotó értelmezésénél mindig fontos, hogy ki áll a kamera mögött. Helena Citron esetében egy fiatal SS-tiszt, Franz Wunsch kezében volt a fényképezőgép, amitől viszont azt várnánk, hogy a lefotózott nő arcára rettegés üljön ki, elvégre egy fogolyról és a fogvatartójáról van szó. A fiatal zsidó lány és a fiatal náci katona között azonban a földi pokol közepén különleges kapcsolat bontakozott ki, amit egybehangzóan szerelemnek neveznek azok, akik a tanúi voltak.

A kapcsolatuk tanúit, mint egy görög kórust, szólítja meg a rendező, Maya Sarfaty, aki a Jad Vasem intézet és Steven Spielberg Soá Alapítványának az archívumait is átfésülte, hogy Helena és Franz történetének a nyomaira bukkanjon, illetve megtalálja azokat, akik a fiatal nő mellett dolgoztak az úgynevezett Kanada kommandóban. (Kanada egyfajta álomországként élt a köztudatban, és mivel ebben az épületben a gázkamrákba vitt zsidók holmijait szortírozták, ez számított a legjobb helynek és a legjobb munkának Auschwitzban, így érdemelte ki a kommandó a Kanada nevet.)

Franz Wunsch, Helena Citron és a testvére, Roza esetében csak archív interjúkat tudott használni a rendező, hiszen a dokumentumfilm forgatásakor ők már nem éltek, de a hét másik megszólaló túlélőnek meglepően éles emlékeik voltak a történtekről.

Vándor Éva cikke teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható a Heti Világgazdaság internetes felületén.

(Címlapkép: BIDF via HVG.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek