„Építs nekem hajlékot!" – Tárlat magyar zsinagógákról Stuttgartban

2021. Szeptember 13. / 16:07


„Építs nekem hajlékot!" – Tárlat magyar zsinagógákról Stuttgartban

A stuttgarti Liszt Intézet szervezésében szeptember 20-tól több mint egy hónapon át,  október 31-ig lesz látogatható az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című kiállítás. A kiállítás a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat részeként valósul meg.


Az idén Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete nevű programsorozat számos rendezvényének, ennek apropóján a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (a stuttgarti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ felkérésére)  kiállítást készít a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről. A tablókon szereplő illusztrációkat német videofelvételek egészítik ki, amelyeket a látogatók QR-kódokon keresztül tölthetnek le mobilkészülékeikre. 

Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című tárlat az épületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét, s közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket – írja az MMA közleménye. 

A kiállítás 17 tablón keresztül mutatja be a zsinagógaörökséget. A középkorból megjelennek a soproni zsinagógák, majd a kora-újkori Mád barokk zsinagógája. Az óbudai klasszicista zsinagógának mind a története, mind a rekonstrukciója részét képezi az anyagnak, kitekintéssel a bajai zsinagógára. 

A pesti „zsidó háromszöget” alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák jelentősége is nagy hangsúlyt kap. A XIX. század kupolás épületeit és Baumhorn Lipót zsinagógáit is bemutatják (Győr, Nagyvárad, Szeged, Újvidék), a nemrég felújított szabadkai zsinagóga mellett. Egy modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik.

Az impozáns tablókon túl a kiállítás szerves részét képezik az Óbudai Zsinagóga gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak, a tárlathoz készült, az óbudai és a Dohány utcai zsinagóga belső tereiről és azok lenyűgöző látványáról, madártávlatból fotografált rövidfilmek, amelyeket LCD képernyőn vetítenek le. Részleteket láthatnak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából is, amely az utolsó józsefvárosi – Közép-Európában is egyedülálló – imaház közösségének életét mutatja be. A tárlathoz képekkel gazdagon illusztrált kétnyelvű, magyar-német kiadvány is készült. 

A tárlatot a tervek szerint – vándorkiállítás jelleggel – a jövőben több magyar intézetben is szeretnék bemutatni. 

A tárlat szeptember 20-án 19 órakor nyílik meg a stuttgarti Liszt Intézetben, a megnyitón szakmai bevezetőt tart dr. Oszkó Ágnes Ivett kurátor.

 Köszöntőt mond:
– dr. B. Szabó Dezső, a Liszt Intézet igazgatója;
– Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója;
– Székely-Gyökössy Szabolcs, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkár-helyettese.

(Forrás: MMA/via Octogon.hu)

(Címlapkép: egy aranyozott oszlopfő a felújított Rumbach utcai zsinagógából. Fotó: Mazsihisz/P.T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek