Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

2022. Július 29. / 14:26


Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinjában.

A mezőgazdaság fokozatosan ellehetetlenül egyre nagyobb területeken, a megélhetését vesztett lakosok a városokba menekülnek, ahol újra nehéz lesz munkát találniuk, tovább nő a térségben a szegénység és a bizonytalanság, alighanem az erőszak is egyre fokozódik majd. És nem lesz víz, ahogy már most is alig van, egyre aktuálisabb lesz a megélhetésért mondott Főima-áldás esőért könyörgő része.

A folyamat jó, ha lassítható kicsit és már zajlik. Az izraeli technológia legsikeresebb ötletei között vannak a vízgazdálkodást segítő találmányok, most tudja fedezni saját lakossági és mezőgazdasági szükségleteit és még segíteni is tud szomszédainak. Ha az Ábrahám-megállapodásokba bevonódnak újabb országok, ha sikerül békét kötni a Perzsa-öböl országaival és Észak-Afrika, Közép-Afrika is még nagyobb arányban csatlakozik, Izrael nagy segítségükre lehet. De a források mindenképpen végesek, a rendkívüli tudatosság semmiképpen nem spórolható meg és Izrael ezen is dolgozik erőteljes kampányokkal. 

A könyörgés akár erre is emlékeztetheti azt, aki megismétli naponta háromszor. Arra, hogy a víz, az eső végső soron mégiscsak az Örökkévaló ajándéka, amely nagyobb kincsünk lesz a következő században, mint ezelőtt, még nagyobb, itt, Magyarországon is, ahol az aszály szintén súlyos problémákat okoz már régen és fog is még okozni. A Főima kétségbeejtően naprakésznek, korszerűnek tűnik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Holokauszt és bűnbánat: A hallgatás megbetegít
Zsidó világ
Éli, Éli, Istenem – Kántorkoncert Salgótarjánban