Békévé oldja az emlékezés – kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól

2014. Április 12. / 20:31


Békévé oldja az emlékezés – kiállítás zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól

Kiállítás a zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból a Hagyományok Házában (Budapest I. ker., Corvin tér). A kiállítást 2014. április 17-én, csütörtökön 16:00 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A kiállítás május 18-áig tekinthető meg.A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, miként lehetett békésen együtt élni és dolgozni Magyarországon – amíg hagyta a történelem és a politika. A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően elsősorban néprajzi témájú fotókat választottak, de annak érdekében, hogy teljesebb legyen a kép a XX. század első évtizedének mozgalmas, gyorsan átalakuló világáról és az alsóbb társadalmi osztályok tagjainak életéről, a paraszti életet bemutató képek mellett a városi emberek mindennapjait felvillantó fotókat is válogattak.

A képeken a különböző tevékenységek – munka, tanulás, a hétköznapi élet – és az I. világháború eseményei mind arról tanúskodnak, hogy a kisemberek békében éltek egymással vagy egymás mellett. Volt olyan korszak, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni.

A kiállított fotók tíz intézmény gyűjteményéből származnak, köztük a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Centropa Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Vishniac Archive gyűjteményéből. Magyar és angol feliratok magyarázzák el, mi látható a képen, mikor, hol készült, kik láthatók rajta, és ha van rá adat, mi lett a képen látható személyek, családok sorsa, vagy ha erre nincs adat, mi történt a helyi közösséggel.

Gyűjtőpályázat a fenti témájú fotókra


A HHBK az emlékév alkalmából gyűjtőpályázatot hirdet, hogy előkerüljenek azok a lappangó dokumentumok, amelyek közkincsként szolgálnák a múlt megismerését. Arra kérik a néprajz és a múlt iránt érdeklődő fiatalokat, hogy segítsenek megkeresni és megőrizni a XX. század első felének zsidó személyeket megörökítő dokumentumait. Az egykori keresztény szomszédok, munkatársak, szakmai vagy műkedvelő egyesületek emlékeit szeretnék elérni, ezért arra kérik a gyűjtőket, nézzék végig a felmenők képeit, a nagyszülőktől-dédszülőktől maradt fotósdobozokat, és válogassák ki közülük azokat, amelyeken zsidó és keresztény személyek láthatók valamilyen közös tevékenység közben. Ez a közös tevékenység lehet mezőgazdasági munka, kereskedés, tanulás, bankett, ruhapróba, vásárlás, tűzoltóegyleti bál, szüret, falusi mulatság, ábrázolhatják cséplőgép üzembe helyezését, lópatkolás bámészkodóit, mozi előtti gyülekezést vagy akár temetési menetet. Ha a családi emlékezet őrzi a képen ábrázolt személyek kilétét, írják le, hogy kik voltak ők, mi lett a sorsuk. Az ilyen események néprajzi szempontból is érdekesek, dokumentálásra érdemesek lehetnek, hozzájárulhatnak a téma tudományos feldolgozásához, gazdagíthatják a történeti tudásunkat.

A gyűjtőpályázat részletei ide kattintva olvashatók el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Érvényesülni fogsz, mert veled lesz gondviselő Istened
Megemlékezések
Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő
2023. November 24. / 12:09

Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő