Címkék

történelem

Zsidó világ / 2022. November 27. / 11:04

Villányi András: „Egykor győri polgárok voltak"

A Héber Imre Klub szervezésében Villányi András fotóművész tart előadást a győri zsidóság múltjáról „Egykor győri polgárok voltak" címmel az internetes Zoom platformon november 30-án, szerdán délután fél 5-től. Cikkünkben megtalálják a belépéshez szükséges Zoom-linket.

Izrael / 2022. November 21. / 14:12

Régészek Izraelben tárták fel az eddigi legrégebbi halsütés nyomait

Egy izraeli vezetésű kutatócsoport nemrégiben megtalálta az eddigi legkorábbi halsütés nyomait Geser Benot Ja’akovban, egy 780 ezer éves lelőhelyen. A most feltárt leletek bő 600 ezer évvel korábbiak, mint az eddigi legrégibb bizonyítékunk az ételfőzésre – írja a National Geographic magyar kiadása.

Megemlékezések / 2022. November 20. / 17:32

Külön honlap készült a holokauszt Heves megyei áldozatainak

Tudományos igényességgel állít méltó emléket a holokauszt Heves megyei áldozatainak a hevesholokauszt.hu címen elérhető honlap, amely a MAZSÖK támogatásával készült. A bevezető tanulmány Szegő Ágnes-Fülöp Ágnes munkája, amely eredetileg a Randolph L. Braham-Tibori Szabó Zoltán: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája című műben jelet meg. A honlapon közölt tanulmányt átdolgozta és kiegészítette Fülöp Ágnes és Csiszár Ágnes.

Zsidó világ / 2022. November 20. / 08:17

Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

„A zsidóság története sokféle nézőpontból mondható el. Vajon elmondható a zsidó naptár nézőpontjából is? A hónapok nevei, az időszámítás kezdeteként használt időpont, az ünnepek meghatározása vajon mit árulnak el az elmúlt háromezer év történetéről?" E kérdésekről beszélt dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese a Bét Sálom zsinagógában tartott előadásában.

Tudomány / 2022. November 16. / 11:47

Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

A Bét Sálom Akadémia legutóbbi vendége dr. Konok Péter történész volt, aki „Nehéz a zsidó bányászok élete…” címmel tartott előadást arról, hogy a XIX-XX. századi ipari munkásságon belül mekkora volt a zsidóság szerepe. A rendzvénysorozat az újbudai Bét Sálom zsinagógában zajlik, szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter. VIDEÓ

Tudomány / 2022. November 04. / 11:08

Ungváry Krisztián új könyve Horthyról: Kiugrás a történelemből

Mi állt Horthy Miklós háborúból való kudarcos kiugrási kísérletének hátterében? Min múlott a fegyverletétel sorsa, kik voltak a felelősök a kudarcáért? Ungváry Krisztián új könyve felkavaró részletességgel, óráról órára mutatja be a megelőző napok, hetek eseményeit és az aznap történteket. A kötet az Open Books Kiadó gondozásában jelent meg.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 28. / 10:30

Tragikus évforduló: ma 100 éve kerültek hatalomra az olasz fasiszták

Az Olaszország fasizálásának előrehaladtával bevezetett fasiszta naptár szerint 1922. október 28. lett a fasiszta időszámítás kezdőnapja. A marcia su Roma (a fasiszták Rómába menetelése) 1923-as, első évfordulója alkalmával az újságokban közölt fényképeken már a történelemhamisítás is felfedezhető: a manipulált fotók középpontjában Mussolini áll, holott ő 1922. október 28-án nem is volt Rómában, még Milánóból figyelte a helyzet alakulását.

Tudomány / 2022. Október 24. / 19:41

A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.

Izrael / 2022. Október 20. / 19:27

Svájc leghíresebb középkori lovagja is otthagyta a kézjegyét Dávid király sírjánál

A Svájcban nemzeti hősként tisztelt középkori lovag, Adrian von Bubenberg kőbe vésett kézjegyére bukkantak Jeruzsálemben – jelentette ma a The Jerusalem Post. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei a jeruzsálemi óváros középkori falain kívülre került Cion-hegyen, Dávid király hagyomány szerinti sírhelyénél bukkantak a középkori „graffitire": a lovag az 1466-os jeruzsálemi zarándoklatakor véste kőbe nevét és családi címerét.

Tudomány / 2022. Október 20. / 07:08

Dr. Konok Péter történész: Nehéz a zsidó bányászok élete...

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában indult BS Akadémia előző előadása a Holt-tengeri tekercsekről és a qumráni közösségről szólt, míg a következőnek az a témája, hogy mekkora volt a zsidóság szerepe az ipari munkásságon belül a 19-20. században. Az előadó dr. Konok Péter történész lesz, a rendezvény október 26-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődik a Bét Sálomban.

Tudomány / 2022. Október 19. / 09:31

Karsai László kötetbemutatója: A gettómentés mítosza

Karsai László történész „Szalai Pál – politikai életrajz" című kötetének bemutatója október 20-án, azaz holnap délután 5 órakor lesz a Fugában. A címben szereplő Szalai Pál a nyilasok rendőrségi összekötője volt, aki a népbíróság előtt a pesti gettó állítólagos megmentőjének festette le önmagát és a német Schmidhuber tábornokot. Sokan hitelt adtak neki, Karsai László új könyve azonban a kételyekről és cáfolatokról szól.

Közélet / 2022. Október 03. / 16:39

V. Naszályi Márta: „Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát"

– Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje – közölte V. Naszályi Márta, a budavári önkormányzat polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán a föld alatt lévő, több mint hatszáz éve épült zsinagóga feltárása kapcsán.