Címkék

Sófár

Hírek, lapszemle / 2024. Június 18. / 09:52

Sófár: „Népünk nem nép, csak Tórája által”

– Miért nem említi a Tóra sehol, hogy sávuot a Tóra-adás évfordulója? – teszi föl a kérdést Darvas István főrabbi a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjának, a Kertész Gábor által szerkesztett Sófárnak a júniusi számában. A rabbi írásán kívül a friss számból ajánljuk figyelmükbe Bodnár Eszter, Szenthe Antónia és Szűcs Róbert egy-egy cikkét is.

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 11:55

Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma

Az új hónapra, ádár II-re időzítve megjelent a Sófár, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapja. A Kertész Gábor által szerkesztett újságban természetesen hangsúlyos szerepet kapnak a hamarosan kezdődő ünnepek, így a Zájin Ádár és a Purim is.

Zsidó világ / 2023. December 18. / 09:01

Mit jelent a zsidó léleknek a csoda, avagy ajánló a nyíregyházi Sófár új számából

A megszokott magas színvonalon kínál tartalmas olvasnivalót a Nyíregyházi Zsidó Hitközség havilapja, a Kertész Gábor által szerkesztett Sófár. A decemberi számban Darvas István főrabbi A gyertyák hozzánk szólnak címmel írt az ünnepről, Bodnár Eszter judaizmusról szóló sorozatában jelekről és csodákról olvashatunk, Glück Gábor alapos ismertetőt írt az arab-izraeli konfliktusról, Szenthe Antónia (Toncsi) pedig nagyszerű recepteket oszt meg velünk.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 08. / 13:48

Sófárok: egyszerűség és művészet

A sófárok, a zsidó vallás fontos kegytárgyai és jelképei Elul havában kerülnek elő, a teljes hónap folyamán fújják őket a reggeli istentiszteleteken. Ahogy a 27. zsoltárt is ilyenkor kezdjük el énekelni az Örökkévalónak, aki a szövege szerint a mi fényünk és megmentőnk. Egyik sorának első szava, lulé, nagyjából úgy fordítható, hogy amennyiben nem, visszafelé olvasva Elul.

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 03. / 12:32

Mit tanulhatunk Ábrahámtól? – Megjelent a Sófár szeptemberi száma

Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma, amelynek címoldalán Vári György remek írását olvashatjuk Az őszi ünnepek elé: mit tanulhatunk Ábrahámtól? címmel. A Kertész Gábor által szerkesztett lapban megemlékezést olvashatunk a nemrég elhunyt Leitner Dávidról; Bodnár Eszter a judaizmusról szóló írásában a zsidó naptárról ír; a szabolcsi zsidó művészekről szóló sorozatban pedig a Füredi-féle zenedéről van szó.