Címkék

Debrecen

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 15:49

„A felejtés nem megengedett, a megbocsátás nem opció”

Három szónok is érintette Mahmud Ahmadinezsád botrányos magyarországi látogatását azon a debreceni rendezvényen, amely a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját nyitotta meg. Ennek azért volt jelentősége, mert a tanácskozás központi témája éppen a 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt volt, a volt iráni elnök pedig ma a világ egyik legismertebb holokauszt-tagadója.

Közélet / 2024. Május 12. / 11:21

Debrecenben közteret neveztek el Krausz Vilmos főrabbiról

A Pásti utcai zsinagóga előtti tér e hétvégétől Krausz Vilmos (1853-1921) főrabbi nevét viseli, a közterület új, ünnepélyes elnevezése a május 9-12 között megrendezett Zsidó Kulturális Napok, III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál, valamint a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciája keretében történt. Jelen volt a főrabbi dédunokája is.

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 11:08

Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

Kultúra / 2024. Május 06. / 17:45

A holokauszt és emlékezés kultúrája napjainkban: konferencia és kulturális fesztivál Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete szeretettel meghívja és várja Önt a Zsidó Kulturális Napokkal egybekötött Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciájára 2024.május 9. és 12 között. (Debrecen, Pásti u.4.)

Tudomány / 2024. Április 02. / 17:54

Jelentkezés debreceni holokauszt-konferenciára

A holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg a XXV. Jubileumi Határon Túli Nemzetközi Konferenciát Debrecenben május 9-11 között, amelyre előadóként vagy résztvevőként április 12-ig lehet jelentkezni. A tanácskozás címe: „A holokauszt és emlékezéskultúrája napjainkban".

Közélet / 2024. Március 14. / 16:23

Holokauszt 80 – Kulturális és oktatási programsorozatot indít a Debreceni Zsidó Hitközség

A „Holokauszt 80 – Debrecen” című programsorozatot a Debreceni Egyetemmel együttműködésben indítják el. A rendezvénysorozat mai sajtótájékoztatóján Bartha Elek, az egyetem rektorhelyettese elmondta: több évtizedes oktatási és kutatási együttműködés folytatása a Holokauszt emlékév közös programsorozata.

Zsidó világ / 2023. Augusztus 29. / 17:46

Horovitz Tamást választotta elnökévé ismét a nemzetközi zsidó szervezet

A Debreceni Zsidó Hitközség, a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete, augusztus 24 és 27 között tartotta a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek

Mazsihisz hírek / 2022. Július 07. / 13:40

Nyitott délután a Debreceni Zsidó Negyedben

A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Közös múltunk nyomában – Válogatás a 100 éves Építészeti Archívum anyagából című helytörténeti kiállítás nyílt meg a Pásti utcai Zsidó Negyedben június 24-én, pénteken.