Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

2023. December 29. / 12:20


Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Gyötrelmes, szorongató időket élünk. A Hamász terrorszervezet brutális, embertelen támadása a civil izraeli lakosság ellen szavakkal nehezen leírható. A magyar zsidóság ezer szállal kötődik Izraelhez, mindannyiunknak élnek rokonai, barátai, ismerősei az országban. Izrael – akárhol élünk is – minden zsidó országa, a mi országunk is. 

A bestiális pogrom célpontja nemcsak az értelmetlenül meggyilkolt és elhurcolt gyerekek, nők, idősek, apák, anyák, testvérek, nagyszülők voltak; rajtuk keresztül a világ zsidóságát támadták meg. Nehéz erőt meríteni ezekben az időkben. A reményt azonban soha nem szabad feladni. Azt a reményt, amelyet ez a három rövidke héber szó kifejez: Ám Izrael háj!

Amikor a bergen-belseni koncentrációs tábor zsidói 1945. április 20-án felszabadultak, a Hatikvát énekelték. A himnusz végén a brit hadsereg káplánja, Leslie Hardman rabbi azt kiáltotta: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Amikor Golda Meir 1948-ban izraeli nagykövetként ellátogatott a moszkvai Nagy Zsinagógába, az ötvenezer fős tömeg ugyanezzel az eufórikus kiáltással üdvözölte őt: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

1965-ben Shlomo Carlebach rabbi, tanító, zenész megkomponálta azt a dalt, amely oly sokszor adott nekünk erőt. A címe: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

2009-ben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellátogatott a berlini Wannsee-villába, ahol Hitler és a Harmadik Birodalom vezetői 1942-ben eltervezték az európai zsidók szisztematikus meggyilkolását. A látogatókönyvbe mindössze három szót írt héberül: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Az Ám Iszráel háj nem csak egy szlogen. Annak tanúbizonysága, hogy a zsidó nép kiirtására, megsemmisítésére irányuló szisztematikus kísérletek ellenére Isten vezető kezének, illetve a zsidó nép szívósságának és ellenállóképességének köszönhetően makacsul kitartunk. Azt üzeni, hogy a Mindenható örök szövetséget kötött a zsidó néppel, és támogat minket.

Ez adjon nekünk erőt az elkövetkező időkben. Ám Iszráel háj! - Izrael népe él!

Az eredetileg Rabbi Efrem Godberg oldalán jelent meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek